Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alarm czy rolety antywlamaniowe?

Recommended Posts

Alarm + firma monitoringująca.

Ostatnio przeżyłam wyjący alarm od 24h do 12 w południe dnia następnego (ja daleko mieszkałam, więc mi to specjalnie nie przeszkadzało, ale sąsiedzi obok postawili na nogi straż, policję i szlag ich jasny trafiał itp). A właściciele budynku wyjechali sobie za granicę i załączyli sobie alarm, telefonu rzecz jasna nie odbierali :evil:

Nota bene zdążyłam sie już przyzwyczaić do wycia alarmu i NIKOGO to nie rusza wokoło. Ani SAME rolety ani SAM alarm.

ale przepisy w kwestii wyjącyxh syren mówią jasno, że czas wycia syreny nie powinien przekraczać 2min a przerwy miedzy wyciem nie krótsze niż 30sek, w Twoim przypadku policja ma prawo ukarać delikwenta mandatem bądź wnieść sprawę do sądu grodzkiego

No tak, ale na "zablokowanie się" :wink: syreny to już przepis nie poradzi, prawda? Nota bene kobieta miała rolety poopuszczane, w środku - skoro syrena wyła non stop (normalnie się wyłącza po 2-3min i już syrena nie wyje o ile ktoś nie narusza dalszych czujek) mogło być podejrzenie, że ktoś jej dom obrabia. I co? Sąsiedzi byli tylko wściekli, ze spać nie daje wyjący alarm, że i tak nic nie poradzą, bo drzwi zamknięte, a kobita NIKOMU nie zostawiła informacji ani kluczy. Taki alarm jest do ... 4 liter.

Mam nadzieję, że ją solidnie ukarali za bezmyślność

Nota bene zastanawiam się, jak to jest zgodnie z prawem: syrena wyje non stop, właściciel wyjechał, jak to cholerstwo unieruchomić jak wyje kilka dni? (oprócz "unieruchomienia" sąsiada w gipsie, kiedy do domu wróci :wink: )

firma ochroniarska ma prawo przeciąc kabel syreny ale musi postawić ochroniarza, zablokowana syrena nie jest wina gospodarza tylko firmy monitorującej bo to po ich stronie leży konserwacja alarmu

Pani nie miała monitoringu, sam alarm tylko :evil: i stąd cały problem

Dlatego też uważam, że sam alarm jest bez sensu

ale przepisy w kwestii wyjącyxh syren mówią jasno, że czas wycia syreny nie powinien przekraczać 2min a przerwy miedzy wyciem nie krótsze niż 30sek, w Twoim przypadku policja ma prawo ukarać delikwenta mandatem bądź wnieść sprawę do sądu grodzkiego

A w sądzie grodzkim delikwent powie, że normalnie, to syrena wyje dwie minuty, ale coś się popsuło i nie miał na to wpływu, a system to jest stale konserwowany, więc on nie zawinił.

firma ochroniarska ma prawo przeciąc kabel syreny ale musi postawić ochroniarza, zablokowana syrena nie jest wina gospodarza tylko firmy monitorującej bo to po ich stronie leży konserwacja alarmu

Zablokowana syrena nie jest niczyją winą. System może być dzisiaj konserwowany i po wyjściu konserwatora może się zepsuć, zablokować, itp. To tylko elektronika i nawet zamontowana i stale konserwowana przez najlepszych fachowców może być zawodna.

Jeśli inwestora stać, to polecam zamontować zwykłe, aluminiowe rolety i do tego system alarmowy z czujnikami kontaktronowymi na roletach (i ewentualnie czujkami inercyjnymi) lub okna z szybą P2 i dobrymi okuciami antywłamaniowymi i do tego system alarmowy z kontaktronami i czujkami inercyjnymi (wykrywającymi próby siłowego pokonania okna (drzwi lub bramy garażowej).

a, wczoraj mnie mąz uświadomił, ze nawet jak przetną kabel, a ktoś ma dobre podtrzymywanie, to i tak syrena wyje 2 dni :evil:

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

zgodnie z zasadami sa trzy rodzaje zabezpieczen :

-zabezpieczenia mechaniczne ( rolety, drzwi antywlamaniowe, szyby P4 lub po prostu porzadne okana i drzwi )

maja za zadanie uniemozliwic lub bardzo utrudnic dostep do chronionego pomieszczenia

- elektroniczne - to wszelkiej masci alarmy z monitoringami

maja za zadanie powiadomic odpowiednie osoby i spowodowac ze proba wlamania czyli przejscia przez zabezpieczenia mechaniczne nie zostanie niezauwazona

- ubezpieczenie :-)

ma za zadanie zwrot kosztow po probie ( udanej lub nie ) wlamania

tylko te 3 rodzaje zabezpieczen stosowane razem dadza duze efekty

Pozdrawiam

Roland