Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian na podłogę

Brwinów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Styropian w piwnicy jak w domu, jeżeli ją oczywiście ocieplasz. Wyjątkiem mogą być miejsca bardzo obciążone, np. potężny zbiornik na wodę, bardzo ciężki piec czy miejsce na skład opału. Takie miejsca, jeżeli już koniecznie chcesz ocieplić to lepiej warstwą ubitego keramzytu niż styropianem.

Witam,

Doradźcie proszę czy na podłogę wystarczy EPS100 czy raczej 200. Styropianu będzie tylko 1 warstwa 6 cm nad tym wylewka 5-6 cm + terakota.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Jeżeli 6 cm to bardzo mało, chyba że jest to remont. Lepiej zainwestuj w XPS (polistyren ekstrudowany). Jest droższy od EPS ale ma lepsze parametry cieplne. U siebie będę kładł 20 cm EPS 100. Pozdrawiam.

Jeżeli 6 cm to bardzo mało, chyba że jest to remont. Lepiej zainwestuj w XPS (polistyren ekstrudowany). Jest droższy od EPS ale ma lepsze parametry cieplne. U siebie będę kładł 20 cm EPS 100. Pozdrawiam.

xps nie ma lepszych parametrow cieplnych ...

Tak się zastanawiam czy nie dam ciała???

Mam zakupiony Knauf Therm EXPERT Fasada/Dach/Podłoga EPS 70 Xtherm 031 chcę go ułożyć w warstwach 3x4cm.....mam PF pod 24cm XPS...

na to przyjdzie 6cm wylewki anhydrytowej....czy da on radę czy zrobię sobie KUKU:confused:

Bo piszesz głupoty, wg93070.

Podaj tego producenta XPS z lambdą 0.029 i jego cenę ?

I dlaczego piszesz:

Styropian EPS – λ = 0,034–0,040 W/(m•K);

skoro ja mam 0.031 ?

Ty to wszystko masz lepsze, w ogóle cały jesteś idealny. Chodząca kopalnia wiedzy!

A tu niedowiarku masz producenta i cenę.

Żeby było ciekawiej to lambda jest jeszcze niższa.

Gias Briotherm lambda 0,0279 - 0,034 zależnie od grubości

Cena około 400 zł/m3

0,0279 to ma w wersji 500kPa, któa nie kosztuje 400zł/m3

Dla normalnej wytrzymałości na ściskanie to jakieś 0.031-0.034

Tyle co grafitowy EPS. Powszechnie stosowany.

ZA TO DWA RAZY DROŻSZY :)

Gdzie sens ?

EDIT:

Zaczyna mi się przypominać pewien kocioł :)

Edytowane przez fotohobby

0,0279 to ma w wersji 500, któa nie kosztuje 400zł/m3

Dla normalnej wytrzymałości na ściskanie to jakieś 0.031-0.034

Tyle co EPS.

ZA TO DWA RAZY DROŻSZY :)

Gdzie sens ?

EDIT:

Zaczyna mi się przypominać pewien kocioł :)

No i co? Jest? Jest!

O co ci dalej chodzi?

Czy nie umiesz przegrać z honorem?

A jeśli chodzi o ten kocioł, to prędzej czy później użytkownik go zmieni, jak porządnie zaczną go wkurzać rachunki. To tylko kwestia czasu.

No i co? Jest? Jest!

O co ci dalej chodzi?

Czy nie umiesz przegrać z honorem?

A jeśli chodzi o ten kocioł, to prędzej czy później użytkownik go zmieni, jak porządnie zaczną go wkurzać rachunki. To tylko kwestia czasu.

Chodzi o to, że po raz kolejny dajesz rady z doopy wzięte.

Ktoś chce wrzucić 6 cm styropianu. Ty proponujesz XPS, kóry ma lambdę taką jak EPS, lub tez lepszą o 0.01W/(m•K), a jest dwukrotnie droższy.

To zapytam Cię - jakie to da oszczędności i kiedy zwrócą się te środki ?

Nie wiesz, bo nie potrafisz policzyć.

Tak, jak z wymianą kotła - inwestować 4tyś zł, żeby uzyskać 200-300zł rocznej oszczędności :)

Już widzę, jak Kate biegnie po instalatora :)

Chodzi o to, że po raz kolejny dajesz rady z doopy wzięte.

Ktoś chce wrzucić 6 cm styropianu. Ty proponujesz XPS, kóry ma lambdę taką jak EPS, lub tez lepszą o

0.01W/(m•K), a jest dwukrotnie droższy.

To zapytam Cię - jakie to da oszczędności i kiedy zwrócą się te środki ?

Nie wiesz, bo nie potrafisz policzyć.

Tak, jak z wymianą kotła - inwestować 4tyś zł, żeby uzyskać 200-300zł rocznej oszczędności :)

Już widzę, jak Kate biegnie po instalatora :)

Kiedyś zrozumiesz, że pieniądze to nie wszystko. Jeszcz do tego nie dojrzałeś. Narazie jesteś zwykłą złotówą. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. A gdzie w tej kolejce komercyjnego życia znajduje się zwykła ludzka życzliwość. Ja doradzam, a ty tylko przeliczasz na pieniądze. To bardzo krótko wzroczne podejście do życia. Chęci doradzania i pomocy innym nie da się przeliczyć na pieniądze. Ale ty jesteś niezłomny i uparcie do tego zmierzasz. A wiesz jak mają się do rzeczywistości te wszystkie lambdy, luksy, kelwiny i waty? Mniej więcej jak pięść do oka. Życie bezbłędnie weryfikuje wszelkie chwyty marketingowe. Człowiek uczy się na błędach, ale jak widać, ty ich nie popełniasz a przynajmniej tak myślisz.

Kiedyś zrozumiesz, że pieniądze to nie wszystko. Jeszcz do tego nie dojrzałeś. Narazie jesteś zwykłą złotówą. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa. A gdzie w tej kolejce komercyjnego życia znajduje się zwykła ludzka życzliwość. Ja doradzam, a ty tylko przeliczasz na pieniądze. To bardzo krótko wzroczne podejście do życia. Chęci doradzania i pomocy innym nie da się przeliczyć na pieniądze. Ale ty jesteś niezłomny i uparcie do tego zmierzasz. A wiesz jak mają się do rzeczywistości te wszystkie lambdy, luksy, kelwiny i waty? Mniej więcej jak pięść do oka. Życie bezbłędnie weryfikuje wszelkie chwyty marketingowe. Człowiek uczy się na błędach, ale jak widać, ty ich nie popełniasz a przynajmniej tak myślisz.

Aaaaa.... Padłem :)

Czyli z czystej życzliwości doradziłeś koledze, żeby wydał 2x więcej na styropian, nie otrzymując w zamian NIC.

ZERO.

NULL

Myślę, że byłby Tobie dozgonnie wdzięczny :)

Takich "życzliwych" na tym Forum nam potrzeba :)

:lol: