Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian na podłogę

Brwinów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

o tyle o ile blizszy jestem Twojej linii w tej dyskusji, bo faktycznie w podanym przypadku xps mija sie z celem, to nie mow ze uzyskuje NIC... bo uzyskuje parametr wytrzymalosci na sciskanie bo tu xps>>>>>eps , nie do konca tez wiemy jak jest z dlugotrwalym zanurzeniem w wodzie, w omawianym przypadku na 99,9% nie wystepuje Edytowane przez Elfir

o tyle o ile blizszy jestem Twojej linii w tej dyskusji, bo faktycznie w podanym przypadku xps mija sie z celem, to nie mow ze uzyskuje NIC... bo uzyskuje parametr wytrzymalosci na sciskanie bo tu xps>>>>>eps , nie do konca tez wiemy jak jest z dlugotrwalym zanurzeniem w wodzie, w omawianym przypadku na 99,9% nie wystepuje

Tylko widzisz... Skoro przy typowym, mieszkaniowym użytkowaniu i poprawnym ułożeniu EPS nie osiada to XPS nie daje nic, bo też nie będzie osiadać.

Czyli w praktyce inwestor nie widzi różnicy.

Po pierwsze nie widzę by ktoś się tu wcinał. Skomentowano Twoją "poradę". Udowodniono Ci ze bredziłeś a Ty swoje. Nie rozumiesz ze proponowałeś mu dużo droższe rozwiązanie, które ma znikomo lepsze parametry cieplne? Cena dwukrotnie wyższa a lambda przy grubości 6cm pewnie lepsza o 0,001 czy 0,002 ?

Podzielam zdanie, że koszt zastosowania XPSa byłby całkowitym nonsensem w tym przypadku :)

Czasem droższe rozwiązania powoduję, że śpimy spokojnie.

W temacie dachów kilka dni temu ktoś napisał, że dach wykręca mu murłatę. Jak się okazało to dał rzadko śruby mocujące murłatę z wieńcem oraz słupy wiążące wieniec ze stropem. Ile zaoszczędził, czy to tylko pomyłka wykonawców? Tego nie wiem. Nie da się wszystkiego przeliczyć na pieniądze.

U siebie fundament, strop oraz wieńce zalałem betonem klasy B-30. I co? I śpię spokojnie. Śruby murłaty projektant przewidział co 150 cm a ja dałem co 80 cm. I co? I mam spokój, nie myślę, że mi się coś rozejdzie. Tak jest i z tym styropianem na podłogę. Nie twierdzę, żeby ze wszystkim przesadzać, ale na niektórych rzeczach po prostu nie da się zaoszczędzić.

Gość Gos**c

W temacie dachów kilka dni temu ktoś napisał, że dach wykręca mu murłatę. Jak się okazało to dał rzadko śruby mocujące murłatę z wieńcem oraz słupy wiążące wieniec ze stropem. Ile zaoszczędził, czy to tylko pomyłka wykonawców? Tego nie wiem. Nie da się wszystkiego przeliczyć na pieniądze.

U siebie fundament, strop oraz wieńce zalałem betonem klasy B-30. I co? I śpię spokojnie. Śruby murłaty projektant przewidział co 150 cm a ja dałem co 80 cm. I co? I mam spokój, nie myślę, że mi się coś rozejdzie. Tak jest i z tym styropianem na podłogę. Nie twierdzę, żeby ze wszystkim przesadzać, ale na niektórych rzeczach po prostu nie da się zaoszczędzić.

Jak ktoś lubi i go stać to czemu nie. Zainteresuj się jeszcze aerogelem.

Co ma piernik do wiatraka. Chciał zaoszczędzić na materiale to mu powyginało. Co to ma do zastosowania styropianu o lambdzie lepszej o 0,001 lub 0,002? Podłoga mu spadnie na głowę? Bo przecież cieplej nie bedzie - a kasa się ulotni...

Co do Izolacji aerożelowej to charakteryzuje się najniższą wartością współczynnika przewodzenia ciepła λ wśród materiałów stałych (od 0,012 do 0,018)W/(m·K)),

Co ma piernik do wiatraka. Chciał zaoszczędzić na materiale to mu powyginało. Co to ma do zastosowania styropianu o lambdzie lepszej o 0,001 lub 0,002? Podłoga mu spadnie na głowę? Bo przecież cieplej nie bedzie - a kasa się ulotni...

Co do Izolacji aerożelowej to charakteryzuje się najniższą wartością współczynnika przewodzenia ciepła λ wśród materiałów stałych (od 0,012 do 0,018)W/(m·K)),

agree... to ze kosztuje zylion jest innym aspektem :)

No ale faktycznie jak ktos zupelnie nie liczy sie z $ to czemu nie :)

Litości!

Czy tak trudno czytać ze zrozumieniem?

To było tylko porównanie.

Litości!

Czy tak trudno czytać ze zrozumieniem?

To było tylko porównanie.

czasami po prostu trzeba sie przyznac do bledu, lub sprostowac wypowiedz a nie koniecznie isc w zaparte.

Easy, ja jakbym mial nadmiar kasy to wszedzie walilbym XPS lub PIR i welne na elewacje.

Już Ci wyżej napisano byś złagodził wypowiedzi. Piszesz bzdury i nie potrafisz się przyznać do błędu. Dodatkowo masz problem z obroną swoich teorii przytaczając jakieś przykład błędu montażowego przy stawianiu dachu porównując go do zastosowania materiału o parametrach lepszych liczonych w promilach. Udowodniono Ci, że nie masz racji a Ty dalej to samo.

W sumie nie piszę do Ciebie tylko do kolegi z Brwinowa by miał świadomość, że Twoja wypowiedz nie ma sensu.

Doradzałem użytkownikowi Brwinów, więc nie wiem po co się wcinacie między wódkę a zakąskę.

Uderz w stół a ...

Z dobrego serca doradziłeś mu, zeby wydał dwa razy wiecej nie otrzymując za to realnie nic wiecej.

Więc trzeba było to wyprostować, bo jeszcze by się naciął.

A przypomnij nam - dlaczego tym super-XPS nie ociepliłes sobie fundamentów ?

Tylko wybrałeś meteriał o gorszej lambdzie i nasiąkliwości ?

A ponoć "droższe rozwiązania powoduję, że śpimy spokojnie."

Edytowane przez fotohobby

Z dobrego serca doradziłeś mu, zeby wydał dwa razy wiecej nie otrzymując za to realnie nic wiecej.

Więc trzeba było to wyprostować, bo jeszcze by się naciął.

A przypomnij nam - dlaczego tym super-XPS nie ociepliłes sobie fundamentów ?

Tylko wybrałeś meteriał o gorszej lambdzie i nasiąkliwości ?

A ponoć "droższe rozwiązania powoduję, że śpimy spokojnie."

Nie dałem XPS-a na fundamenty, gdyż zaczynając budowę domu nie byłem zorientowany w materii docieplania. Postąpiłem tak za sugestią wykonawcy. Teraz dałbym XPS.

Ale jeszcze tydzień temu doradzałeś w innym temacie EPS Hydro, zastanawiając się, czy jest sens stosowania czegoś dwa razy droższego, jesli ma to iść "w ziemię"

:)

Ale, OK w tym przypadku stosowanie XPS ma sens, szczegolnie w przypadku możliwości okresowego podnoszenia się poziomu wód gruntowych.

Pod wylewkę podłogi pływającej - żadnego.

Tak się zastanawiam czy nie dam ciała???

Mam zakupiony Knauf Therm EXPERT Fasada/Dach/Podłoga EPS 70 Xtherm 031 chcę go ułożyć w warstwach 3x4cm.....mam PF pod 24cm XPS...

na to przyjdzie 6cm wylewki anhydrytowej....czy da on radę czy zrobię sobie KUKU:confused:

Proszę o pomocne zdanie:)