martych 15.03.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam szanowne grono budujących (się) mam pytanie, za dwa miesiące wchodzą do mnie spece od wylewek, ja postanowiłem ocieplić garaż w bryle domu styropianem od środka (strop i przylegające ściany). Czy wystarczy teraz położyć folię, połączyć z izolacją poziomą, i układać styropian 10 cm na ścianie od poziomu chudziaka ?. W tym momencie na ścianie będę miał dylatację obwodową 10 cm Czy tak może być ? Czy jednak się wstrzymać z ociepleniem i zrobić po wylewce w garażu i wtedy ocieplać od poziomu gotowej posadzki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintesi 15.03.2016 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jeśli ocieplisz teraz to lepiej odizolujesz ciepłą ścianę od chłodnego garażu i zachowasz ciągłość izolacji z tą poziomą, układaną w garażu. Nie dawać taśmy dylatacyjnej przy ocieplanej ścianie bo styropian dobrze tę funkcję spełni. Wadą takiego rozwiązania jest to, że ew woda z mycia samochodu może zaciekać pod ostateczną wylewkę ściekając po ścianie w szczelinę - choć tak samo będzie na nie ocieplanych ścianach. Jeśli planujesz płytki to folia w płynie i taśma narożnikowa jak w łazience. Jeśli to posadzka ostateczna, gdzie będzie spływ i spadki od ścian to ten dolny pas można zrobić z 2-3cm styro xps i po zrobieniu posadzki dociąć dolny styropian do jej poziomu, uszczelnić folią i taśmą narożnikową i wyżej układać np. 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martych 16.03.2016 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, w takim razie mogę spokojnie ocieplać teraz i potem zadbać jedynie o dobre uszczelnienie styku ściany z posadzką. Bałem się trochę, że to wyjdzie za grubo tej dylatacji jak do samego dołu będzie 10 cm styro. Mam jeszcze jedno pytanie, garaż przylega do wiatrołapu, tę ścianę na pewno będę ocieplał, ale przylega też do kotłowni i do dolnej łazienki, czy powinienem się też oddzielić od tych pomieszczeń ? Tak samo w kotłowni powinienem ocieplić od strony łazienki i stropu ?. Nad kotłownią i garażem jest jedna sypialnia i na stropie będzie 5 cm styro. Zamieszczam screena z projektu: Edytowane 16 Marca 2016 przez martych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 16.03.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Sintesi - myjesz auto w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martych 17.03.2016 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Co prawda nie zamierzam myć auta w garażu ale jak to bywa w takich pomieszczeniach zawsze może się cos wylać Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie dotyczące pozostałych ścian ? Ocieplać czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 23.03.2016 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Od kotłowni i (zwłaszcza) łazienki też warto się odizolować. To niewielka ściana - koszt tej izolacji będzie pomijalny. Łazienka to pomieszczenie wilgotne a wilgoć lubi się wykraplać na chłodnej ścianie.Ja mam podobną sytuację - też nieogrzewany garaż w bryle, przylegający do łazienki i kotłowni. Garaż od wewnątrz ma 10cm grafitu na ścianie (też kleiłem styro przed wylewką), na suficie też będzie miał 10cm styro - pomimo 8cm styro w posadzce nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 24.03.2016 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Jeśli garaż nie będzie ogrzewany, to najlepiej będzie ocieplić wszystkie jego ściany. Pozdrawiam Marek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 30.03.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Ale od środka przecież ścian zewnętrznych garażu nie ociepli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martych 04.04.2016 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zrobiłem tak, że ociepliłem ścianę przylegającą do wiatrołapu 10 cm styropianem, strop 10 cm i ściana pomiędzy garażem a kotłownią/łazienką również ocieplona. W kotłowni wstawię trochę cieplejsze drzwi i zawsze tam będzie wyższa temperatura od pieca, rurek, niż w garażu. Zastanawiam się jedynie nad małym grzejnikiem w kotłowni żeby zminimalizować różnice temperatur pomiędzy kotłownią i łazienką, a ścianę pomiędzy tymi pomieszczeniami zostawiam nieocieploną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 04.04.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Mały grzejniczek w kotłowni nie zaszkodzi - jak będzie niepotrzebny, zawsze można go zakręcić. W mojej opinii lepiej, żeby instalacja grzała kaloryferami a nie rurkami pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martych 05.04.2016 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Tak zrobię, wstawię grzejnik, dzięki _unnamed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.04.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Mały grzejniczek w kotłowni nie zaszkodzi - jak będzie niepotrzebny, zawsze można go zakręcić. W mojej opinii lepiej, żeby instalacja grzała kaloryferami a nie rurkami pieca. Tego nie unikniesz, ja w kotlownio pralni zrobilem podlogowke, ale od rozdzielaczy, pieca i rurek jest najcieplejszym pomieszxzeniem w domu mimo zakreconej podlogowki. Tak na prawde ze zgledu na schnace pranie mam ciagle okno rozszczelnione i ecsle nid jest zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts