piotrekjunior 16.03.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Witam, Planuję do mojego domku letniskowego w końcu dostarczyć prąd. Jako że po nowelizacji ustawy mogę zrobić to nie na pozwoleniu na budowę a na ZGŁOSZENIU więc nie mam projektów. Muszę wkopać ok 130m kabla (taką mam niestety odległość od domku do skrzynki). Jaki kabel muszę zakupić? Zamówiłem u ENERGII moc przyłączeniowa 15kW i ogranicznik mocy napisali mi 25A. Na działce jak to na działce, hydrofor do wody, bojler, kuchenka elektryczna, lodówka, kosiarka, piła - ale wiadomo nie wszystko będzie chodziło razem Edytowane 16 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 16.03.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ja bym proponował przy takiej odległości aluminowy - YAKY 4x25. Sugeruję jednak skonsultować to z elektrykiem który będzie tą instalację wykonywał/mierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 16.03.2016 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Zastanawiałem się właśnie między YAKY 4x25 (ok. 1104zł), a YAKY 4x16 (ok. 864zł) ze względu na niższą cene... Koszt i tak będzie olbrzymi :/ Edytowane 16 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.03.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Kolega ma patrzeć nie na niższą cenę, tylko na parametry instalacji zasilającej do budynku (dop. spadek napięcia m.inn.)Swoją drogą 15 kW do domku letniskowego to rozrzutność niemała.Chyba ze domek to rezydencja, to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 17.03.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Wygooglaj kalkulator spadków napięcia i sprawdź, jakie będą różnice. Pamiętaj, że dwa razy większy prąd, to dwa razy większy spadek napięcia - działa to w obie strony, czyli jak masz prąd nie 25A (Twój maks), ale np. 10 A (bo tyle urządzeń włączyłeś), to spadek napięcia też masz 2.5 raza mniejszy, niż wynika z obliczeń dla maksymalnego obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Kolega ma patrzeć nie na niższą cenę, tylko na parametry instalacji zasilającej do budynku (dop. spadek napięcia m.inn.) Swoją drogą 15 kW do domku letniskowego to rozrzutność niemała. Chyba ze domek to rezydencja, to zwracam honor. To ile proponujesz rozsądnie tych kW? BTW a jakie to dla mnie ma znaczenie czy zamówię 10kW czy 15kW? Edytowane 17 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.03.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 To ile proponujesz rozsądnie tych kW? BTW a jakie to dla mnie ma znaczenie czy zamówię 10kW czy 15kW? Znaczenie finansowe - dla niektórych istotna rzecz. To jest jedyna sprawa negatywna w tym przypadku. Pozostałe to pozytywy, czyli komfort użytkowania energii elektrycznej bez oglądania sie na jednoczesną pracę urządzeń odbiorczych. Stopniowanie zabezpieczenia przedlicznikowego w stosunku do zabezpieczeń instalacji wewnętrznej też ma swoje znaczenie (pod warunkiem, że dobrano selektywnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Znaczenie finansowe - dla niektórych istotna rzecz. To jest jedyna sprawa negatywna w tym przypadku. Pozostałe to pozytywy, czyli komfort użytkowania energii elektrycznej bez oglądania sie na jednoczesną pracę urządzeń odbiorczych. Stopniowanie zabezpieczenia przedlicznikowego w stosunku do zabezpieczeń instalacji wewnętrznej też ma swoje znaczenie (pod warunkiem, że dobrano selektywnie). To ile kW byś proponował na domek letniskowy ? Rozumiem że różnica finansowa wyceniona przez Energę tak? Teraz wycenili mi przyłącze na 890PLN. Czyli jak dobrze rozumiem jakbym zmienił powiedzmy na te 8kW to ta cena by spadła? Czy chodzi o jakieś opłaty stałe już w rachunkach? Tak czytam i widzę że nawet 8kW by wystarczyło - jak myślisz? No i idąc tym tropem jaki później kabel wkopać w działkę? Nadal YAKY 4x25? Sorry że tak wypytuje ale jestem totalnie zielony w tym temacie Edytowane 17 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) To ile kW byś proponował na domek letniskowy ? Domek letniskowy to szerokie pojęcie - od altany ogrodowej po okazałą willę. Zapotrzebowanie mocy zależy od tego, jakie odbiorniki będziesz używać. Jednym wystarcza oświetlenie i gniazdo do ładowarki telefonu, inni muszą mieć ogrzewanie, prysznic, kuchenkę, czajnik.... Jeśli w tym domku zamierzasz "odpocząć od cywilizacji" to i 3kW wystarczy. Ale jeśli chcesz tam mieć "all inclusive" to nawet 15kW będzie za mało. Edytowane 17 Marca 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) -Hydrofor albo jakaś pompa do wody -radio -lodówka -czajnik elektryczny -mała płyta grzewcza do podgrzania obiadu -bojler -7-8 punktów oświetlenia -czasem kosiarka, piła, wiertarka -czasem naładować telefon -w przyszłości może TV I chyba to wszystko, wiadomo wszystko naraz chodzić nie będzie Edytowane 17 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Skoro akcentujesz brak obowiązku projektu i sam (z pomocą forum) chcesz się bawić w projektanta, to polecam tę publikację:Dobór przekrojów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.03.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Panowie, podepne się pod temat. Ja z kolei chcę podłączyć moj garaż-blaszak. Niebawem w granicy stanie skrzynka, odległość do blaszaka to około 25m, w blaszaku będzie stała zakupiona już RB-tka. Wnioskowalem o 7kW, docelowo po budowie zwieksze do 16kW. Jako, że blaszak po zakonczeniu budowy zostanie zlikwidowany chciałbym zapytać czy kabel WLZ użyty do zasilenia garażu będę mógł przenieść do zasilenia domu? Jeśli tak, to jaki rodzaj i przekrój wybrać? Chcę znać Waszą opinię żeby porównać z tym co mi powie elektryk. I drugie pytanie - w jaki sposób uziemia się taką RB-tke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Chcę znać Waszą opinię żeby porównać z tym co mi powie elektryk. To podaj najpierw co powiedział elektryk. Wtedy jego opinię porównamy ze swoją, a Ty nie będziesz musiał się męczyć i sam porównywać... Edytowane 17 Marca 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 17.03.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Cześć Kemot Trochę mnie zaskoczyłeś, na forum jesteś już dawno, postów wiele, a tu dopiero etap podłączania prądu Kabel do zasilania tymczasowego, o ile spełnia warunki podstawowe warunki (długość, przekrój itp) i nie zostanie zniszczony w trakcie jego tymczasowości, możesz wykorzystać jako docelowy. Czyli kupujesz docelowy i pilnujesz, by Ci go nie uszkodzili za bardzo, w szczególności by nikt nie wyciął tylko potrzebnego odcinka. O uziemieniu to pogadaj z człowiekiem, który będzie to robił. Pewnie zaproponuje wbicie odpowiedniej szpilki, ale to zależy od warunków lokalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Skoro akcentujesz brak obowiązku projektu i sam (z pomocą forum) chcesz się bawić w projektanta, to polecam tę publikację: Dobór przekrojów Z pełnym szacunkiem, lektura na pewno ciekawa i pomocna Ale czy niemógłby ktoś z was po prostu napisać jaki kabel ? Chcąc zjeść ciastko nie muszę kupowac całej piekarni No i pytanie ile kW do podanych wyżej odbiorników energii potrzeba a co za tym idzie jaki kabel w ziemie wkopać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.03.2016 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Cześć Kemot Trochę mnie zaskoczyłeś, na forum jesteś już dawno, postów wiele, a tu dopiero etap podłączania prądu Kabel do zasilania tymczasowego, o ile spełnia warunki podstawowe warunki (długość, przekrój itp) i nie zostanie zniszczony w trakcie jego tymczasowości, możesz wykorzystać jako docelowy. Czyli kupujesz docelowy i pilnujesz, by Ci go nie uszkodzili za bardzo, w szczególności by nikt nie wyciął tylko potrzebnego odcinka. O uziemieniu to pogadaj z człowiekiem, który będzie to robił. Pewnie zaproponuje wbicie odpowiedniej szpilki, ale to zależy od warunków lokalnych. Witam, już kilka miesięcy czekam na wykonanie przyłącza, potem blaszak, studnia, a budowa to dopiero za rok/dwa Na forum jestem długo, odkąd pomyśleliśmy o zakupie działki, podszkalam się z energooszczędności, proszę o pomoc w kwestii wyboru projektu, stąd tyle postów:) @zbich70, z tego co pamiętam to yky 4x16. Jesli chodzi o uziemienie- elektryk coś wspominał o wbiciu drutu w ziemię, że musi być glina, a u mnie jest piach i sucho więc nie wiem... Edytowane 17 Marca 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Ale czy niemógłby ktoś z was po prostu napisać jaki kabel ? Chcąc zjeść ciastko nie muszę kupowac całej piekarni Nie musisz. Idziesz do piekarza i kupujesz ciasto. Tak samo w elektryce - idziesz do fachowca i kupujesz usługę. Ale Ty chcesz sam. Ciasto możesz upiec sobie własnoręcznie, a jak wyjdzie zakalec wyrzucisz do kosza. Analogicznie wyrzucisz 130 metrów YAKY ? Nie wyrzucisz... Więc ciasteczka rób i wyrzucaj sam, a jak elektryka jest zbyt kosztowna, by ją wyrzucać niczym ciasteczko - to zatrudnij fachowca. Jest szansa że fachowiec przeanalizuje choć niektóre warunki z podanego linku. Ty oczekujesz odpowiedzi na pytanie w stylu: jaki kupić samochód. Odpowiedź brzmi: kup czerwony. Edytowane 17 Marca 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Kolego tylko po co mam zatrudniać fachowca żeby mi wkopał 130m kabla? Biorę łopatę, kopie, układam kabel, zasypuję, elektryk tylko przyjeżdża podłącza oba końce i śmiga a ja mam kasę w portfelu i odciski na rękach Po za tym chciałem orientacyjnie wiedzieć jakich kosztów się spodziewać stąd moje ciągłe pytania o kabel i kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.03.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 8kW Ci wystarczy. Będziesz miał tańsze przyłącze (ZE liczy ok 70 zł za kW). Ilość kilowatow nie wpływa na opłatę miesięczną za prąd (jedynie w przypadku taryfy C zwanej budowlaną opłata abonamentowa uzależniona jest od mocy przyłącza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Biorę łopatę, kopie, układam kabel, zasypuję, elektryk tylko przyjeżdża podłącza oba końce i śmiga a ja mam kasę w portfelu i odciski na rękach Dokładnie tak się robi. Tylko elektryk musi być na początku roboty, a nie tylko do "podpięcia kabelków". Czarną robotę (kopanie, wykuwanie) można podzielić między strony, co jest opłacalne - bo inwestor oszczędza pieniądze a elektryk czas. No chyba, że weźmiesz "elektryka" spod budki z piwem, który nie mając wzięcia, preferuje odciski na dłoniach od wkrętaka na równi z odciskami od łopaty. Takiego nie bierz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts