Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa do obsługi: woda użytkowa, podłogówka parter, grzejniki poddasze

baltazar

Recommended Posts

Szukam rozwiązania, które nadaje się do instalacji: podłogówka parter i drabinka łazienka, grzejniki poddasze razem z podgrzewaniem wody użytkowej.

- Dom 140 m.kw, 3 osobowa rodzina.

- Budżet max 20 tys zł na urządzenia.

Odpada pompa wodna, gruntowa. Widziałem wew. pompy kompaktowe do podgrzewania CWU, czy jest coś takiego, czyli wewnetrzne urządzenie które obsłużyłoby ogrzewanie + wodę użytkową?

Kolejna sprawa to obsługa podłogówki i grzejników naściennych (mam wypuszczone rury na razie). Jak to ugryźć, bo dowiedziałem się, że podłogówka jak najbardziej pod pompę ale już grzejniki to słabo..

klimakonwektory odpadają: chłodzenie niepotrzebne a nawet chyba instalacja jest niedopowiednia, bo mam po 2 rurki na grzejnik.

Ponoć są jakieś płaszczyznowe ścienne, więc może tak by warto zrobić.

Dodam, ze planuję też rekuperację z wymiennikiem ciepła. Poddasze skorzysta tez za każdym razem jak odpalę kominek bo jest rozprowadzenie grawitacyjne ciepłego powietrza. Testowane i działa.

Najważniejsze pytanie to jaką dobrać pompę, czy może dwie jak ta wewnętrzna do wody użytkowej (może ze wzg. na temperaturę by obsłużyła też grzejniki na poddaszu) wraz z pompą do podłogówki.

wszystko to sprawa otwarta jeszcze. Są rurki i pomysł :)

a ściany sa w tynku?

ja tez miałem w 3 pokojach na piętrze zostawione rurki na grzejniki i w ogóle chciałem ekogroszek lub jak do wsi podciągną gaz.

potem zachciałem PC i zmieniłem grzejniki na ścienne

to taka sama podłogówka tylko na rurce 14mm a nie 16mm

ma swoje wady i zalety, jak zaakceptujesz wyższy koszt wykończenia ściany czyli to, że trzeba przykryć to z cm tynku cem-wap, a potem gładź to jest całkeim ok.

z wad poza ceną okładziny ściennej znam tylko: trudności w wierceniu dziur

z zalet: fajnie to chłodzi w domu, szybciej od podłogi reaguje na ciepło