MiruK 15.03.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jestem na etapie ocieplania domu i mam dylemat czy ocieplać strop styropianem+wylewka czy dach pianą otwarto komórkową. Dom parterowy z garażem, razem 165m2 z możliwością adaptacji poddasza (kiedyś tam). Dach kopertowy, dachówka. Odliczając wypusty na strychu będzie go około 210m2 Planowałem 15cm dobrego styropianu na strop+wylewka, ale ostatnio bardzo nachodzi mnie na 20cm piany OK na poddaszu w zamian za ocieplenie stropu. Byłby to stosunkowo nie wiele większy wydatek, a miałbym już ocieplony cały dom. Tylko teraz pytanie jak bardzo odbiło by się to na wydatkach na ogrzewanie i czy ciepełko nie ucieknie mi na nieużytkowe poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 15.03.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jestem na etapie ocieplania domu i mam dylemat czy ocieplać strop styropianem+wylewka czy dach pianą otwarto komórkową. Dom parterowy z garażem, razem 165m2 z możliwością adaptacji poddasza (kiedyś tam). Dach kopertowy, dachówka. Odliczając wypusty na strychu będzie go około 210m2 Planowałem 15cm dobrego styropianu na strop+wylewka, ale ostatnio bardzo nachodzi mnie na 20cm piany OK na poddaszu w zamian za ocieplenie stropu. Byłby to stosunkowo nie wiele większy wydatek, a miałbym już ocieplony cały dom. Tylko teraz pytanie jak bardzo odbiło by się to na wydatkach na ogrzewanie i czy ciepełko nie ucieknie mi na nieużytkowe poddasze Bedziesz miak do ogrzania duzo wiecej m3, ja bym ocieplil tylko strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 15.03.2016 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Właśnie się obawiam że dużo ciepła ucieknie na nie używane poddasze, tym bardziej że jeszcze jest duży garaż który planuje oddzielić styropianem od reszty domu i w nim tak nie grzać, przy izolacji na stropie garaż będzie odizolowany, a przy izolacji dachu strop nad garażem będzie puszczał z niego zimno... choć w sumie nad samym garażem mógłbym wrzucić styropian ... ehhh sam już nie wiem Edytowane 15 Marca 2016 przez MiruK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.03.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 dopnę się też , czy można od środka garażu ocieplić ścianę domu (garaż obok domu) i drugie pytanie czy można na strop betonowy garażu dać styropian -przykleić pianką a na to papę , zostało mi 40m2 styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.03.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jestem na etapie ocieplania domu i mam dylemat czy ocieplać strop styropianem+wylewka czy dach pianą otwarto komórkową. Dom parterowy z garażem, razem 165m2 z możliwością adaptacji poddasza (kiedyś tam). Dach kopertowy, dachówka. Odliczając wypusty na strychu będzie go około 210m2 Planowałem 15cm dobrego styropianu na strop+wylewka, ale ostatnio bardzo nachodzi mnie na 20cm piany OK na poddaszu w zamian za ocieplenie stropu. Byłby to stosunkowo nie wiele większy wydatek, a miałbym już ocieplony cały dom. Tylko teraz pytanie jak bardzo odbiło by się to na wydatkach na ogrzewanie i czy ciepełko nie ucieknie mi na nieużytkowe poddasze Odpowiedź jest prosta. Jeżeli planujesz w przyszłości zamieszkiwać poddasze to ocieplaj połać dachu. Jeżeli nie będziesz używał poddasza nigdy - ocieplaj strop. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.03.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 dopnę się też , czy można od środka garażu ocieplić ścianę domu (garaż obok domu) i drugie pytanie czy można na strop betonowy garażu dać styropian -przykleić pianką a na to papę , zostało mi 40m2 styropianu Oczywiście że trzeba ocieplić ścianę pomiędzy garażem a domem, od strony chłodniejszej, czyli garażu.To ocieplenie powinno być w projekcie. Można też dać styropian w posadzkę garażu. Choć tutaj są też opinie, żeby nie dawać jak garaż ma nie być ogrzewany. Wówczas korzysta się z ciepła ziemi ... Ja w garażu dałem papę na posadzkę, na papę styropian i na styropian wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 16.03.2016 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Odpowiedź jest prosta. Jeżeli planujesz w przyszłości zamieszkiwać poddasze to ocieplaj połać dachu. Jeżeli nie będziesz używał poddasza nigdy - ocieplaj strop. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam. No właśnie na dziś nie wiem, kto wie co będzie kiedy dzieci podrosną, ciekawy jestem ile więcej by szło opału na ogrzanie dodatkowo poddasza, gdyby to była nie wielka różnica to wolałbym ocieplić dach i mieć gotowy na przyszłość, ale jeśli to znaczny koszt to szkoda grzać na darmo i lepiej zaoszczędzić te pieniądze na przyszłość. Poradźcie mi jeszcze czy ocieplać ściankę kolankową (75cm) od strony strychu w przypadku ocieplenia stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 16.03.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 120 m domu.Zasada jest prosta dzieci podrosną.....i pójdą w swoją stronè a tobie zostanie dom do grzania..Ociepl strop, a potem w razie co to sobie docieplisz dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 16.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Poradźcie mi jeszcze czy ocieplać ściankę kolankową (75cm) od strony strychu w przypadku ocieplenia stropu ? Ocieplalbym strop. Styropian z fasady laczy sie przez murlate ze stryropianem na scianie kolankowej a ten ze stropianem na stropie, I osiagamy ciaglosc. Im szczelniej tym lepiej. Kazda plyta przed przyklejeniem do stropu ma warkocz piany dookola oraz krzyzyk. Tez pianowalbym boki plyt. Ale nie w ten sposob, ze jesli mam juz przyklejony stryopian w laczenie plyt wciskam pistolet i pianuje. Przed przyklejeniem plyty opianowalbym boki (zygzak). Wowczas kleimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwdzik 16.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jestem na etapie ocieplania domu i mam dylemat czy ocieplać strop styropianem+wylewka czy dach pianą otwarto komórkową. Dom parterowy z garażem, razem 165m2 z możliwością adaptacji poddasza (kiedyś tam). Dach kopertowy, dachówka. Odliczając wypusty na strychu będzie go około 210m2 Planowałem 15cm dobrego styropianu na strop+wylewka, ale ostatnio bardzo nachodzi mnie na 20cm piany OK na poddaszu w zamian za ocieplenie stropu. Byłby to stosunkowo nie wiele większy wydatek, a miałbym już ocieplony cały dom. Tylko teraz pytanie jak bardzo odbiło by się to na wydatkach na ogrzewanie i czy ciepełko nie ucieknie mi na nieużytkowe poddasze No to ja z kolei poradzę ocieplić dach. Faktycznie ocieplenie stropu zatrzymałoby więcej ciepła na dole, jednak jeżeli ocieplisz dach i ocieplone będziesz miał ściany domu, to ciepło nnie będzie uciekało, a co za tym idzie strty ciepła i koszty ogrzewania nie będą znaczące i nie specjalnie odczuwalne dla portfela. Znając realia ożesz też być pewny, że mając nad głową wolną, niezagospodarowaną przestrzeń zrodzi Ci się milion pomysłów jak ją jednak zagospodarować i raczej nie ma się co martwić o to, że dłuższy czas bęzdie tam wolna przestrzeń. Możesz też zamiast piany ocieplic dach zwykłą wełną i jednocześnie ocieplić strop. Wtedy masz ful wypas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 16.03.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Oczywiście że trzeba ocieplić ścianę pomiędzy garażem a domem, od strony chłodniejszej, czyli garażu.To ocieplenie powinno być w projekcie. Można też dać styropian w posadzkę garażu. Choć tutaj są też opinie, żeby nie dawać jak garaż ma nie być ogrzewany. Wówczas korzysta się z ciepła ziemi ... Ja w garażu dałem papę na posadzkę, na papę styropian i na styropian wylewkę. pytam bo słyszałem że w pomieszczeniach np garaż połaczony z domem nie ociepla się od środka -garażu bo podobno ściana ta od domu ma niby być mokra , dlatego mam taki mętlik , nie wiem co jest prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts