Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do kiedy mozna nawozic trawe saletra amonowa?

Recommended Posts

Do kiedy mozna sypac te nawozy zeby mi trawa spod sniegu nie wyrasala :wink:

Nie wiem, jak to jest w przypadku trawników, ale w przypadku łąk i pastwisk wczesną wiosną (marzec) stosuje się saletrę amonowo-wapniową zwykle w ilości 10 kg/1000 m2. Potem stosuje się ją saletrę po każdym pokosie/wypasie (zwykle 2 razy do roku) , w ilości 5 kg/1000 m2.

W okresie późnojesiennym (przełom października i listopada) łąki powinny być nawożone mieszankami nawozowymi, złożonymi z azotu, fosforu i potasu. Przykładowo dla typowej polskiej gleby o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym to tomasyna lub superfosfat w ilości 25 kg/100 m2 plus 20 kg "czystego", 50-procentowego nawozu potasowego. Raz na 4 lata jesienią stosuje się kompost (2-6 kg/1000 m2), a w następnym roku węglan wapnia (200-300 kg/1000 m2 - również raz na 4 lata).

Do kiedy mozna sypac te nawozy zeby mi trawa spod sniegu nie wyrasala :wink:

Nie wiem, jak to jest w przypadku trawników, ale w przypadku łąk i pastwisk wczesną wiosną (marzec) stosuje się saletrę amonowo-wapniową zwykle w ilości 10 kg/1000 m2. Potem stosuje się ją saletrę po każdym pokosie/wypasie (zwykle 2 razy do roku) , w ilości 5 kg/1000 m2.

W okresie późnojesiennym (przełom października i listopada) łąki powinny być nawożone mieszankami nawozowymi, złożonymi z azotu, fosforu i potasu. Przykładowo dla typowej polskiej gleby o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym to tomasyna lub superfosfat w ilości 25 kg/100 m2 plus 20 kg "czystego", 50-procentowego nawozu potasowego. Raz na 4 lata jesienią stosuje się kompost (2-6 kg/1000 m2), a w następnym roku węglan wapnia (200-300 kg/1000 m2 - również raz na 4 lata).

Z całym szacunkiem dla ciebie i tego co napisałeś powiem że tak zagmatwanej procedury to w życiu nie widziałem :lol:

Moja propozycja jest taka-wszystkie nawozy podaje na 10000 m2-bo to standart w świecie :wink:

-jesienią ok 300 kg polifoski 6-20-30--to NPK :lol:

-wiosną 200 kg mocznika

-i do tego ze dwa razy latem mocznik lub saletra w podobnej ilości

powinno wystarczyć na standardowe polskie trawniki :lol:

PS: powiedz mi Tomku gdzie w polsce kupić tomasynę?? :lol: i jaki nawóz ma 50 % K w czystm składniku?? :lol: --takie sa skutki przepisywania z książek ew upartego pisania tego co pani w szkole mówiła 25 lat temu-bez urazy

pozdrawiam

Troche głupi sie robi ten watek bo każdy pisze co innego ...ja teżnapisze inaczej...;)

Jeżeli chodzi o trawniki przydomowe o niewielkiej powierzchni to myśle że możemy stosowac tzw. "nawozy trawnikowe" w których jest wyższy udział % N niż w Azofoskach, Polifoskach - radziłbym stosowac takie nawożenie do końca sierpnia a później wykonac jeszcze jeden zabieg -koniec września /początek października nawozami trawnikowymi jesiennymi. Dla oszczędnych wersja Polifoska + mocznik wiosną i Polifoska jesienią...ilości jak podaje weyn - 3 kg na 100 m kw.

Zasady stosowania azotu - 60 % wiosną 30 - 40 % między czerwcem a sierpniem a 0-10 % jesienią - obliczą sobie Ci co chcą mieszać nawozy i wyliczą sobie zawartośc N w Polifosca i moczniku.

Hm.

Mam wrażenie ,że mówicie o dawkach nawozowych dla łąk przy stosowaniu wypasu intensywnego.

Albo o exluzywnych polach golfowych .

A tak serio serio, wydaje mi się, że stosowanie zwykłego Fructusa czy mieszanki nawozowej pospolitej pod nazwą "Trawnikowa " jest tym , co Tygryski lubią najbardziej.

Ale to moje osobiste dywagacje.

pozdrufka

Hm.

Mam wrażenie ,że mówicie o dawkach nawozowych dla łąk przy stosowaniu wypasu intensywnego.

Albo o exluzywnych polach golfowych .

A tak serio serio, wydaje mi się, że stosowanie zwykłego Fructusa czy mieszanki nawozowej pospolitej pod nazwą "Trawnikowa " jest tym , co Tygryski lubią najbardziej.

Ale to moje osobiste dywagacje.

pozdrufka

Wypas intensywny jest niczym w porównaniu z koszeniem intensywnym :lol:

Każdy jest kowalem......... :lol:

Wypas intensywny jest niczym w porównaniu z koszeniem intensywnym

Pewny jesteś ?...

Co do Twego wcześniejszego postu - tak, masz rację, pewne dane pochodzą z książek, a nie z praktyki. Ale w końcu po coś się te książki pisze... Prawdą również jest, że często napotyka się (w książkach, w wypowieziach fachowców) opinie "nieco" sprzeczne. Jeśli moja wypowiedź i Twoja reakcja spowoduje weryfikację tych opinii - to warto było się wypowiedzieć :)

Tomasynę można było dostać jeszcze całkiem niedawno, mimo toksyczności była formalnie dopuszczona do obrotu jeszcze jakieś 3 lata temu. Jak jest teraz - nie wiem, może wyszedł jakiś zakaz, może nie. Napisz, proszę, jeśli wiesz.

A 50% K nie znam, znam 46%.

Pozdrawiam - Tomek_J bynajmniej nie urażony :)

• 4 years później...