calvin66 15.03.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Witam,kupiłem działkę, kupiłem projekt domu wolnostojącego. Wszystko fajnie pięknie ale... dziś dowiaduję się w gminie iż ze względu na sąsiedztwo bardzo wąskiej działki obok teren mojej działki podlega pod zabudowę bliźniaczą... Mimo telefonów do starostwa i wizyt w urzędzie miasta i gminy stanęło na tym że tylko bliźniak wchodzi w grę... Szczęka mi opadła. Pisałem do burmistrza żeby zmienić w MPZP (działki budowlane) formę zabudowy z bliźniaczej na wolnostojącą ale może nie być to możliwe... Działka jest wystarczająco duża aby postawić dom wolnostojący zgodnie z liniami zabudowy i odległościami 4m od granicy działki... Mam teraz pytanie bo jeśli zabudowa bliźniacza to:-mogę rozpocząć budowę swojej strony domu bez rozpoczęcia budowy po drugiej stronie ? Chore byłoby gdyby taki budynek musiał równocześnie powstawać po obu stronach płotu bo po drugiej stronie jest pasek ziemi z jakąś oziminą i może tam nigdy dom nie powstanie...-domy w zabudowie bliźniaczej nie muszą być identyczne - to wiem z lektury w internecie - więc ja mogę wybrać taki a nie inny projekt a przyszły sąsiad musiałby się dopasować z projektem i wybrać taki żeby dokleić swój dom do mojego na całej powierzchni ściany. A gdyby tak po prostu z boku domu od strony sąsiada był garaż a nad nim powiedzmy taras i ściana tego garażu była w granicy działki ? Wówczas on w przyszłości budując się musiałby tylko "dokleić" się do tej ściany i nic więcej ? np taki projekt: http://www.tooba.pl/projekt-domu-BW-36-wariant-2-TBN-513 postawić ścianą garażu w granicy działki i wówczas warunek zabudowy bliźniaczej byłby spełniony ? Podłamali mnie trochę dzisiaj w tym urzędzie... Chory kraj, dziki kraj... Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Marca 2016 przez calvin66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts