Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszak / Garaż - Prawidłowo postawiony ? ZDJĘCIE

tomek89rpo

Recommended Posts

Witam , Mam pytanie dotyczące prawidłowego postawienia blaszaka na wylewce betonowej grubości 20cm , Dla jasności dodałem zdjęcie z oznaczoną na czerwono moją działką , podpunkt "A" moje pytanie (Garaż /Blaszak) , podpunkt "B" budynek mieszkalny (Dom) , "C" sklep Spożywczy . Blaszak po stronie sąsiada widocznego wyżej jest odsunięty 3m od granicy , i 80cm od granicy działki gminnej (nie wykorzystanej) . Blaszak ma wymiary 3x5m .

Moje pytania są takie:

- Czy stoi zgodnie z obecnym prawem ?

- Czy jeżeli jest oznaczony jest symbolem "i" mogę w nim trzymać samochód ?

- Czy odległości są poprawne ?

Prosze was o pomoc bo sąsiad mnie niepokojąco powiadamia że przepisy sie zmieniły i żebym go szybko poprawił . Z góry bardzo prosze o pomoc . Pozdrawiam

IMG_20160315_113656804.jpg

Dawno go stawiałeś? Na zgłoszenie, czy bez dokumentów? Wg mnie garaż, jeśli nie ma okien w ścianach, powinien stać w odległości od sąsiedniej działki minimum 3 m, chyba że działka ma mniej niż 16 metrów szerokości, ale Twoja z tego co widzę ma więcej. Sprawdź też plan zagospodarowania (jeśli istnieje), lub WZ - może tam są określone zmniejszone odległości, ale te 80 cm to raczej za mało.

Postawiony został około 6 -7 lat temu , Tak na zgłoszenie , Nie ma okien , jest cały wykonany z blachy stalowej , Działka ma 17,5m szerokości .

Dla ułatwienia dodam lepiej opisaną działkę . ZDJĘCIE .

Opis dodatkowy:

-Kolor żółty - zaznaczona granica (dobrego) sąsiada , odległość blaszaka od granicy 3m.

-Kolor niebieski - zaznaczona granica działki gminnej , obecnie nie użytek , po tej stronie blaszak ma odległość od granicy 80cm.

-zaznaczyłem dodatkowo "wrota" wejścia do blaszaka , "brama uchylna do góry"

Wiem że na jakieś tam pierdoły może być postawiony tupu narzędzia czy jako prywatny mały domowy warsztacik , ale o trzymaniu w nim samochodu nie mam pojęcia jak wygląda sytuacja obecnie... zwłaszcza że nasze prawo zmienia sie co jakiś czas w sprawach zabudowy.... Dlatego pisze do was o pomoc .

Zaznaczam że blaszak nie ma prądu ani okien , jest po prostu postawiony na wcześniej wylaną wylewkę i przykręcony do niej dyblami (możliwość demontażu)

Oznaczeniami się nie przejmuj. Przypadkowy geodeta robiąc aktualizacje, nie wiedział co wpisać i wpisał co mu pierwsze przyszło na myśl. Jeśli jesteś rolnikiem w myśl ustawy powinieneś mieć "g" jeśli nie to "t" (jeśli mówimy o garażu). Mapa raczej stara. Na aktualnej może być już prawidłowe oznaczenie.

Użytkować możesz :)