Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójne drzwi balkonowe w bloku - czy warto?

Recommended Posts

Hej,

Wrzucam szybko temat, bo mam dwa dni na decyzję czy w mieszkaniu które się obecnie buduje zamówić drzwi balkonowe podwójne czy pojedyncze. Ogólnie jestem za podwójnymi ale może tylko ze względu na wygląd - wyobrażam sobie jasne bardziej słoneczne wnętrze.

Ale być może jest coś co powinnam wziąć pod uwagę, no nie wiem, może kwestia ciepła/ogrzewania, grzejnik trzeba przesunąć ale to chyba nie jest problem, że będzie w innym miejscu.

Powiedzcie czy jest sens to roztrząsać czy wymyślam sobie problemy ;)

Pozdrawiam!

Tak, tylko czasami wybór szerszych drzwi może stwarzać większy problem np. z umeblowaniem tym bardziej w niewielkim mieszkaniu. Chociażby pod tym względem warto to przemyśleć. Natomiast połączenie np. pojedynczych drzwi balkonowych z oknem o tej samej szerokości w moim odczuciu też nie jest złym i nieestetycznym rozwiązaniem. Krótko mówiąc nie ma lekko:no::no:

Na pewno ładniej, ale też dużo więcej światła jest. Jednak przemyśl ten kaloryfer, czy da radę go przenieść na ścianę obok tego okna, bo może być problem. Z miejscem i meblami, ale też z samą instalacją, bo to blok, nie wiem czy zgody nie trzeba.

Co do strat ciepła, jeśli będzie dobre okno i dobrze zamontowane to różnica będzie mała.

Z przeniesieniem grzejnika nie będzie problemu, ekipa która buduje blok to zrobi, pozostaje jeszcze ponad metr ściany więc akurat. Jedynie co to będzie taki wciśnięty w kąt pokoju, no i rzeczywiście ma tam stanąć kanapa, więc trzeba będzie z meblami pokombinować, żeby całkiem nie był zasłonięty.

Ale chyba lepiej mimo wszystko lepiej tak i mieć super wielgachne okno. Oko będzie cieszyć, nie ma co :)

Dzięki!:)

Czytając te zachęty wolałbym się jednak upewnić co to za drzwi balkonowe "wielgachne" będą wstawiane. Drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem w wykonaniu deweloperów to może być totalna porażka. Oni nie kupują dobrych, a tanie. Jaka między nimi różnica użytkownik dowiaduje się, jak po kopytkach zacznie wiać, a winnego przewiewu nie będzie:-). Oprócz wiatru oczywiście!

Ok, będę wybierać w tym tygodniu z wykonawcą stolarki okiennej, więc jeśli możesz coś doradzić to dawaj ;) ja się nie znam.

A wpływu na wykonawcę nie mam, więc jeśli mają produkt kiepski to i okna i balkon takie będą.

Teraz googlam "drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem" ... ;)