djtommy 16.03.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam, Wiem że tematów jest multum (sporo przejrzałem), ale może ktoś coś ciekawego doradzi Szukamy wkładu z PW bez bufora, albo UZ albo UO. Dom budowany ok 10 lat temu, powierzchnia ok 200mkw. Salon w którym będzie kominek zainstalowany ok 25 mkw otwarty. Podłączenie tylko CO bez gorącej wody. Kominek głównie do grzania w okresach przejściowych, chyba że się spodoba i szyba nie będzie się brudziła Jaki wkład narożny polecacie, zależy mi na dobrym wkładzie, może nie koniecznie najwyższa półka jak Brunner i Leda, ale jeżeli ktoś sensownie uzasadni to się zastanowimy. Co sądzicie o wkładach Unico, Hajduk, Romotop, Arysto? W jakim układzie najlepiej otwartym czy zamkniętym? Jak z brudzeniem szyby? Czy szyba narożna bardziej będzie się brudziła niż prosta? W jakiej odległości od szyby można umieścić sprzęt RTV? Jestem otwarty na propozycje Mile widziane wypowiedzi fachowców jak i użytkowników wkładów z PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.03.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Układ zamknięty, wkład z 3 szybami , 10%ciepła jako promieniowanie przez szkło a 90% do wody ... Romotop Kv 025W02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.03.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Arysto A10 WW L /510 , moc 24kW (19 kW do wody). Maszyna do grzania:cool: W Brunnerze takiego nie uświadczysz tam zaledwie 15 kW. I jak tu dobrać odpowiednią moc, komu wierzyć? ps.Tak od "strzała" trudno coś poradzić. Wszystkie wymienione marki mają swoje wady i zalety. Ważne, abyś je poznał i dokonał trafnego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2016 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam. djtommy ... odpowiadając na Twój priv i na ten post, najlepszą radą z mojej strony, jaką możesz przyjąć, jest ... rezygnacja z kominka wodnego ... I zafundowanie sobie jak najbardziej "normalnego" kominka ze zwykłym wkładem konwekcyjnym. Okazyjne użytkowanie kominka wodnego z wkładem z boczną szybą, kończy się najczęściej porażką inwestycyjną i zniechęceniem samego użytkownika do palenia w kominku tymże ... O kominku z płaszczem wodnym zaczniemy rozmawiać jak będziesz zdecydowany na użytkowanie go jako wiądące źródło ciepła w domu, tzn. palenie co najmniej 4-5 razy w tygodniu (przy Twoich warunkach mieszkaniowych), grzanie "przy okazji" wody użytkowej i ... posiadanie bufora ... jakiegokolwiek, ale bufora ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.03.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Układ zamknięty, wkład z 3 szybami , 10%ciepła jako promieniowanie przez szkło a 90% do wody ... Romotop Kv 025W02 Jeżeli dobrze czytam, 90% to sprawność. Moc "wodna do całkowitej" to 12 do 18, czyli około 66%. http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-dynamic/kv-025-w02-wklad-kominkowy-z-plaszczem-wodnym-potrojna-szyba. Ciekawe z tych danych z linku jest zużycie drewna - 3,1 kg na godzinę. Czyli wychodziłoby, że drewno ma wartość opałową jakieś 6kWh na kilogram. No chyba, że chodzi o średnie zużycie. Ale wkład na pewno "nie daje" 90% w wodę. Ta liczba to sprawność (bardzo wysoka zresztą). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.03.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Darek wartość opałową liczy w kW, nie w kWh, więc i wyniki ma lepsze:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.03.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jeżeli dobrze czytam, 90% to sprawność. Moc "wodna do całkowitej" to 12 do 18, czyli około 66%. http://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-dynamic/kv-025-w02-wklad-kominkowy-z-plaszczem-wodnym-potrojna-szyba. Ciekawe z tych danych z linku jest zużycie drewna - 3,1 kg na godzinę. Czyli wychodziłoby, że drewno ma wartość opałową jakieś 6kWh na kilogram. No chyba, że chodzi o średnie zużycie. Ale wkład na pewno "nie daje" 90% w wodę. Ta liczba to sprawność (bardzo wysoka zresztą). Pozdrawiam Jak łatwo zauważyć dane w tych tabelkach są tak po...one że informatykom robiącym tą tabelkę należy się ochrzan . Mieszają raz moc regulowana raz nominalna , dodatkowo z badania przy mniejszej dawce paliwa jak daje się do atestu na rynek "D" , stąd też wzięta jest dawka paliwa 3,1 kg na godzinę . Wiadomo że 18kWh w 3,1 kg drewna niema . Sprawność jest 90% , w czasie atestacji maksymalna była lekko wyższa ale to ze zbyt krótkiego okresu pomiaru. Podziała 90 % do wody a 10% emisją przez szkło jest jak najbardziej prawdziwy dla modelu 025W02 [ 3 szyby w tyn 2 IR ] W przypadku modelu 025W01 , dwie szyby w tym jedna IR , przez szkło jest 15% Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej szczegółów zapraszam na najbliższe szkolenie techniczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.03.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Darek wartość opałową liczy w kW, nie w kWh, więc i wyniki ma lepsze:cool: O wyniki pomiarów zapytaj w Monachium.... Pamiętaj jednak że były robione dwukrotnie przy 2 różnych godzinowych dawkach paliwa . Wiesz jaka będzie moc gdy spalisz 3 lub 4 lub 5 lub 6 ... kg drewna na godzinę . Dobrze wiesz że na rynku np niemieckim jest zapotrzebowanie na zdecydowanie mniejsze moce niż u nas , do tego dochodzą różne dziwne przepisy lokalne dotyczące max. mocy z jaka można zainstalować kominek, pamiętasz jak dziwnie nisko kończyły się moce we wkładach np Spartherma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtommy 16.03.2016 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Panie Forest-Natura dziękuje za radę na pewno to przemyślimy. 4-5 razy w tygodniu pewnie będzie palone jesienią i wiosną Odbiegając od tego że według Pana i jeszcze jednego Pana z którym rozmawiałem bez bufora nie ma to sensu, to jaki wkład by Pan polecił? Ewentualnie jaki najmniejszy zbiornik buforowy można by zastosować? Czy według Pana lepszy będzie układ otwarty czy zamknięty? Nie musi być to szyba narożna może być to szyba prosta, jeżeli to coś zmienia, a jeżeli zmienia to proszę napisać co?. I proszę odpowiedzieć w jakiej odległości od szyby może stać sprzęt RTV? Jaki wkład będzie dobry jakościowo? Czy szyba narożna bardziej brudzi się od prostej? Czy jest w ogóle szansa na czystą szybę? Jestem zielony w temacie kominków i ogrzewnictwa, więc na dobrą sprawę z kim nie rozmawiam (mówię o wykonawcach kominków) mam wrażenie że wciska kit. Dlatego zdecydowałem się napisać tutaj z prośbą o poradę. Firma Unico twierdzi że ich wkład narożny z podwójną szybą gięta jest najlepszy, lepszy od Hajduka. Generalnie nie ogarniam i potrzebuję rady dobrego Wujka Ewentualnie kogo w okolicach Warszawy męczyć Do kogo pojechać żeby obejrzeć różne wkłady, dobrze żeby to był ktoś obiektywny, nie nastawiony na największy zysk. Znacie kogoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam. djtommy ... odpowiadając na Twój priv i na ten post, najlepszą radą z mojej strony, jaką możesz przyjąć, jest ... rezygnacja z kominka wodnego ... I zafundowanie sobie jak najbardziej "normalnego" kominka ze zwykłym wkładem konwekcyjnym. Okazyjne użytkowanie kominka wodnego z wkładem z boczną szybą, kończy się najczęściej porażką inwestycyjną i zniechęceniem samego użytkownika do palenia w kominku tymże ... O kominku z płaszczem wodnym zaczniemy rozmawiać jak będziesz zdecydowany na użytkowanie go jako wiądące źródło ciepła w domu, tzn. palenie co najmniej 4-5 razy w tygodniu (przy Twoich warunkach mieszkaniowych), grzanie "przy okazji" wody użytkowej i ... posiadanie bufora ... jakiegokolwiek, ale bufora ... Pozdrawiam. Z ciekawości, dlaczego? Sam myślałem o kominku z PW i choć pewnie na początku paliłbym 7 dni w tyg. to z czasem pewnie coraz rzadziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 16.03.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jako użytkownik kominka z PW zdecydowanie bufor i zdecydowanie porządny wkład. Jeżeli finanse nie są problemem to moje typy są następujące: 1. Brunner 2. Spartherm 3. Hoxter Jako użytkownik również zgadzam się w 100% z tym co napisał Forest. Jeżeli ma nie być bufora i ma być to palenie na pół gwizdka to inwestycja kompletnie bez sensu. W takim przypadku poszedłbym w akumulację ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jako użytkownik kominka z PW zdecydowanie bufor i zdecydowanie porządny wkład. .........................................Jeżeli ma nie być bufora i ma być to palenie na pół gwizdka to inwestycja kompletnie bez sensu. W takim przypadku poszedłbym w akumulację ceramiczną. Wytłumacz proszę to nowe (pogrubione ) zjawisko.Co nazywasz tym pół gwizdkiem??? . Równie dobrze mógłbym napisać do autora jak już na coś się zdecyduje ,decydując się np. na PW, ZCWU i UO ,to niech pamięta aby nie zrobił z domu typowego pasywniaka (bo PW w nim jest kuriozalny-dziwaczny ) , a elewację-ocieplenie budynku zrobił na cały gwizdek . Piszecie tak o tych wkładach jak to by było najważniejsza rzecz w domu.Wolałem już wersję Batury gdy budowanie chałupy rozpoczynało się od dopasowywania komina itd i możliwości jakie ten dom otworzyłby na kupno odpowiednio dopasowanego do potrzeb wkładu. Czyto z PW czy zupełnie bez. Autor jak widać może zrezygnować z dwóch na jedną szybę .W jakiej odległości od szyby można umieścić sprzęt RTV? .Tego także nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.03.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Tego także nie rozumiem. Czego tu nie rozumiesz? Prościej chyba pytania zadać się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Czego tu nie rozumiesz? Prościej chyba pytania zadać się nie da No to odpowiedz w takim razie.I proszę odpowiedzieć w jakiej odległości od szyby może stać sprzęt RTV? Jest to jedno z pytań autora.Odpowiedz mu w takim razie tak prosto.Nio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djtommy 17.03.2016 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jeżeli byłby to wkład narożny to większa szyba bedzie skierowana w stronę telewizora itp. Dlatego pytam, jaka odległość musi być zachowana żeby, tv się nie spalił, nie przegrzal, nie stopil itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jeżeli byłby to wkład narożny to większa szyba bedzie skierowana w stronę telewizora itp. Dlatego pytam, jaka odległość musi być zachowana żeby, tv się nie spalił, nie przegrzal, nie stopil itd.? Widzisz. Napisałeś to dopiero w tym poście. Jeśli już na początku zaczepiasz o taki problem to może rzeczywiście jak radzi forest nie pchać się w PW . Zależy od ciebie jak potraktujesz grzanie kominkiem.Jeśli kominek ma pełnić funkcje dekoracyjną-rekreacyjną-niewiodącą to nie musisz w założeniach rezerwować jakiejś specjalnej przestrzeni wokół niego ale ja zawsze powiedziałbym nie mniej jak metr.Jeśli zaś wiodący to na to składa się wiele czynników czyli na aranżacje kącika wypoczynkowego uwzględnić należałoby odległości od np. : okna,mebli itp. czyli całą otoczkę wokół niego.Jest to moja subiektywna ocena.Ale od takich przemyśleń bym zaczynał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.03.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Zapraszam do odwiedzenia naszej ekspozycji i " naoczne " sprawdzenie jak daleko od szyby kominkowej nagrzewają się różne przedmioty.... 1 szyba.. 1 szyba IR 2 szyby w tym 1 IR 3 szyby w tym 2 IR Edytowane 17 Marca 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.03.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 No to odpowiedz w takim razie. Jest to jedno z pytań autora.Odpowiedz mu w takim razie tak prosto.Nio. No to nio... Widzisz. Napisałeś to dopiero w tym poście. Nie prawda kucharzu, zapytał się w pierwszym poście ...Jaki wkład narożny polecacie, zależy mi na dobrym wkładzie.... To co wyżej to po pierwsze, a po drugie gdzie ja napisałem że znam odpowiedz na jego pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 djtommy zanim do niego pojedziesz chwilę odczekaj bo jak lawina spadną inne propozycje więc będziesz musiał wybierać te najbardziej intratne do ciebie.Jego bym jednak pominął..Masz jeszcze dużo asów w rękawie i nie skupiaj się na duperelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.03.2016 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) No to nio... Nie prawda kucharzu, zapytał się w pierwszym poście To co wyżej to po pierwsze, a po drugie gdzie ja napisałem że znam odpowiedz na jego pytanie? W takim razie po co zabierasz tu głos by pytać.On rozdaje karty i na przyszłość czytaj ze zrozumieniem .Nie pisał w pierwszym poście o następstwach zbyt bliskiego umiejscowienia wkładu od TV. znawco. Jestem użytkownikiem wkładu z PW a ty znawco!!!.Nio. Edytowane 17 Marca 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts