fotohobby 18.03.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Proszę o pomocne zdanie:) Ja mam EPS 80 od Swisspora i zero zmiany wysokości podłogi. Zadbaj tylko, zeby był dobrze ułożony, a podłoże równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 18.03.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Dziękuję.....a jak z tym równym podłożem? Mam PF i są odchyły rzędu 1-2cm, czym to najlepiej wyrównać przed ułożeniem styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.03.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Tu bardziej chodzi o to, by podłoże było równe, czyli bez bruzd, zadziorow, "górek" zastygnietego betonu.Tak, aby płyta leżała całą swoją powierzchnią, nie klawiszowała, nie opierała się na nierównościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 22.03.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 To ja się podepnę,Na podłogę mam mieć 13 cm styropianu,Na początku myślałem o zwykłym Arbet podłoga/dach EPS 040 w kombinacji 5x3x5Teraz zastanawiam się czy nie lepiej wsiąść twardy EPS 100 podłoga/dach do czego mnie przekonuje dwóch wykonawców.różnica cenowa jest ok 20zł netto na m3 metrów będzie ok 240m2 3cm i 5cm.Sam będę układał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 22.03.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Tak się zastanawiam czy nie dam ciała??? .... EPS 70 ..... EPS 70 czy 80 to za mało pod wylewkę!!! EPS 100 to jest minimum. Nie patrz na nazwy marketingowe - dach, ściana, podłoga, prom kosmiczny ... Podłogą jest też podłoga drewniana na legarach gdzie styropian wypełnia przestrzenie między belkami i nie niesie żadnych obciążeń. Starczy wtedy styropian na fasady z powodzeniem, a nawet będzie lepszy bo zwykle jest tańszy, cieplejszy, łatwiej go dociąć itd. Odnośnie dyskusji o XPS - pod kątem nośności bije EPS - niemniej jednak EPS 100 wystarcza w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 22.03.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dzięki Wojtek przy okazji odpowiedziałeś na moje pytanie U mnie na styro ma iść podłogówka oraz wylewka. na gotowo ma być 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 EPS 70 czy 80 to za mało pod wylewkę!!! EPS 100 to jest minimum.i. Minimum, gdyż.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 22.03.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Gdyż podłoga Ci się na głowę zawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 25.03.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Minimum, gdyż.... ? Nie wiem czy jeszcze ktoś przeczyta, bo kilka dni minęło . Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen. Można mnożyć przykłady udanych inwestycji na "słabszym" styropianie, ale należy pamiętać, że w większości przypadków nasze domy nie niosą maksymalnych, przewidzianych normą obciążeń. Nie znaczy to jednak, że za 15lat gdzieś czegoś bardzo ciężkiego nie postawimy - a dla styropianu pod wylewką groźniejsze są miejscowe obciążenia niż te równomiernie rozłożone. Te 100kPa (dla EPS 100) z karty technicznej niewiele nam dają, bo jest to wartość przy 10%odkształceniu - czyli dużo za dużo dla podłogi. Dla naszych potrzeb warto po prostu popatrzeć co zalecają producenci do swoich wyrobów. A według zdecydowanej większości dostępnych materiałów dla podłóg pływających w mieszkaniówce zalecane jest EPS100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 25.03.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Nie wiem czy jeszcze ktoś przeczyta, bo kilka dni minęło . Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen. Można mnożyć przykłady udanych inwestycji na "słabszym" styropianie, ale należy pamiętać, że w większości przypadków nasze domy nie niosą maksymalnych, przewidzianych normą obciążeń. Nie znaczy to jednak, że za 15lat gdzieś czegoś bardzo ciężkiego nie postawimy - a dla styropianu pod wylewką groźniejsze są miejscowe obciążenia niż te równomiernie rozłożone. Te 100kPa (dla EPS 100) z karty technicznej niewiele nam dają, bo jest to wartość przy 10%odkształceniu - czyli dużo za dużo dla podłogi. Dla naszych potrzeb warto po prostu popatrzeć co zalecają producenci do swoich wyrobów. A według zdecydowanej większości dostępnych materiałów dla podłóg pływających w mieszkaniówce zalecane jest EPS100. Odnieś się konkretnie bo to co napisałeś to jakaś własna twórczość niczym nie poparta. Napisz co to jest ta "zasada wiedzy technicznej" zamiast pisać jak przedszkolak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 25.03.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Odnieś się konkretnie bo to co napisałeś to jakaś własna twórczość niczym nie poparta. Napisz co to jest ta "zasada wiedzy technicznej" zamiast pisać jak przedszkolak Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_technicznej,7234 Jakie EPS gdzie masz np. tu: http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf To nie przedszkole to budowa - nie wszystko się na budowie liczy część się robi w oparciu właśnie o ugruntowane zasady wiedzy technicznej . Termin ten pojawia się i w sądach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.03.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_tech nicznej,7234 Jakie EPS gdzie masz np. tu: http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf To nie przedszkole to budowa - nie wszystko się na budowie liczy część się robi w oparciu właśnie o ugruntowane zasady wiedzy technicznej . Termin ten pojawia się i w sądach Nie "zasady wiedzy technicznej", tylko " wiedza techniczna". Wszelkie zasady znajdują się w tej "wiedzy". Ludzie, piszcie po ludzku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.03.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Zasady wiedzy technicznej masz np. tu: http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,co_oznacza_termin_zasady_wiedzy_technicznej,7234 Jakie EPS gdzie masz np. tu: http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf To nie przedszkole to budowa - nie wszystko się na budowie liczy część się robi w oparciu właśnie o ugruntowane zasady wiedzy technicznej . Termin ten pojawia się i w sądach Rozumiem, że ławy fundamentowe poszerzyłeś o 20 cm, bo moze dobudujesz za 15lat dwie kondygnacje ? Przytoczyłeś dwa linki, które nic nie wnoszą do dyskusji. A "zasady wiedzy technicznej" (dziwna zbitka słowna) to po prostu wiedza inżynierska. Zbierasz obciążenia, obliczasz napręzenia, sprawdzasz, jaki materiał naleźy zastosować, aby je przenieść i je stosujesz. I nie wiem dlaczego krzyczysz, że "EPS70, czy 80 to za mało pod wylewkę", skoro każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Nie wiem tez dlaczego rezygnować z materiału o lepszej lambdzie, na rzecz tego o wiekszej wytrzymałości na ściskanie, skoro ta wieksza wytrzymałość w niczym mi sie nie przyda.... Edytowane 26 Marca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 26.03.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Przyjmuje się, że EPS 100 to minimum pod wylewkę - tzw. "zasady wiedzy technicznej" - daje to niezbędny margines bezpieczeństwa i spokojny sen. Należało by sprecyzować o jakej grubości EPSa piszesz 5cm, 15cm 25cm oraz dlaczego? Zasady wiedzy technicznej to jest tylko slogan. Aby poprawnie nim operować potrzeba sprecyzować tą wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termo Organika 31.03.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Na podłogę należy stosować specjalnie do tego przeznaczone styropiany, tylko tyle i aż tyle:) https://termoorganika.pl/styropian-dach-podloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacol134 27.05.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Na podłogę min 80kPa. Ja mam 100kPa. A tu filmik jak ulozylem na tarasie W domu w srodku były dwie warstwy na mijanke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts