Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki styropian na podłogę

Brwinów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja się podepnę,

Na podłogę mam mieć 13 cm styropianu,

Na początku myślałem o zwykłym Arbet podłoga/dach EPS 040 w kombinacji 5x3x5

Teraz zastanawiam się czy nie lepiej wsiąść twardy EPS 100 podłoga/dach do czego mnie przekonuje dwóch wykonawców.

różnica cenowa jest ok 20zł netto na m3 metrów będzie ok 240m2 3cm i 5cm.

Sam będę układał.

Tak się zastanawiam czy nie dam ciała???

.... EPS 70 .....:confused:

EPS 70 czy 80 to za mało pod wylewkę!!! EPS 100 to jest minimum. Nie patrz na nazwy marketingowe - dach, ściana, podłoga, prom kosmiczny ... Podłogą jest też podłoga drewniana na legarach gdzie styropian wypełnia przestrzenie między belkami i nie niesie żadnych obciążeń. Starczy wtedy styropian na fasady z powodzeniem, a nawet będzie lepszy bo zwykle jest tańszy, cieplejszy, łatwiej go dociąć itd.

Odnośnie dyskusji o XPS - pod kątem nośności bije EPS - niemniej jednak EPS 100 wystarcza w zupełności.

Minimum, gdyż.... ?

Nie wiem czy jeszcze ktoś przeczyta, bo kilka dni minęło :D. Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen. Można mnożyć przykłady udanych inwestycji na "słabszym" styropianie, ale należy pamiętać, że w większości przypadków nasze domy nie niosą maksymalnych, przewidzianych normą obciążeń. Nie znaczy to jednak, że za 15lat gdzieś czegoś bardzo ciężkiego nie postawimy - a dla styropianu pod wylewką groźniejsze są miejscowe obciążenia niż te równomiernie rozłożone.

Te 100kPa (dla EPS 100) z karty technicznej niewiele nam dają, bo jest to wartość przy 10%odkształceniu - czyli dużo za dużo dla podłogi. Dla naszych potrzeb warto po prostu popatrzeć co zalecają producenci do swoich wyrobów. A według zdecydowanej większości dostępnych materiałów dla podłóg pływających w mieszkaniówce zalecane jest EPS100.

Nie wiem czy jeszcze ktoś przeczyta, bo kilka dni minęło :D. Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen. Można mnożyć przykłady udanych inwestycji na "słabszym" styropianie, ale należy pamiętać, że w większości przypadków nasze domy nie niosą maksymalnych, przewidzianych normą obciążeń. Nie znaczy to jednak, że za 15lat gdzieś czegoś bardzo ciężkiego nie postawimy - a dla styropianu pod wylewką groźniejsze są miejscowe obciążenia niż te równomiernie rozłożone.

Te 100kPa (dla EPS 100) z karty technicznej niewiele nam dają, bo jest to wartość przy 10%odkształceniu - czyli dużo za dużo dla podłogi. Dla naszych potrzeb warto po prostu popatrzeć co zalecają producenci do swoich wyrobów. A według zdecydowanej większości dostępnych materiałów dla podłóg pływających w mieszkaniówce zalecane jest EPS100.

Odnieś się konkretnie bo to co napisałeś to jakaś własna twórczość niczym nie poparta. Napisz co to jest ta "zasada wiedzy technicznej" zamiast pisać jak przedszkolak :)

Odnieś się konkretnie bo to co napisałeś to jakaś własna twórczość niczym nie poparta. Napisz co to jest ta "zasada wiedzy technicznej" zamiast pisać jak przedszkolak :)

Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_technicznej,7234

Jakie EPS gdzie masz np. tu: http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf

To nie przedszkole to budowa - nie wszystko się na budowie liczy część się robi w oparciu właśnie o ugruntowane zasady wiedzy technicznej :). Termin ten pojawia się i w sądach :D

Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_tech

nicznej,7234

Jakie EPS gdzie masz np. tu: http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf

To nie przedszkole to budowa - nie wszystko się na budowie liczy część się robi w oparciu właśnie o ugruntowane zasady wiedzy technicznej :). Termin ten pojawia się i w sądach :D

Nie "zasady wiedzy technicznej", tylko " wiedza techniczna". Wszelkie zasady znajdują się w tej "wiedzy".

Ludzie, piszcie po ludzku!

Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_technicznej,7234

Rozumiem, że ławy fundamentowe poszerzyłeś o 20 cm, bo moze dobudujesz za 15lat dwie kondygnacje ?

Przytoczyłeś dwa linki, które nic nie wnoszą do dyskusji.

A "zasady wiedzy technicznej" (dziwna zbitka słowna) to po prostu wiedza inżynierska.

Zbierasz obciążenia, obliczasz napręzenia, sprawdzasz, jaki materiał naleźy zastosować, aby je przenieść i je stosujesz.

I nie wiem dlaczego krzyczysz, że "EPS70, czy 80 to za mało pod wylewkę", skoro każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.

Nie wiem tez dlaczego rezygnować z materiału o lepszej lambdzie, na rzecz tego o wiekszej wytrzymałości na ściskanie, skoro ta wieksza wytrzymałość w niczym mi sie nie przyda....

Edytowane przez fotohobby

Gość Gos**c
Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen.

Należało by sprecyzować o jakej grubości EPSa piszesz 5cm, 15cm 25cm oraz dlaczego?

Zasady wiedzy technicznej to jest tylko slogan. Aby poprawnie nim operować potrzeba sprecyzować tą wiedzę.

• 3 years później...