Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z PW - jaki wkład

djtommy

Recommended Posts

djtommy zanim do niego pojedziesz chwilę odczekaj bo jak lawina spadną inne propozycje więc będziesz musiał wybierać te najbardziej intratne do ciebie.Jego bym jednak pominął.:yes::D.Masz jeszcze dużo asów w rękawie i nie skupiaj się na duperelach.:yes:

Chodzi Ci o Pana Darka? Czego miałbym się obawiać ze strony tego Pana? Niefachowości? Jeżeli jest tu ktoś z okolic Warszawy kto wykonuje kominki to poproszę o kontakt.

Jeżeli chodzi o wkład to może być i prosty nie musi być koniecznie narożny (efekt wizualny za takim przemawiał), nawet trochę obniży to koszty wkładu. Dlaczego nie zrobić kominka bez bufora? Jak ciepło ucieknie w komin czy gdzieś indziej mówi się trudno. Jak pisałem wcześniej chodzi mi tylko o CO, chyba że można wykorzystać zbiornik(czy jak się to nazywa) z instalacji CO jako bufor?

Może i bym zainwestował we wkład Brunnera, chociaż wolałbym wkład LEDA, ale skoro to większość czasu będzie pełniło funkcje "mebla" to czy jest sens wydawać 2xwięcej? Hajduk, Romotop czy coś z podobnej klasy/półki jest aż tak złe?

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... i na przyszłość czytaj ze zrozumieniem .Nie pisał w pierwszym poście o następstwach zbyt bliskiego umiejscowienia wkładu od TV. znawco....

Gdybyś czytał ze zrozumieniem nie byłoby tej wymiany zdań :) a dodatkowo skoro chcesz się wtrącać w wątek to przynajmniej przeczytaj o czym mowa :)

Widzę ze się zdenerwowałem bo śmiałem zwrócić Ci uwagę :)

i dobrze :D

Chodzi Ci o Pana Darka? Czego miałbym się obawiać ze strony tego Pana? Niefachowości? Jeżeli jest tu ktoś z okolic Warszawy kto wykonuje kominki to poproszę o kontakt.

Nie wiem co on ma do Darka. On na forum ma coś do każdego :)

Osobiście byłem u Darka, rzeczowo i na temat. Firma pare lat już ma.

Jeżeli chodzi o wkład to może być i prosty nie musi być koniecznie narożny (efekt wizualny za takim przemawiał), nawet trochę obniży to koszty wkładu. Dlaczego nie zrobić kominka bez bufora? Jak ciepło ucieknie w komin czy gdzieś indziej mówi się trudno. Jak pisałem wcześniej chodzi mi tylko o CO, chyba że można wykorzystać zbiornik(czy jak się to nazywa) z instalacji CO jako bufor?

Może i bym zainwestował we wkład Brunnera, chociaż wolałbym wkład LEDA, ale skoro to większość czasu będzie pełniło funkcje "mebla" to czy jest sens wydawać 2xwięcej? Hajduk, Romotop czy coś z podobnej klasy/półki jest aż tak złe?

Pan Zdun Darek jest wysokiej klasy zdunem od kafli czytaj PP. Nie ma doświadczenia takiego jak Batura. Zawsze ma dużo do powiedzenia ale to nie ta bajka.Poczytaj dekalog palacza. Jeśli masz takie podejście jak mój adwersarz link2 to zastanów się nad wyborem branżysty FM.Niektórzy tylko reklamą żyją , a to jest dla mnie trochę nieeleganckie dla przyszłych inwestorów i dlatego sprzeciwiam się i sprzeciwiał będę każdemu kto chce to zakłócać.Napisałeś o PW to mi od razu kojarzy się ZCWU i UO bo gdzieś to trzeba kumulować.Ja tak mam i np. z tym walczę ze Zdunem Darkiem.Na twoje potrzeby opisane wyżej ,niemożna nie zgodzić się z forestem.

Sam przecież piszesz :

Witam,

........................ Kominek głównie do grzania w okresach przejściowych, chyba że się spodoba i szyba nie będzie się brudziła :) .........................

Sam popatrz ,grzać samo CO i to z PW , dla mnie to trochę kulawe.Co u ciebie konkretnie rozumiesz przez okresy przejściowe? Edytowane przez niktspecjalny

.Niektórzy tylko reklamą żyją ,

No to mnie rozśmieszyłeś .......

Tak dla zaspokojenia Twojej ciekawości ;

Pierwszy kominek , otwarty z cegły szamotowej obmurowany klinkierem , pobudowałem w roku 1984 [ dorabiałem i uczyłem się wtedy zduństwa u mojego taty ] .

Tamten kominek działa do dzisiaj .

Ile pobudowałem kominków otwartych, piców kaflowych i wszystkiego "nowszego" opartego na wkładach ??

Nie wiem .... nie liczyłem .

Data rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej 04.05.1993 , może to sobie sprawdzić w CEIDG .....

Podręcznik do nauki zawodu zduna przetłumaczyłem 2012 roku ......... czeka na publikację .

Coś jeszcze ??

No to mnie rozśmieszyłeś .......

Tak dla zaspokojenia Twojej ciekawości ;

Pierwszy kominek , otwarty z cegły szamotowej obmurowany klinkierem , pobudowałem w roku 1984 [ dorabiałem i uczyłem się wtedy zduństwa u mojego taty ] .

Tamten kominek działa do dzisiaj .

Ile pobudowałem kominków otwartych, piców kaflowych i wszystkiego "nowszego" opartego na wkładach ??

Nie wiem .... nie liczyłem .

Data rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej 04.05.1993 , może to sobie sprawdzić w CEIDG .....

Podręcznik do nauki zawodu zduna przetłumaczyłem 2012 roku ......... czeka na publikację .

Coś jeszcze ??

Widzisz bo lepiej się śmiać niźli chorować.Jeśli chodzi o wiedzę typu : KZPŁW + dogłębna instalacja CO w UO +ZCWU +CO + podłogówka o solarach już nie wspomnę a o fotowoltaicznych nawet nie zaczynam.Wybacz ale powtórzę to po raz kolejny nie twoja bajka.Zaczynasz już jak forest z biblioteką.Kogo to obchodzi by cie sprawdzać. Tu facet ma problem bo jak sam pisze nie za mocny w te klocki to trzeba mu coś wyjaśnić.

Jaki ten zasobnik miałby być, znalazłem coś takiego:

- Makroterm Zasobnik z jedną wężownicą 200l

- Makroterm Zasobnik z dwiema wężownicami 200l

Nadaje się to do czegoś? Czy nie oto się rozchodzi? Polećcie jakiś zasobnik czy bufor jeżeli to nie to samo. Jakiś wkład do tego. Coś ze średniej/dobrej półki. Szyba prosta niech będzie, ewentualnie narożna ale podwójna minimum żeby TV się nie topił :)

Zamiast odpowiadać na zadane pytania to jakieś pierdoły piszecie. Czas ucieka, a na razie zamiast 5 postów na temat zrobiło się 20 OFFTOPIC.

Czy Unico, Hajduk, Romotop, Arysto to podobny poziom/klasa/półka (chodzi o wodne oczywiście)?

Jakie sterowanie do tego, jeżeli będzie bufor, a jakie jak go nie będzie (o ile jest jakaś różnica)?

Pełna automatyka, czy jakoś inaczej to sterowanie rozwiązać.

Ile to wszystko według was powinno kosztować? Może ten kto ma kominek z PW z buforem i bez może podesłać jakiś kosztorys?

Pomóżcie zagubionej duszyczce :D

Witam.

djtommy ... nie dajesz sobie pomóc ... dalej pchasz się uparcie w wodę, chociaż powinieneś sobie ją odpuścić.

To może dziwnie wyglądać, ale ja naprawdę jestem ogromnym zwolennikiem kominków z płaszczem wodnym ... tyle że staram się urealniać plany pytających inwestorów - przyszłych posiadaczy kominka.

Te wszystkie pytania powinieneś rozwałkować już z przyszłym wykonawcą Twojej instalacji, bo na razie mylisz zasobnik wody użytkowej z buforem i masz prawo do tego by być zielony w tej kwestii. A to naprawdę dyskusja nie na forum internetowe, tylko na 2-3 godzinną posiadówkę z kimś konkretnym, kto Ci to wszystko zaprojektuje, sprzeda, zamontuje, odpali i wysteruje.

Pozdrawiam.

Witam.

djtommy ... odpowiadając na Twój priv i na ten post, najlepszą radą z mojej strony, jaką możesz przyjąć, jest ... rezygnacja z kominka wodnego ... :yes:

I zafundowanie sobie jak najbardziej "normalnego" kominka ze zwykłym wkładem konwekcyjnym.

Okazyjne użytkowanie kominka wodnego z wkładem z boczną szybą, kończy się najczęściej porażką inwestycyjną i zniechęceniem samego użytkownika do palenia w kominku tymże ...

O kominku z płaszczem wodnym zaczniemy rozmawiać jak będziesz zdecydowany na użytkowanie go jako wiądące źródło ciepła w domu, tzn. palenie co najmniej 4-5 razy w tygodniu (przy Twoich warunkach mieszkaniowych), grzanie "przy okazji" wody użytkowej i ... posiadanie bufora ... jakiegokolwiek, ale bufora ...

Pozdrawiam.

Foreście (mogę tak się zwracać?) Napisałeś na początku że jak się zdecyduje na codzienne użytkowanie kominka z PW i bufor będziemy rozmawiać, więc rozmawiajmy. Jakiej wielkości bufor trzeba zastosować i jakiego producenta? Jaki wkład wybrać? Czy coś z oferty firm Hajduk, Unico, Romotop, Arysto jest godne zakupu? Jak byś to widział? Zaproponuj coś, bo na razie próbujesz mnie zniechęcić bardziej, niż zachęcić do korzystania z kominka jako głównego źródła ciepła :)

Edytowane przez djtommy

Jeśli już idziemy w zdrobnienia to FOREST-NATURA jest nazwą firmy .

Pytanie o możliwość spoufalenia się z tym kolegą dotyczyłoby Ziomuś lub Ziomek , bardziej oficjalnie sugeruje formę Panie Ziemowicie [ zresztą bardzo ładne staropolskie ]

Wiele firm w tej branży ma cenniki w euro , dzisiejszy kurs 4,30

Kominek w Nadarzynie...

Tak można zabudować KV025W

20150506_150605.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Jeśli już idziemy w zdrobnienia to FOREST-NATURA jest nazwą firmy .

Pytanie o możliwość spoufalenia się z tym kolegą dotyczyłoby Ziomuś lub Ziomek , bardziej oficjalnie sugeruje formę Panie Ziemowicie [ zresztą bardzo ładne staropolskie ]

Wiele firm w tej branży ma cenniki w euro , dzisiejszy kurs 4,30

Kominek w Nadarzynie...

Tak można zabudować KV025W

Zdunie Darku.Co ty mu tu opowiadasz.Forest natura to nick , a Ziemowit Nowakowski (można odczytać w sieci) to imię tego Pana,który w złożoności istnieje pod logo firmy.Firma ma zupełnie inną nazwę.Spytaj foresta.

Do autora topiku.Niestety , a właściwie stety forest znowu dobrze ci radzi.Musisz wiedzieć po analizie twego lokum , jakiegoś pana nazwę go fachowca z uprawnieniami ,który rozstrzygnie na gorąco czy KZPŁW bez grzania ZCWU zda w twoim konkretnym przypadku zadanie.TV jest tu naprawdę mało ważny. Podpowie jaki wkład, itd.Piszesz ,że chcesz go użytkować wiosna jesień.Ja mam PW i także mogę napisać ,że palę późna jesień aż do wczesnej wiosny ale z tą różnicą ,że mój kominek jest na wspomaganiu kotła gazowego.Czyli nie chce mi się palić w kominku to i tak automatyka przy spadku temp. włączy KG.Mam UO i ZCWU 350 l.W nim dwie wężownice ta od kolektorów i od KG .Kominek w razie awarii Kotła G przejmuje jego pracę i jako drugie źródło grzeje mi CO i wodę w zasobniku tak jak on.Mam stary 9 letni wkład AquaTherm 24 kw z wymiennikiem płytowym 26 kw i póki co układ działa i jak w tamtym czasie coś sugerowałem to człowiekowi ,który był u mnie na miejscu.Wiele bym teraz zmienił i zapewne to niebawem nastąpi ale układ mojego domu nie za bardzo pozwoli na rezygnację z PW. Ale to jest u mnie u ciebie może okazać się to niepotrzebne o czym pisze ci forest.

Witam.

djtommy ... odpowiadając na Twój priv i na ten post, najlepszą radą z mojej strony, jaką możesz przyjąć, jest ... rezygnacja z kominka wodnego ... :yes:

I zafundowanie sobie jak najbardziej "normalnego" kominka ze zwykłym wkładem konwekcyjnym.

Okazyjne użytkowanie kominka wodnego z wkładem z boczną szybą, kończy się najczęściej porażką inwestycyjną i zniechęceniem samego użytkownika do palenia w kominku tymże ...

O kominku z płaszczem wodnym zaczniemy rozmawiać jak będziesz zdecydowany na użytkowanie go jako wiądące źródło ciepła w domu, tzn. palenie co najmniej 4-5 razy w tygodniu (przy Twoich warunkach mieszkaniowych), grzanie "przy okazji" wody użytkowej i ... posiadanie bufora ... jakiegokolwiek, ale bufora ...

Pozdrawiam.

Nie zgadzam się.

Po co mu kominek konwekcyjny, skoro paląc w tym z PW będzie przy okazji ciepło w domu i woda do mycia. Ja planuję kominek z PW właśnie na okresy przejściowe, planując jego użytkowanie co najmniej przez 5 dni w tygodniu.

wez tylko dobierz moc pw na okresy przejciowe, a nie -17*c

albo zapewnij mu magazyn energii

Nie zgadzam się.

Po co mu kominek konwekcyjny, skoro paląc w tym z PW będzie przy okazji ciepło w domu i woda do mycia. Ja planuję kominek z PW właśnie na okresy przejściowe, planując jego użytkowanie co najmniej przez 5 dni w tygodniu.

wez tylko dobierz moc pw na okresy przejciowe, a nie -17*c

albo zapewnij mu magazyn energii

Na 170 mkw po podłodze, całość podłogówka, OZC 8,9 KW planuję wkład wodny Uniflam W720 Prestige o mocy całkowitej 15 kw, moc płaszcza 9 kw. Bez bufora, w układzie zamkniętym z kotłem gazowym. Myślę, że będzie dobrze. Konsultowane z kominkarzem z dobrej półki. Pozdrawiam.