Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie płyty fundamentowej

kotarek

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jest to moje drugie pytanie na forum muratora. W pieszym zostałem posądzony o jakiś ukryty marketing więc na wstępie uprzedzę że nic nie reklamuję a z sektorem budowlanym nie mam nic wspólnego.

To tytułem wstępu :D

Może ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby podzielić się swoją wiedzą.

W związku z tym że za jakiś czas będę się przymierzał do budowy domu a jakoś przekonuje mnie bardziej płyta fundamentowa niż klasyczne ławy próbuję zgłębić temat jej prawidłowego ocieplenia.

No i tu spotkałem się z trzema rodzajami.

1. Brak izolacji od gruntu - izolacja na płycie

2. Izolacja od spodu - brak izolacja od góry

3. Izolacja pod płytą i na płycie

Dodatkowo na jakiejś stronce www (nawet nie pamiętam jakiej) była enigmatyczna uwaga, że rodzaj ocieplenia który powinien być zastosowany zależy od tego czy będzie ogrzewanie podłogowe i czy będzie to główne źródło ciepła czy uzupełniające.

Tytułem uzupełnienia nadmienię że tak zupełnie niezobowiązująco rozmawiałem z jakimś wykonawcą płyty i zachwalał on bardzo płyty od razu z instalacją ogrzewania podłogowego. Jako że nie jestem znawcą tematu a rozmowa była zupełnie luźna nie dopytywałem się o szczegóły (na razie) aczkolwiek wydaje mi się że rozgrzewanie kilkunastu centymetrów betonu nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem (bo to chyba przypadek 2)

Domek który planuje*ma być niewielki, parterowy, raczej dobrze zaizolowany (nie chcę na tym elemencie oszczędzać i wolałem zmniejszyć metraż żeby się w budżecie spiąć), chciałbym dać tam ogrzewanie podłogowe ale nie chcę żeby się ten dom przegrzewał.

Czy mogę prosić o jakieś wskazówki w tym temacie? Jakie rodzaje ocieplenia stosuje się w jakim przypadku i jakie są plusy i minusy poszczególnych metod?

Z góry dziękuję