Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie betonowego dachu nad garażem

Gość Konto usunięte_1*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*

panowie do budynku przylega mi budynek gospodarczy 7x4m strop tego gospodarczego budynku jest wylewany i jakiś szyny co 1m na tym jest dach skośny dachówkowy ale zniszczony i rozbieram go , plan jest taki bo zostało mi sporo styropianu grafitowego 12 cm , rozłożyć ten styropian przyklejając go pianką na to przyklejam papę podkładową za pomocą jakiegoś mazidła do tego przeznaczonych następnie druga warstwa jakiejś papy lepszej , czy to jest prawidłowe czy jakiś błąd w tym moim rozumowaniu , to będzie garaż w przyszłości

drugie pytanie, czy w tym garażu przyszłym od środka można docieplić ścianę domu , bo jestem w trakcie docieplania i teraz doszedłem do tego niby garażu czy tam budynku gospodarczego i stoję w kropce , garaż na zewnątrz też będzie docieplony - tylko od środka docieplać ścianę domu czy można tego nie wiem

Ja bym na ten styropian położył jeszcze siatkę do styropianu i zaciągnął klejem, a dopiero na to tą papę, będzie lepiej trzymać. Ja mam tak na skosach i jest ok. Co do ocieplania garażu od środka - to o ile nie jest ogrzewany, lub ogrzewany w niewielkim stopniu to ocieplaj jak najbardziej, myślę że 5 cm wystarczy.

Ja bym na ten styropian położył jeszcze siatkę do styropianu i zaciągnął klejem, a dopiero na to tą papę, będzie lepiej trzymać. Ja mam tak na skosach i jest ok. Co do ocieplania garażu od środka - to o ile nie jest ogrzewany, lub ogrzewany w niewielkim stopniu to ocieplaj jak najbardziej, myślę że 5 cm wystarczy.

Lepszym rozwiązaniem jest dołożenie warstwy 5 cm tzw. styropapy (zintegrowana fabrycznie płyta styropianowa z papą podkładową) i na to papa naiwerzchniowa. Ponieważ w garażach generalnie jest niska wigotność to jest to dopuszczalne.

Co do ocieplenia ściany pomiędzy garażem a budynkiem to nie ma znaczenia czy garaż jest ogrzewany czy nie. W obydwu przypadkach nie ma ryzyka. Nie mniejsze znaczenie ma właściwe i solidne ocieplenie drzwi i ościeżnic pomiędzy nimi. Zwrócić uwagę na zachowanie ciągłości izolacji głównej w miejscu połączenia z dachem garażu.

Gość Konto usunięte_1*
dzięki panowie , dobrze że nie ma przeciwskazań do ocieplenia ściany budynku od strony garażu , garaż nie będzie ogrzewany , zwrócę uwagę na ciągłość izolacji między drzwiami tym bardziej że muszę zrobić nadproże to w szalunku na beton i zbrojenie wyłożę styropianem przed zalewaniem , styropapy chciałbym uniknąć a wykorzystać pozostały mi styropian więc myślę tak jak kolega w poście wyżej zaciągnąć to siatką i klejem tym bardziej że to wszystko mi zostało z docieplenia domu , jeszcze raz panowie dzięki bo jak człowiek czegoś nie wie to robi czasem głupoty i trzeba poprawiać lub co gorsza doprowadzić do jakiegoś grzyba