Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelnienie podłogi (płytka) ze ścianą (tynk)

Magnusone

Recommended Posts

Położyłem płytki na podłodze w kuchni. Dylatacje przy ścianach mam zamiar wypełnić silikonem aby ewentualna wylana woda nie przechodziła przez szczeliny i do sąsiada. Pomyślałem, iż dobrze byłoby silikon położyć nie tylko na podłodze ale tak z 0,5 cm podnieść przy ścianie aby woda w nią nie wsiąkała. Pytanie:

Jaki silikon będzie najlepszy do uszczelnienie szczeliny płytka podłogowa i tynk gipsowy (ściana).

Zostało mi trochę foli w płynie po łazience. Mogę te szczeliny dylatacyjne przejechać folią - czy silikon będzie się trzymał foli?

• 1 month później...

Nie widzę w tym nic śmiesznego :)

Przykład:

Awaria zmywarki np. nieszczelny wąż lub zawór przecieka. Woda dostaje się do miejsca gdzie kończą się płytki podłogowe, wpada w niezabezpieczoną szczelinę dylatacyjną i sąsiad ma potop.

Na ścianach postanowiłem położyć płytki na wysokość ok 6 cm i uszczelnić łączenia silikonem. Meble będą miały nóżki 8 cm, także ładnie dojdą do ściany.

Pozostaje jednak otwarta sprawa jednej ściany, do której chciałbym maksymalnie dosunąć lodówkę.

Pytanie nadal aktualne:

Czym wypełnić szczelinę (płytka podłogowa - ściana) aby zabezpieczyć przed skutkami ewentualnego wycieku wody.

Żeby było szczelnie , to bez taśmy narożnikowej się nie da . Zastępczo zastosuj akryl . Co jakiś czas musisz skontrolować jego stan , czy nie ma pęknięć . Jak powszechnie wiadomo , podłoga pracuje inaczej niż ściana . Taśma narożnikowa kompensuje te różnice .

Nie piszesz nic na temat rodzaju płytek jakie masz i fugi . Tędy właśnie również może przenikać wilgoć .