Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik dream house D&J

Recommended Posts

Witam,

Wraz z moja inwestorką planujemy zbudować swój wymarzony dom. Obecnie jesteśmy na etapie oczekiwania na wydzielenie i ujawnienie w ewidencji wstępnie zakupionej działki. Działka będzie miałą 1500 m2, szerokość ok. 30m, długość ok.50m. Działka posiada wjazd od strony północnej,

w drodze: prąd w ziemi, woda, kanalizacja, gaz, kanalizacja deszczowa i światłowód, wszystkie media zostaną doprowadzone przez gminę do granicy działki. Lokalizacja działki to miejscowość Czyżów w gminie Kleszczów, woj, łódzkie. unnamed.jpg Działka posiada delikatny spadek w kierunku drogi, wjazd z kostki na dwa auta. Z przodu i z tyłu działki brak zabudowań, obok jeden sąsiad po zachodniej stronie.

Ponieważ działka ma wymiary sprzyjające parterówce również ten temat zaczęliśmy rozważać, jednak raczej skłonimy się ku domowi z poddaszem użytkowym.

W domu na pewno będzie wykorzystana rekuperacja z wymiennikiem ciepła, pompa ciepła PW oraz panele fotowoltaiczne. Dodatkowo do ogrzewania chciałbym założyć piec gazowy jako alternatywę. Dom stanie na płycie fundamentowej - jedyny problem, to czy zrobić przy takich parametrach płytę z zatopionym ogrzewaniem podłogowym, czy bez. W całym domu 100% podłogówki, indywidualny projekt będzie dopiero tworzony - powierzchnia użytkowa ok. 160 m2, dach dwuspadowy, dom na planie prostokąta.

Edytowane przez Dzior

Plan na ten rok:

1. zakończenie procesu zakupu działki

2. mapka do celów projektowych

3. projekt domu i przyłączy

4. załatwienie przyłączy z gminą

5. ogarnięcie wszystkich pozostałych formalności - pozwolenie na budowę itd., rozpoczęcie poszukiwania materiałów i ekip na start budowy.

Proponuję komentarze do dziennika i wskazówki również zamieszczać w tym wątku.

Pierwsze moje pytanie - czy przy tak wybranych sposobach ogrzewania postawić na akumulację - płyty i rurki od ogrzewania w płycie, czy zrobić 10/15 cm XPS pod płytą, 5 cm na płycie i ogrzewanie w wylewkach na płycie?

Edytowane przez Dzior

Wpisuję się pierwszy do dziennika. :-)

Witam i trzymam kciuki!

Pierwsze moje pytanie - czy przy tak wybranych sposobach ogrzewania postawić na akumulację - płyty i rurki od ogrzewania w płycie, czy zrobić 10/15 cm XPS pod płytą, 5 cm na płycie i ogrzewanie w wylewkach na płycie?

Widzę, żę drążysz temat. Jest trochę dyskusji w tym temacie na forum, ale ja nie znalazłem jednej odpowiedzi. Musisz poznać wady i zalety każdego z rozwiązań i zaakceptować ich mankamenty ciesząc się z atutów :-)

Ważne jest całościowe spojrzenie na dom - z czego budujesz, czyli np. czy będzie jakaś inna akumulacja, jak bardzo dom będzie izolowany i na ile będzie to prosta konstrukcja i obrys. Czy będą jakieś inne źródła ciepła - kominek? Jak będzie dom zlokalizowany względem stron świata, czy chcesz/możesz łapać ciepło w słoneczny dzień, itd.

Wiedz, że jeśli będzie ogrzewanie w fundamencie, to masz już prawie gotową podłogę, ale ... wszystkie pozostałe instalacje musisz puścić pod sufitem, ew. w ścianach. To trzeba dobrze zaprojektować. Ja zdecydowałem się na to rozwiązanie i jest to możliwe to realizacji, choć dla wykonawców jest to mniej standardowa opcja.

Czytaj, pytaj, dalej czytaj, rozważaj, dyskutuj...

Kilka razy przewalało się to pytanie, sam zastanawiam nad rozwiązaniem jakie zrobić u siebie

To do czego ja doszedłem, a buduję podobnie :

podłogówka w płycie - duża akumulacja, duża bezwładność, cenę trzeba porówanać co wyjdzie taniej (bo posadzka też kosztuje, ale z drugiej strony XPS nabija cenę płyty), co do samej podłogi to podobno trudno zatrzeć beton na tak dużej powierzchni równo i jak porobić przejścia parkiet/płytki

jak zrobisz podłogówkę od razu w płycie to odpada Ci problem czekaniem na schnięcie wylewki

Jak będziesz grzał gazem to nie potrzebujesz akumulacji bo i tak płacisz taką samą stawkę, za to przy PC akumulacja jak najbardziej żebyś grzał tylko w II taryfie.

Ja na 90% zrobię oddzielnie płytę i posadzkę - 10 cm XPS+10 cm EPS.

Cz warto dawać grubiej to musisz pobawić się w OZC żebyś nie wydawał 5 tys żeby oszczędzić 200 zł w sezonie - PC daje przecież najtańsze kW grzania.

Puszczenie instalacji górą to nie problem jak będziesz miał drewiany strop ( a pewnie na taki się zdecydujesz przy parterówce ale bez poddasza użytkowego)

A na koniec to po co ci właściwie gaz jak będziesz miał PC - przyłącze i instalacja kosztują, kocioł też nie jest za darmo, do tego komin - policz czy to ma sens

Edytowane przez admiralbar

Więc tak - długo szukałem działki z wjazdem od północy, żeby ustawić budynek najbardziej optymalnie względem stron świata, a więc jak najbardziej nastawiony na łapanie ciepła. Jeżeli chodzi obrys - prosta konstrukcja na planie prostokąta z dachem dwuspadowym, jak się uda, to bez okien dachowych, ewentualnie od strony południowej. Jeżeli chodzi o ogrzewanie - główne źródło pompa ciepła PW, jako alternatywa, gdyby pompa nie dała rady ogrzać, ze względu na dostęp gazu zamontuję kocioł na gaz. Co do materiału budowlanego - planuję silkę, jaki wymiar 18/24 okaże się po zrobieniu projektu. Więc jakby nie patrzeć silka=akumulacja. Kominka brak. Co do izolacji, chcę zrobić jak najrozsądniej- myślę, że 20 cm w podłoże, do 25 ściany i odpowiednio poddasze. Dodatkowo jakaś forma ciepłego montażu okien, okna 3-szybowe. Co do przejść parkiet/płytki - chyba ten temat nie będzie mnie dotyczył. Wiem, że można kłaść drewno na podłogówkę, ale raczej udam się w temacie 100% płytki.

Bliżej mi chyba jednak do domku z poddaszem użytkowym, więc pewnie przy takim rozwiązaniu strop lany, jednolity. Nie wiem czy pompa ciepła sama da sobie radę - stąd gaz. Czy do gazu konieczny jest komin, który wychodzi przez dach, czy można to jakoś lepiej rozwiązać?

Edytowane przez Dzior

Nie chcę Ci grzebać w kieszeni, ale zakładam, że zdajesz sobie sprawę z kosztów tego wszystkiego co zakładasz. Izolować i ''inwestować'' w ciepłe rozwiązania moim zdaniem jest sens jak to się zwróci. Bo jak pisałem wydasz dodatkowo 5 tys, żeby oszczędzić 200 zł w sezonie to raczej nie ma sensu- ale Twoja kasa, rób co chcesz

Zakładasz PC, to po co gaz bo tego dalej nie rozumiem - to dublowanie kosztów. A może zamiast tego warto od razu iść w gruntową - ona na pewno da radę, nawet w największe mrozy. Działka duża to może kolektor poziomy zamiast odwiertów.

Co do komina do kotła gazowego to jeśli kocioł kondens nie przekracza jakiejś mocy (nie pamiętam jakiej) to można wyprowadzić komin przez ścianę.

A jeśli fundusze Cię nie ograniczają to może od razu dom pasywny ?

Jest to specyficzna sytuacja. Oczywiście fundusze mnie ograniczają, jestem zwykłym inwestorem bez dużej ilości $$$ na koncie. A co to PC - położenie działki w najbogatszej, na ten moment gminie w kraju, ma pewne profity - gmina dofinansowuje do 70% eko źródeł pozyskiwania ciepła (PC/ rekuperacja/ solary/ fotowoltaika/ wiatraczki/ kocioł na pellet lub gaz). Można wybrać do 3 rzeczy więc, ja chciałbym właśnie PC, reku i fotowoltaikę. Dlatego ta inwestycja w ciepłe źródła ogrzewania jest dla mnie dość korzystna. Jeżeli chodzi o dodatkowy kocioł na gaz - myślę o nim tylko, ponieważ nie wiem, czy sama PC PW da radę ogrzać dom w przypadku np. ostej zimy (o ile taka wystąpi) i jaka ewentualnie mogłaby być alternatywa, gdyby jednak nie dała rady. A poza tym, mam 25 lat, więc okres na tzw. "zwracanie" jest długi... ;) I tutaj jest pytanie - czy nie lepiej PC PW + kocioł gazowy (koszt), czy lepiej PC gruntowa. DOfinansowanie gminy posiada górny limit kwoty, więc do PC gruntowej już dużo musiałbym dołożyć.

Na wstępie powiem, że jestem na razie teoretyk bo dopiero zaczynam budowę ale jeśli chodzi o rozwiązania energooszczędne to trzeba na to patrzeć inaczej: nie jakie rachunki będę płacić za 5 lat tylko czy będzie mnie stać na utrzymanie domu na emeryturze :) I w tym przypadku warto iść w izolacje (w granicach rozsądku).

Jeśli będzie fotowoltaika to, przy rozsądnej zainstalowanej mocy (nie widzę sensu montażu 2 albo 3 kWp na domu - za mało), ja bym zrezygnował z kotła gazowego na rzecz ogrzewania elektrycznego. Jeśli to ma być tylko awaryjne dogrzewanie w najgorsze mrozy to w połączeniu z drugą taryfą powinno dać to niskie rachunki. Dodatkowo należy pamiętać, że wentylacja mechaniczna będzie uczestniczyć w dystrybucji ciepła więc przy w miarę szczelnym domu powinno się udać bez kotła na gaz. A kocioł, jaki by nie był, to jednak dodatkowe koszty.

Rozumiem, ale w jakiej postaci do ogrzewanie elektryczne dla podłogówki? Myślę, że właśnie taką postać miałoby pełnić, jedynie awaryjnie, gdy PC nie da rady. Gaz będzie w granicy działki, więc przynajmniej nie tak daleko od domu. Edytowane przez Dzior

Rozumiem, że PC będzie grzała jakiś bufor do podłogówki więc nie powinno być problemem zamontowanie takiego z mocniejszymi grzałkami, które będą w krytycznych chwilach dogrzewały tę wodę - bez obaw o rachunki za zużycie prądu. Do tego, jeśli podłoga będzie dobrze izolowana i to ciepło nie ucieknie można zaplanować w strategicznych miejscach maty grzewcze w ścianach. Odejdzie problem łączenia tego z ogrzewaniem na podłodze. Chociaż oczywiście można zrobić pętle ogrzewania wodnego i równolegle elektrycznego. Takie rozwiązania pojawiły się na tym forum.

Na wstępie powiem, że jestem na razie teoretyk bo dopiero zaczynam budowę ale jeśli chodzi o rozwiązania energooszczędne to trzeba na to patrzeć inaczej: nie jakie rachunki będę płacić za 5 lat tylko czy będzie mnie stać na utrzymanie domu na emeryturze :) I w tym przypadku warto iść w izolacje (w granicach rozsądku).

Jeśli będzie fotowoltaika to, przy rozsądnej zainstalowanej mocy (nie widzę sensu montażu 2 albo 3 kWp na domu - za mało), ja bym zrezygnował z kotła gazowego na rzecz ogrzewania elektrycznego. Jeśli to ma być tylko awaryjne dogrzewanie w najgorsze mrozy to w połączeniu z drugą taryfą powinno dać to niskie rachunki. Dodatkowo należy pamiętać, że wentylacja mechaniczna będzie uczestniczyć w dystrybucji ciepła więc przy w miarę szczelnym domu powinno się udać bez kotła na gaz. A kocioł, jaki by nie był, to jednak dodatkowe koszty.

Gdybyś patrzył realnie to na emeryturze nie będziesz potrzebował takiego metrażu, a zastosowanie urządzenia i sprzęty będą wymagać wymiany, elewacja i dach remontu, a o meblach nie wspomnę - to tak w aspekcie wspominania o kosztach utrzymania domu za 30-40 lat.

Najlepsza inwestycja to inwestycja w udany projekt, dobre przegrody cieplne, okna (zyski słoneczne), ciągłość i szczelność izolacji. I co uważam za najważniejsze pilnowane wykonawców.

Edytowane przez Wykona

@Wykona

Często widzę ten argument o tym, że za 30 lat albo zanim się coś "zwróci" to trzeba będzie to wymienić ale uważam, że jest troszkę nieprzemyślany. Otóż łatwiej i taniej jest wymienić sprężarkę w pompie ciepła, falownik do fotowoltaiki czy nawet cały rekuperator niż za 30 lat rujnować wszystkie ściany i stropy żeby te instalacje dopiero zakładać a w urządzonym i pieczołowicie utrzymywanym ogrodzie robić wykopy na wymienniki ciepła bo ktoś nie pomyślał o tym na etapie koncepcji domu. A powierzchnia domu to jest indywidualna sprawa każdego z nas.

Za 30 lat to dzisiejsze nowoczesne domy będą tak atrakcyjne jak teraz klocki z prl-u. Ceny mają smiesznie niskie bo wymagają kosmicznych nakładów na remont, więc właściciele chcą się ich pozbyć. Moim zdaniem nie ma co tak długo planować, ja zakładam, że pomieszkam w domu 15-20 lat kiedy to dziecię wyfrunie - potem będę potrzebował domu połowę mniejszego.

Wracając to tematu ogrzewanie - pompa ciepła będzie się zwracać tym dłużej im mniejsze zapotrzebowanie na energię ma dom. Jeśłi będzie podłogówka w posadzce,czy płycie to bufor niepotrzebny.

Dalej nie rozumiem sensu dublowania ogrzewania w domu

Za 30 lat to dzisiejsze nowoczesne domy będą tak atrakcyjne jak teraz klocki z prl-u. Ceny mają smiesznie niskie bo wymagają kosmicznych nakładów na remont, więc właściciele chcą się ich pozbyć. Moim zdaniem nie ma co tak długo planować, ja zakładam, że pomieszkam w domu 15-20 lat kiedy to dziecię wyfrunie - potem będę potrzebował domu połowę mniejszego.

Mogę tylko potwierdzić i dodać, że mając dzieci w wieku nasto i pełnoletnim (jak u mnie) okres potrzeby zmiany domu skróci się do 5 max 10 lat. Już teraz częściej przebywają poza i dom ok. 200 m2 staje się "pustostanem". To mój drugi dom i wiem, że wszelkie inwestycje mogą co najwyżej zostać spłacone przez potencjalnego kupca. Koncepcja 3 domu w głowie więc może kiedyś założę swój dziennik...

Edytowane przez Wykona

Ok, więc zakładamy ogrzewanie tylko za pomocą pompy ciepła. I teraz pytanie - co gdy braknie prądu? Wiem, może się taka sytuacja nie zdarzyć i kocioł gazowy mnie przed tym by też nie uchronił. Jest to niemal pomijalne ryzyko. Jednak bufor, czy też zbiornik na CWU wydaje się koniecznością. Z tego co rozumiem, pompa może być wpięta bezpośrednio do podłogówki, ale również będzie ogrzewałą wodę użytkową, więc taki bufor musi być chyba zainstalowany. Edytowane przez Dzior

Jak zabraknie prądu to jak sam napisałeś żadne źródło ogrzewania nie będzie działać, nawet ciepłej wody w kranie nie będzie, w domu zacznie się robić duszno, bo przecież będziesz miał WM :) Moim zdaniem nie ma tu co zakładać takich scenariuszy, a ew agregat może zasilić tylko część małych obwodów

PC podłączasz pod podłogówkę, bez bufora bo nie jest potrzebny przy takim połączeniu

PC świetnie działa niskotemperaturowo a bardzo słabo wysokotemperaturowo (maleje wtedy COP), dlatego moim zdaniem PC tylko go grzania podłogówki a do CWU zwykłą terma - ktoś na portalu wyliczał opłacalność paneli czy PC tylko do CWU itp i wyszło, że zwykły bojler wychodzi najtaniej w zakupie i jak coś się popsuje to naprawisz najtaniej (grzałka za 100 zł).

Moim zdaniem wstrzymaj sie z decyzją za PC bo jak pisałem im lepiej ocieplony dom ( a Ty taki chcesz), tym mniejsza zapotrzebowanie na energię i może się okazać, że podłogówka napędzana zwykłym kotłem konspela za 3 tys zrówna się z PC za 20 tys po 10 latach.

• 3 months później...

29/06 staliśmy się włąścicielami 15 arowej działki :)

Proces podziału miał trwać +/- 2 miesiące, trwał 3,5...

Mapka projektowa w trakcie - również już miała być, niestety urlopy w starostwie wydłużają cały proces, jest jednak nadzieja, że w najbliższych dniach będzie.

Naszą działkę obecne porasta zboże - poprzedni właściciel ma je zebrać w niedługim czasie. Zastanawiamy się, co zrobić po zebraniu plonów - czy zaorać cały teren, czy zostawić bez zmian po skoszeniu, czy może tylko płytko podorać - co myślicie?

Zakupiliśmy już siatkę leśną, która spełni funkcję ogrodzenia tymczasowego - planowany montaż jeszcze w tym roku.

Wczoraj odwiedziliśmy Panią architekt i rozpoczęliśmy proces projektowania naszego Dream House :)

Poniżej zamieszczam założenia, które wczoraj podaliśmy - do końca lipca mamy otrzymać koncepcję naszego domu.

Może ktoś jeszcze ma jakieś uwagi do wstępnych założeń - wszelkie uwagi bardzo mile widziane - oczywiście cel - cięcie kosztów (to jedyny etap, gdy można to robić) + energooszczędność i funkcjonalność.

Dodatkowe założenia - strop monolityczny, dachówka ceramiczna, duża (główna) garderoba na poddaszu, antresola w postaci pustki nad salonem a nie jakiegoś kącika do czytania itd. pralnio-suszarnia na poddaszu.

Obraz (74).jpg

Edytowane przez Dzior