Andrzej Ptyś 21.07.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Im więcej projektów tym więcej pytań i problemów (dylematów), który projekt wybrać. Mam pytanie - czy ktoś budował "Dom w borówkach-aneks 1" - projekt znajduje się na stronie http://www.archon.com.pl Chodzi mi o to co myślicie o tym projekcie i jaki jest koszt budowy tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.07.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Aneks 1: Dom w borówkach Po pierwsze pytanie: dla ilu sztuk ten domek. Bo malusi jest. Dla góra 3 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Ptyś 21.07.2004 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 My z żoną planujemy dla 4 osobowej rodziny - mam nadzieję,że się pomieścimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.07.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Oj, zapowiada się cieniutko Na niespełna 22 m2 salonu razem ze schodami i kominkiem, to mniej niż w niejednym blokowym, np u mnie. Na poddaszu pokoiki też maleńkie. Na luz raczej nie licz, chociaż lepszy taki domek niż blokowa klatka. Niekoniecznie lubię takie wykończenia drzwi i okien, ale to juz sprawa gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Ptyś 21.07.2004 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 My też mieszkamy w bloku i dla noa to też nie jest szczyt marzeń, ale "własny, chociaż ciasny dom."Okna też nam się nie podobają, zwłaszcza te malutkie balkoniki - po co one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Okna też nam się nie podobają, zwłaszcza te malutkie balkoniki - po co one? Żeby pościel wietrzyć http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/lachen/4452.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.07.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Malusi, znaczy koszty niższe. A jak się wam podoba to: 1) po co te drzwi w garażu. Ja rozumiem druga brama można by wyjechać be cofania, ale te drzi to koszty i obniżenie bezpieczeństwa, 2) takie duże okno w garażu, hmm. widziałem takie męskie imprezy gdzie się samochód wystawiło plastik wypoczynek do garażu i panowie się bawią. Może warto dwa,albo trzy mniejsze, za to nieprzełaźne, koszt ten sam, a nikt nie zagląda i nikogo nie kusi, 3) jak chatka na 4 osoby + ewentualni goście to zmniejszyłbym szafę na hallu 3,6 przesunął ściankę, wywalił pralkę do kotłowni, drzwi osadził po skosie i miałbym zamiast toalety drugą łazienkę z prysznicem (mniejsze zużycie wody i większa szybkość obsługi), 4) telewizor w salonie ląduje w narożniku, okno przy drzwiach balkonowych out, drzwi balkonowe na środe ściany, a pod schodami zabudowany pawlacz (trzeba zagęszczać i wykorzystywać co się da), 5) w łasience na górze facet powyżej 1,2 m może korzystać z kibelka tylko w pozycji siedzącej, jak wszyscy są zorientowani seksualnie to Ok nikomu siępsyche nie wypatrzy 6) z tymi balkonikami to obciach totalny znaczy: a) koszty, b) powierzchnie do mycia, c) jakby je trochę w nadprożach obniżyć i nieco poszerzyć to w zasadzie kilka połaciowych mogłoby odpaść z kosztorysu. Alem się przejechał, ale tak ogólnie to prościutki i powinien nie najdrożej kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Ptyś 22.07.2004 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Bardzo dzięki za rzetelne, acz kolwiek niekiedy żarobliwe uwagi. To wiele ciekawych przemyśleń i jak prześledziliśmy z żona rzeczowych. Wszystkie uwagi, żeczywiście pozwolą obniżyć koszt budowy.Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.07.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Ach, jakby kiedyś mało miejsca było to można (jeżeli się da oczywiście) tak wrysować go w działkę, żeby garaż do bryły dokleić, a obecny garaż na cny pokój przerobić. Albo dwa niecne. No i wtedy nad garażem może być kawał tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 16.09.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ciekawe czy wciąz rozważasz ten projekt. Jeżeli owszem to daj znać, moge się podzielić tym co wiem do tej pory, a zacząłem go budować dokładnie 47 dni temu. Obecnie montowany jest strop nad parterem. Pozdrawiam,tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Ptyś 16.09.2004 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Dzięki za namiary na Ciebie. Skoro jesteś z Bydgoszczy to mamy do siebie 90 km., bo my jesteśmy z Chojnic. Podziwiamy z żoną Twoje tempo budowy. Czy znasz może lub sobie wyliczałeś przybliżone koszty budowy? Czy wprowadzileś jakieś zmiany do projektu?Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 16.09.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 No to rzeczywiście daleko nie jest, zwłaszcza że ja pochodzę z Miastka, a moja żona z Bytowa Odnośnie ceny to za wiele Wam nie pomogę, ponieważ budujemy z generalnym wykonawcą. Wyjeżdżam służbowo każdego tygodnia, często na cały tydzień, więc żaden system gospodarczy nie wchodził w grę. Firma robi pod klucz, z zewnątrz wykończenie 100%, w środku jak w nowo oddawanym mieszkaniu (bez bm., bez osprzętu elektr., bez drzwi wewn., bez podłóg i malowania). Cała reszta jest, wliczony jest piec gazowy, a nawet instalacja centralnego odkurzacza. Załatwiają tez wszystkie formalności (podpisałem upoważnienie), oczywiście transport i organizacja na terenie budowy równierz. Odpowiadaja też za materiał na placu budowy - jak cos zginie to na ich odpowiedzialność. i tak jeszcze dużo bym pisac mógł. Cena 1550zł.mkw pow. użytk. Ale Was interesuje projekt, więc ... oczywiście zmieniliśmy trochę, nasza działka (782m) ma dojście od południa więc nie pasował nam taras od północy. NIe do końca jeszcze wiemy jak rozwiążemy kuchnie ale się zobaczy. http://www.arrton.republika.pl/borowki_adapt2.jpg. Na górze na razie podwyższylismy tylko ściane kolankową. Dom posadowiliśmy 7m od granicy, tak żeby rzeczywiście dodać można było garaż w przyszłości. Jeśli macie pytania walcie śmiało. Zdjęcia opublikuje wkrótce, a gotowy dom, bardzo podobny widziałem gdzieś koło Przechlewa, ale nie trafiłbym tam. Pozdrawiam, tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micha 24.09.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Tomek,mam jedno pytanie.Też zastanawiam się nad tym domkiem lub domem w jagodach.Też raczej z generalnym wykonawcą.Piszesz,że płacisz 1550 za m pow.użytkowej czyli za ile dokładnie:81,5(sam dom) czy też liczą garaż a więc 102,9.Rozumiem,że do tej ceny trzeba jeszcze dodać 7%vat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrton 24.09.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Hmmm dom w Jagodach był naszym pierwszym typem, zanim jeszcze mieliśmy działkę. Ten i jeszcze dom w jeżynach. Ale działka ma dojście od południa, a poza tym w okolicy nie zalecaja piwnic, więc znaleźliśmy borówki.A przechodząc do tematu - oczywiście do ceny 7% VATu, i niestety garaż liczony jest jak mieszkanie, pracownie liczą przeważnie jego pow. jako użytkową, chociaz różnie to bywa. W każdym razie ja w swoim domku podnosze ściane kolankową (czyli pionową część ściany zewn.) z 59 do 79cm i w sumie płacę za 106m. Co sie łatwo da przeliczyć. pozdrawiam,tOMEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Ptyś 05.05.2005 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2005 Witam po dłuuuuuuuuuugim czasie! Dawno mnie tu nie było, ale dziś już pojawiam się jako właściciel działki. Czas zatem wybrać projekt. Nadal z żoną myślimy o "Borówce". Jestem ciekaw czy Tomek ma juz swój domek w Bydgoszczy? Czy może nam podać jakieś informacje o kosztach? A może inne uwagi. Byłoby nam także miło jak napisałby ktoś jeszcze kto już ma ten dom. Z góry dziękujemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylla 17.05.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Podciągam temat do góry 4 dni temu otrzymaliśmy upragnione pozwolenia na budowę i zamierzamy wybudować borówkę 2 Zmian mamy niewiele. Brak okien w garażu i od strony ogrodu domek został powiększony o 1 m Ciekawa jestem jak wygląda nasz domek w rzeczywistości.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.10.2005 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Witam poszukuje ludzi którzy wybudowali taki domek.http://glinki.com/?l=2n2yjf A do pozostałych - co o nim myślicie. Ma to być domek letniskowy na weekendy i wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 16.10.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Jak na letniskowy, to bardzo sympatyczny i taki w sam raz. Dół przestrzenny, a u góry spanko. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.10.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 zapomniałem napisać, że góra bedzie lekko podniesiona by u góry było wyżej a więc wygodniej (tak jak to robił jeden z forumowiczów) - niestety słaby z nim kontakt :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana_b 07.11.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 Ja jestem w trakcie budowy tego domu jako całorocznego. Mam stan surowy otwarty. Chętnie odpowiem na pytania[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts