kotarek 14.03.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam serdecznie. Jest to moje drugie pytanie na forum muratora. W pieszym zostałem posądzony o jakiś ukryty marketing więc na wstępie uprzedzę że nic nie reklamuję a z sektorem budowlanym nie mam nic wspólnego. To tytułem wstępu Może ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby podzielić się swoją wiedzą. W związku z tym że za jakiś czas będę się przymierzał do budowy domu a jakoś przekonuje mnie bardziej płyta fundamentowa niż klasyczne ławy próbuję zgłębić temat jej prawidłowego ocieplenia. No i tu spotkałem się z trzema rodzajami. 1. Brak izolacji od gruntu - izolacja na płycie 2. Izolacja od spodu - brak izolacja od góry 3. Izolacja pod płytą i na płycie Dodatkowo na jakiejś stronce www (nawet nie pamiętam jakiej) była enigmatyczna uwaga, że rodzaj ocieplenia który powinien być zastosowany zależy od tego czy będzie ogrzewanie podłogowe i czy będzie to główne źródło ciepła czy uzupełniające. Tytułem uzupełnienia nadmienię że tak zupełnie niezobowiązująco rozmawiałem z jakimś wykonawcą płyty i zachwalał on bardzo płyty od razu z instalacją ogrzewania podłogowego. Jako że nie jestem znawcą tematu a rozmowa była zupełnie luźna nie dopytywałem się o szczegóły (na razie) aczkolwiek wydaje mi się że rozgrzewanie kilkunastu centymetrów betonu nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem (bo to chyba przypadek 2) Domek który planuje*ma być niewielki, parterowy, raczej dobrze zaizolowany (nie chcę na tym elemencie oszczędzać i wolałem zmniejszyć metraż żeby się w budżecie spiąć), chciałbym dać tam ogrzewanie podłogowe ale nie chcę żeby się ten dom przegrzewał. Czy mogę prosić o jakieś wskazówki w tym temacie? Jakie rodzaje ocieplenia stosuje się w jakim przypadku i jakie są plusy i minusy poszczególnych metod? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotarek 18.03.2016 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Czyżby nikt nie chciał się*podzielić swoimi spostrzeżeniami w tej kwestii?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.03.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Może dlatego, że w poniższym temacie spostrzeżeniami dzielono się już wielokrotniehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-płyta-fundamentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotarek 18.03.2016 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wielkie dzięki, nie zauważyłem, już oddaje się*lekturze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts