piotrekjunior 17.03.2016 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Więc suma sumarum jaki kabel powinienem kupić ? Dodam iż możliwe że dogadam się z ENERGĄ i zrobią mi skrzynkę w innym miejscu wtedy kabla tylko 50m wkopać będzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Więc suma sumarum jaki kabel powinienem kupić ? Suma sumarum - Elektryka to ty pewnie wcale nie zaprosisz, to widać po twoich postach. Ani na etapie przyłączenia, ani do reszty instalacji. Zosia samosia... Oswiadczenie o gotowości do ZE zosia też sama se klepnie? Jaki kabel kupić? Kup YAKY 4x35. Będzie z zapasem. Zawsze może się okazać że bojler trzeba wywalić i zastąpić przepływowym ogrzewaczem, może też "indukcję" wstawić. Nie będziesz musiał kabla odkopywać i ponownie martwić się odciskami na dłoniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 17.03.2016 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Zaproszę zaproszę bo sam se nie podłącze w domku i tak jak mówisz oświadczenie jakieś. Ja tylko chce na razie policzyć wszystkie koszta tak mniej więcej i się psychicznie nastawić Edytowane 17 Marca 2016 przez piotrekjunior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.03.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Ja tylko chce na razie policzyć wszystkie koszta tak mniej więcej i się psychicznie nastawić No to wołaj elektryka już teraz. Psychiczne nastawienie zdecydowanie się polepszy gdy elektryk podzieli się z Tobą zniżkami i rabatami jakie ma w hurtowniach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 14.04.2016 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 No to teraz pytanie nieco z innej beczki. Wiem że instalację na działce mogę wykonać na zgłoszeniu (zamiast na pozwoleniu na budowę). Jednakże przepis ten dotyczy ziemi budowlanej. Ja natomiast mam grunty rolne, pastwiska - ale podobno przeznaczone pod siedlisko (nie wiem jak i gdzie to potwierdzić?). Więc tak się zastanawiam czy na mojej ziemi też nie dało by rady zrobić tego na samym zgłoszeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 14.04.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Przeczytaj uważnie artykuły 28, 29, 29a i 30 Prawa Budowlanego. Następnie przeczytaj art 43 p.1 i p. 1a.Uzbrojony w tą wiedzę napisz zgłoszenie, powołaj się na przytoczone punkty. Jeśli coś zrobisz źle, to starostwo przyśle Ci wezwanie do uzupełnienia dokumentów. A jak odmówi, to musi tą odmowę uzasadnić. Czytasz uzasadnienie i wysyłasz kolejne zgłoszenie, uwzględniając przyczyny odmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 14.04.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Przeczytaj uważnie artykuły 28, 29, 29a i 30 Prawa Budowlanego. Ktoś gdzieś na jakimś forum napisał mi że to artykuły dotyczą TYLKO działek budowlanych (a nie mojej rolnej). Ale dobra, zgłoszę do Starostwa i zobaczymy co mi powiedzą Zgłoszenie nie kosztuje nic więc mogę wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 14.04.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Tak to bywa z wiedzą z forum. Przeczytaj ustawę, choć wiem, że czyta się ją trudniej niż forum. Zwłaszcza, gdy w artykule XXX jest napisane, że nie dotyczy obiektów wymienionych w artykule YYY p.abc, za wyjątkiem sytuacji opisanej w artykule ZZZ, od którego wyjątki są zawarte w...Ale w Ustawie Prawo Budowlane jest mowa o Prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Jest to zdefiniowane na początku ustawy. I to do Twoich potrzeb powinno wystarczyć. Zakładam, że mówimy tutaj o jednej działce, której jesteś właścicielem i że cała Twoja inwestycja jest na tej działce. No i że domek na tej działce jest postawiony legalnie, zatem możesz powołać się w zgłoszeniu, że do niego doprowadzasz prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekjunior 24.06.2016 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 Zgłosiłem roboty budowlane... i dupa blada.Baba ze Starostwa powiedziała że instalacja elektryczna na działce wymaga POZWOLENIA NA BUDOWĘ. Swoje słowa podparła na podstawie:Art. 29.1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:19a) sieci:a) elektroenergetycznych obejmujących napięcie znamionowe nie wyższe niż 1 kV,20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;27) instalacji elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych i telekomunikacyjnych wewnątrz budynku; I teraz wyjaśnienie - punkt 19a i 20 dotyczy:Sieć - to wszystko DO granicy z działkąPrzyłącze - to skrzynka na granicy A w punkcie 27 wyrazie jest WEWNĄTRZ BUDYNKU.Niestety artykuł 29 prawa budowlanego o instalacji na działce nie wspomina ani słowem - w związku z tym wg baby ze starostwa MUSZE MIEĆ POZWOLENIE NA BUDOWĘ....A tu krótki komentarz mądrzejszych ode mnie:http://www.oprawiebudowlanym.pl/2016/01/budowa-instalacji-wewnatrz-budynku-ciag.htmlhttp://www.oprawiebudowlanym.pl/2015/07/budowa-wewnetrznych-instalacji.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts