tomek89rpo 15.03.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam , Mam pytanie dotyczące prawidłowego postawienia blaszaka na wylewce betonowej grubości 20cm , Dla jasności dodałem zdjęcie z oznaczoną na czerwono moją działką , podpunkt "A" moje pytanie (Garaż /Blaszak) , podpunkt "B" budynek mieszkalny (Dom) , "C" sklep Spożywczy . Blaszak po stronie sąsiada widocznego wyżej jest odsunięty 3m od granicy , i 80cm od granicy działki gminnej (nie wykorzystanej) . Blaszak ma wymiary 3x5m . Moje pytania są takie: - Czy stoi zgodnie z obecnym prawem ? - Czy jeżeli jest oznaczony jest symbolem "i" mogę w nim trzymać samochód ? - Czy odległości są poprawne ? Prosze was o pomoc bo sąsiad mnie niepokojąco powiadamia że przepisy sie zmieniły i żebym go szybko poprawił . Z góry bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.03.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dawno go stawiałeś? Na zgłoszenie, czy bez dokumentów? Wg mnie garaż, jeśli nie ma okien w ścianach, powinien stać w odległości od sąsiedniej działki minimum 3 m, chyba że działka ma mniej niż 16 metrów szerokości, ale Twoja z tego co widzę ma więcej. Sprawdź też plan zagospodarowania (jeśli istnieje), lub WZ - może tam są określone zmniejszone odległości, ale te 80 cm to raczej za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 16.03.2016 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Postawiony został około 6 -7 lat temu , Tak na zgłoszenie , Nie ma okien , jest cały wykonany z blachy stalowej , Działka ma 17,5m szerokości . Dla ułatwienia dodam lepiej opisaną działkę . ZDJĘCIE . Opis dodatkowy:-Kolor żółty - zaznaczona granica (dobrego) sąsiada , odległość blaszaka od granicy 3m.-Kolor niebieski - zaznaczona granica działki gminnej , obecnie nie użytek , po tej stronie blaszak ma odległość od granicy 80cm.-zaznaczyłem dodatkowo "wrota" wejścia do blaszaka , "brama uchylna do góry" Wiem że na jakieś tam pierdoły może być postawiony tupu narzędzia czy jako prywatny mały domowy warsztacik , ale o trzymaniu w nim samochodu nie mam pojęcia jak wygląda sytuacja obecnie... zwłaszcza że nasze prawo zmienia sie co jakiś czas w sprawach zabudowy.... Dlatego pisze do was o pomoc . Zaznaczam że blaszak nie ma prądu ani okien , jest po prostu postawiony na wcześniej wylaną wylewkę i przykręcony do niej dyblami (możliwość demontażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 16.03.2016 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Doklejam wspomniane zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.03.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Jeżeli był postawiony wcześniej i na zgłoszenie jak piszesz oraz zgodnie z usytuowaniem określonym na tamtym zgłoszeniu ( co do którego wtedy nie było sprzeciwu) to może stać tym bardziej jak został zinwentaryzowany. Edytowane 16 Marca 2016 przez wiesiek6308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 16.03.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Został wpisany jako "budynek gospodarczy" oraz dostał oznaczenie "i" , mogę trzymać w nim (legalnie) samochód osobowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 18.03.2016 02:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Został wpisany jako "budynek gospodarczy" oraz dostał oznaczenie "i" , mogę trzymać w nim (legalnie) samochód osobowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.03.2016 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Oznaczeniami się nie przejmuj. Przypadkowy geodeta robiąc aktualizacje, nie wiedział co wpisać i wpisał co mu pierwsze przyszło na myśl. Jeśli jesteś rolnikiem w myśl ustawy powinieneś mieć "g" jeśli nie to "t" (jeśli mówimy o garażu). Mapa raczej stara. Na aktualnej może być już prawidłowe oznaczenie. Użytkować możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 18.03.2016 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Aha ok . Własnie nie jestem rolnikiem , mapka jest z 2009 roku a mamy 2016r więc dlatego zapytałem czy sie cos zmieniło i czy grozi mi jakaś kara z tego powodu . Głównie chodzi o trzymanie samochodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek89rpo 19.03.2016 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 A można napisać nowe zgłoszenie "na dziennik podawczy" na postawienie blaszaka w granicy ? można tak postawić blaszak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts