Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik dream house D&J

Recommended Posts

Otrzymaliśmy dziś koncepcję naszego domu - już widzimy, że kilka rzeczy do zmiany, natomiast proszę o opinie i komentarze, jak dostosować go do jak najlepszej funkcjonalności i uniknąć błędów.

Co do działki - zboże skoszone w tym tygodniu, załatwiłem stemple do ogrodzenia z siatki leśnej i zakupiłem taczkę i szpadel, dwa najpotrzebniejsze narzędzia :)

Na kolejny tydzień planuję ogrodzenie działki, powinny też dojść warunki przyłączy wod-kan, więc powoli wszystko toczy się do przodu.

Parter p.jpgPoddasze.jpg

Zmiany na ten moment:

Postarać się zmniejszyć powierzchnię

Usunąć okno przy drzwiach wejściowych

Okno w łazience na dole - do dyskusji

Dach z okapem?

Usunąć w łazience na górze wannę i umywalkę

Taras do przemyślenia

Słup na dole - czy płyta fundamentowa również pod słupem, czy usunąć słup

Pokoje na górze - trochę za duże

Ogólnie to parter warunkuje powierzchnię tego domu i najlepiej byłoby coś na nim zmniejszyć/usunąć tylko co...

Edytowane przez Dzior

U góry rysunku jest północ? To z uwagi na te okna do podłogi, które są wszędzie, trzeba od razu przemyśleć dobre ogrzewanie, ciepłe okna i już rozglądać się za dobrą ekipą od montażu okien. Oczywiście znam te wszystkie "reguły" budowy domów, że najlepiej kuchnia od północy ale ja kompletnie nie mam pojęcia co jest fajnego w zejściu do chłodnej kuchni po porannym prysznicu i robieniu sobie kawki w zimowy mroźny poranek. Chyba że chodzi o szybkie otrzeźwienie :) Tak więc najpierw zajął bym się koncepcją dobrej dystrybucji ciepełka przy tych oknach do podłogi i analizą rynku pod kątem energooszczędnych okien. Można mieć nie wiem jak ciepłą podłogę ale gdy się stanie w zimie koło takiego okna to organizm będzie promieniował swoim ciepłem w kierunku chłodniejszego okna, to jest fizyka i nie da się tego przeskoczyć.

Jeśli stawiamy na akumulację to można by przemyśleć zrobienie grzejnika ze ściany w salonie (ogrzewanie wodne w betonowej ścianie, np. takie jak ma M.A.G.) bo ta pustka nad salonem troszkę ciepła wyssie do góry a macie duże przeszklenia na dole, przez które będzie się chciało wedrzeć zimno (kolejny argument dla superciepłych okien i idealnego montażu).

Jeśli jest pomysł żeby deko zmniejszyć metraż to lepiej nie robić tego kosztem pustki nad salonem bo wyjdzie wąska studnia, niezbyt ładna. U mnie pustka ma ok 35m2 i mniejszej sobie nie wyobrażam. Oczywiście wszystko zależy od proporcji w środku budynku więc może to wymagać zmiany rozkładu pomieszczeń.

Co do systemu ogrzewania to ja bym się zastanowił: albo pompa ciepła albo kocioł gazowy bo i jedno i drugie sporo kosztuje. Liczenie na to, że tania i mało wydajna powietrzna pompa da tanie ciepło w zimie jest wg. mnie błędem. Co do kotła gazowego to trzeba liczyć się z kosztem układu dolotowego i wydechowego oraz samego przyłącza gazowego i opłat stałych, nawet jeśli nie ma zużycia.

U góry jest południe, więc kuchnia od południa, tam gdzie te wszystkie największe przeszklenia. Specjalnie szukaliśmy dobrze położonej działki, żeby odpowiednio ułożyć dom i korzystać ze słońca również w zimie. Ogrzewanie będzie pompą ciepła + 100% podłogówka, odpuszczamy gaz. Dobre okna to nie jest takie wyzwanie dzięki forum, najgorzej znaleźć dobrych montażystów w regionie. Wszystkie pomieszczenia techniczne znajdują się od strony północnej, więc tam jak najmniejsza liczba okien. Podobnie jak sugerujesz, nie ma sensu zmniejszać samej pustki nad salonem, bo straci swoje zalety.

Pierwszy szpadel wbity wczoraj - co prawda tylko pod ogrodzenie, ale coś się już dzieje. Warunki na wod-kan przyszły, jedna część ogrodzenia zrobiona, w następnych dniach (o ile pogoda pozwoli) planuję skończyć. Obecnie jest tak - po lewej moje tymczasowe, po prawej sąsiada ;)13932033_1148694561869075_1336138065_o.jpg

A jak będzie... zobaczymy - w tym roku na pewnie posadzimy jeszcze żywotniki szmaragd na całej długości działki od strony sąsiada.

Czekam na zmiany w projekcie i wstępne naniesienie na mapkę, żebym mógł zlecic wykonanie odwiertów.

• 1 month później...

Mały updade:

Ogrodzenie skończone i zamontowana brama wjazdowa (szerokość 6,40m). Dodatkowo posadzone 84 thuje smaragd od strony sąsiada i częściowo zdjęty humus pod dom (potrzebne było podniesienie działki pod thuje).

Mam też wyniki odwiertów - wydają się dobre pod płytę.

"Powierzchnia badanego terenu pokryta jest warstwą gleby o grubości do 0,30m. Poniżej niej zalegają grunty piaszczyste genezy rzecznej i wodnolodowcowej o uziarnieniu odpowiadającym piaskom drobnym a w części północno-zachodniej również piaskom pylastym. Grunty piaszczyste w części północno – zachodniej występują do głęb. 2,2m a na pozostałej powierzchni do 1,1 – 1,2m. Są one w stanie średnio zagęszczonym o uśrednionym stopniu zagęszczenia I D = 0,50. Jedynie zalegające w rejonie otworu nr 1 (część północno-zachodnia) w zakresie głęb. 0,7 – 1,6m piaski drobne i pylaste są w stanie zagęszczonym o stopniu zagęszczenia I D = 0,70. Głębsze podłoże budują osady wodno – zastoiskowe wykształcone jako pyły i pyły piaszczyste, lokalnie na granicy piasków pylastych lub glin pylastych. W części południowej osady wodno – zastoiskowe przykryte są glinami piaszczystymi o niewielkiej miąższości 0,35m. Teren badań objęty jest lejem depresyjnym związanym z odwodnieniem złoża węgla brunatnego KWB Bełchatów. Jednak lokalnie na nieckowatym nieprzepuszczalnym podłożu gromadzą się wody zawieszone zasilane opadami atmosferycznymi. Napotkane na głęb. 1,1 – 1,8m wody gruntowe mają taki charakter. Ich poziom należy uznać jako średni i podczas intensywnych opadów atmosferycznych lub wiosennych roztopów może się podnieść nawet o ok. 0,5m."

Projekt ze wszystkimi istalacjami wewnętrznymi ma być gotowy w przyszłym tygodniu (czekamy na konstrukcję itd, sam projekt już gotowy).

Parter.jpgPoddasze.jpg

Jeżeli macie jeszcze jakieś wskazówki co ewentualnie zmienić, to śmiało.

Planujemy kominek, więc komin jest tylko "projektowy", zostanie doprowadzone w płycie powietrze z zewnątrz, sam komin nie będzie budowany, a raczej w późniejszym czasie założymy stalowy i kozę.

Czekam na warunki przyłącza prądu, w zasadzie tylko określenie, bo skrzynka jest już w granicy działki. Zamówiłem też blaszak, w którym zrealizuję instalację, żeby na budowę był projekt.

Udałem się do projektanta przyłącza wod-kan i wychodzi na to, że przykanalik, do którego ma zostać podłączone moje przyłącze, nie posiada na mapie do celów projektowych rzędnych i trzeba projektować trochę "na oko", ale tak też ustaliłem z kierownikiem ZK.

Powoli zaczynam rozglądać się za ekipami, jeżeli ma ktoś godną polecenia ekipę do murowania z silikatów na cienką spoinę to prośba o podanie namiarów.

Edytowane przez Dzior