robr 17.03.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam, w mieszkaniu w kamienicy (mieszkanie na piętrze, pod spodem sąsiad) mam podłogę z desek sosnowych na legarach, gwoździe bite po wierzchu, pomiędzy legarami piach chyba mieszany z wapnem i popiołem, czy jak to tam kiedyś robiono. Deski sosnowe pomalowane wieloma warstwami farby olejnej itd. Poprzedni właściciel lata temu na deski sosnowe poołożył na całym mieszkaniu płyty pilśniowe wielkoformatowe twarde (grubości 10 lub 8mm), które przybite sa 2 calowami gwoździami co 20cm. Między innymi dlatego nie decyduje się na cyklinowanie podłogi bo będę miał regularną gęstą siatkę zaszpachlowanych dziurek co 20 cm wzdłuż i poprzek. Zdecydowałem się na panele. Podłoga jest w miare równa. Płyta pilśniowa nie będzie zrywana, bo to jest masakra wyciąganie takiej ilości gwoździ i takich długich Moje pytanie dotyczy podkładuNa pewno nie będę stosował folii parooizolacyjnej, bo stropy drewniane. Zastanawiam się czy zasotosować podkład XPS 3mm , czy ekomaty 5,5. Ekomaty niby są naturalne, jednak w jedym mieszkaniu przez pierwsze 5 lat wykruszały się i całe pomieszczenie było pełne zielonego pyłu. Był dosłownie wszędzie. Boję się że podkład z polistyrenu ograniczy oddychanie podłogi i deski zaczną gnić. Nie chcę ukisić podłogi!!! A na ekomatach się sparzyłem i wolałbym XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.03.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam, w mieszkaniu w kamienicy (mieszkanie na piętrze, pod spodem sąsiad) mam podłogę z desek sosnowych na legarach, gwoździe bite po wierzchu, pomiędzy legarami piach chyba mieszany z wapnem i popiołem, czy jak to tam kiedyś robiono. Deski sosnowe pomalowane wieloma warstwami farby olejnej itd. Poprzedni właściciel lata temu na deski sosnowe poołożył na całym mieszkaniu płyty pilśniowe wielkoformatowe twarde (grubości 10 lub 8mm), które przybite sa 2 calowami gwoździami co 20cm. Między innymi dlatego nie decyduje się na cyklinowanie podłogi bo będę miał regularną gęstą siatkę zaszpachlowanych dziurek co 20 cm wzdłuż i poprzek. Zdecydowałem się na panele. Podłoga jest w miare równa. Płyta pilśniowa nie będzie zrywana, bo to jest masakra wyciąganie takiej ilości gwoździ i takich długich Moje pytanie dotyczy podkładu Na pewno nie będę stosował folii parooizolacyjnej, bo stropy drewniane. Zastanawiam się czy zasotosować podkład XPS 3mm , czy ekomaty 5,5. Ekomaty niby są naturalne, jednak w jedym mieszkaniu przez pierwsze 5 lat wykruszały się i całe pomieszczenie było pełne zielonego pyłu. Był dosłownie wszędzie. Boję się że podkład z polistyrenu ograniczy oddychanie podłogi i deski zaczną gnić. Nie chcę ukisić podłogi!!! A na ekomatach się sparzyłem i wolałbym XPS. Daj podkład z otworami , niektóre podkłady XPS też tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robr 17.03.2016 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Daj podkład z otworami , niektóre podkłady XPS też tak mają. A jakby tak w zwykłych podkładach XPS wyciac kilka otworów? Roboty na 10 minut, otwornice mam. A izolacyjność cieplna i akustyczna lepsza niż w podkładach dedykowanych na podłogówkę, bo otworów mniej? A i cena niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 17.03.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 po pierwsze podłoga nie oddycha ! chyba chodzi ci o wentylację - która w tym przypadku jest nie potrzebna . Najprościej i najtaniej połóż podkład tekturowy . Jeżeli chcesz się odizolować akustycznie od sąsiada to są płyty z pilśni miękkiej lub płyty gipsowe tanie a pomaga , lub specjalne izolacje akustyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts