qwert 18.03.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Witam. Czy warto dopłacić do okna / witryny fix, dwukwaterowego o wymiarach wys 2200 szerokość kwatery 2490?Czy sztywność okna poprawi się zdecydowanie?Czy są jakieś wady ALU?dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.03.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Witam. Czy warto dopłacić do okna / witryny fix, dwukwaterowego o wymiarach wys 2200 szerokość kwatery 2490? Czy sztywność okna poprawi się zdecydowanie? Czy są jakieś wady ALU? dziękuję za porady. A tak do końca o co chodzi ? Witryna ? Balkon dwuskrzydłowy ? Szerokość kwartery daje szerokość dwukwaterowego 4980 ? Przeczytaj sam co napisałeś i postaraj się sam siebie zrozumieć Ja nie potrafię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 18.03.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 ja nie mam problemu ze zrozumieniem. Nie pisałem nic o balkonie, ani o prezydencie Du@zie, ani o kosmitach.Wyrażnie pytam o witrynę = czyli fix'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) okno nie koniecznie oznacza fix ale zostawmy to w czym masz problem ?Konieczny będzie specjalny słupek statyczny między dwoma fixamipakiet trzyszybowy będzie ważył ok 240 kilo - żaden kłopot dla konstrukcji, dla montażysty i owszem, Pudzian jest potrzebny Edytowane 18 Marca 2016 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.03.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 w uzupełnieniu - przy alu dodatkowa statyka przy tej powierzchni także będzie niezbedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2016 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Dzięki za odp. Zakładam, że konstruktorzy obliczyli i wiedzą jak zaprojektować okno. Pytanie czy wybrać alu? czy są jakieś korzyści z tego materiału? wady? w porównaniu do pcv.Pakiet 3 szybowy 3x6mm hartowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.03.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Nie jeden zaraz podniesie tu wadę - w większość zimniejsza ościeżnica od PVC ale....przy tej wielkości wpływ materiału z którego wykonana jest ościeżnica nie ma realnego wpływu na Uw całości.Zalety - sztywniejszeNo i cieszyć się należy, że jesteś, jak widać, jednym z rozsądniejszych klientów - bierzesz z założenia hartowane przy oknie do samej podłogiWiększy koszt ale bezpieczeństwo i nasze życie jest ważniejsze od "oszczędności" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 19.03.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Nie jeden zaraz podniesie tu wadę - w większość zimniejsza ościeżnica od PVC ale....przy tej wielkości wpływ materiału z którego wykonana jest ościeżnica nie ma realnego wpływu na Uw całości. Zalety - sztywniejsze No i cieszyć się należy, że jesteś, jak widać, jednym z rozsądniejszych klientów - bierzesz z założenia hartowane przy oknie do samej podłogi Większy koszt ale bezpieczeństwo i nasze życie jest ważniejsze od "oszczędności" a nie lepiej klejone na folie? sam myślałem na początku o hartowanych ale takie się rozpadną w drobny mak i powiedzmy niech to się zdarzy w zimę to zostaniemy bez okna - na nie wiadomo jak długo.... A z folii też chyba bezpieczna, pęknie ale przynajmniej będzie szyba czekająca na wymianę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 ok, czyli zostajemy przy alu. Co do szyb, to ponoć klejone dla tak duzych okien mocno podnoszą cenę. Paco, twój argument jest sensowny. Zostać bez szyby to kłopot niezależnie od pory roku. Muszę to przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2016 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 i trochę z innej beczki. Oknoplast chwali swoje pakiety 4+3+3. Petecki robi 4+4+4. Dlaczego gorsze są trzy 4ki? w czym lepsze są okna Oknoplastu poza zmniejszeniem masy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocu 19.03.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Jeśli zależy Ci na cieple to PCV, jak na zimnie to alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 19.03.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Jeśli zależy Ci na cieple to PCV, jak na zimnie to alu. i tu sie niestety mylisz, sa juz systemy aluminiowe dedykowane nawet do domow pasywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.03.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 a nie lepiej klejone na folie? sam myślałem na początku o hartowanych ale takie się rozpadną w drobny mak i powiedzmy niech to się zdarzy w zimę to zostaniemy bez okna - na nie wiadomo jak długo.... A z folii też chyba bezpieczna, pęknie ale przynajmniej będzie szyba czekająca na wymianę..... Co ty opowiadasz ? Szyba zespolona w dzisiejszych czasach to trzy szyby, jedna za drugą. Nie spotkałem się by w normalnym użytkowaniu ktoś zbił wszystkie trzy na raz Hartowana jest lepsza nie dlatego że tańsza tylko dlatego że jest mocniejsza. Przy takiej samej sile laminowana ci pęknie a z hartowaną nic ci się nie stanie i trochę z innej beczki. Oknoplast chwali swoje pakiety 4+3+3. Petecki robi 4+4+4. Dlaczego gorsze są trzy 4ki? w czym lepsze są okna Oknoplastu poza zmniejszeniem masy? Zapoznaj się w sieci z tabelką minimalnej grubości szkła jakie należy użyć w zależności od powierzchni szyby jak i proporcji jej krawędzi Dlaczego lepsze są szyby grubsze a nie cieńsze ? Choćby dlatego że mniej się wyginają przy spadku temperatury zewnętrznej powietrze sie kurczy, w zespoleniu powstaje podciśnienie i szyba sie gnie zmienia radykalnie swoje parametry cieplne w centralnym miejscu szyby. Ekstremalnie szyby mogą się wręcz ze sobą zetknąć Dlatego ważna jest odległość między szybami i grubość szyb Czyli łopatologicznie Lepsza bedzie szyba 4/4/4/ niż 4/3/3 Lepsza będzie ramka dystansowa 16 niż 10 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocu 19.03.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 i tu sie niestety mylisz, sa juz systemy aluminiowe dedykowane nawet do domow pasywnych Sprawdź sobie przewodność cieplną dla aluminium, oraz wybierz się do budynku gdzie zastosowano takie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2016 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Dzięki @nikt ważny. Sprzedawca tak samo argumentował. Może to Ty? Nie spotyka się sytuacji, by ktoś wybił 3 zyby hartowane na raz. Jest opcja laminowana 3+3 potem zwykła 6 i laminowana 3+3. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo. W obliczeniach cieplnych od sprzedawcy okna ALU mają plastikowe wstawki w profilu i Uw jest takie samo jak dla okna PVC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaca509 19.03.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Sprawdź sobie przewodność cieplną dla aluminium, oraz wybierz się do budynku gdzie zastosowano takie okna. qwert w poprzednim poscie wlasnie mnie uprzedzil. i pierwszy przyklad z brzegu cytat za aluprofem "Dla konstrukcji systemu MB-70HI współczynnik Uf w zależności użytych profili i akcesoriów wynosi od 1,0 do 2,3 W/m2K." czyli Uf jak w energooszczednym PVC np.Veka Alphaline 90, a w standardowej pieciokomorowce jest 1,3-1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.03.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Sprawdź sobie przewodność cieplną dla aluminium, oraz wybierz się do budynku gdzie zastosowano takie okna. Mity mity mity powtarzane ciągle przez ludzi bez wiedzy Sorry że tak ostro ale wkurza już jak wypowiada się ktoś autorytatywnie nie mając zielonego pojęcia w temacie Dzięki @nikt ważny. Sprzedawca tak samo argumentował. Może to Ty? .... Chyba nie, oferty na alu nie przedstawiałem od kilku miesięcy, mam za dobre i za drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mocu 19.03.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) qwert w poprzednim poscie wlasnie mnie uprzedzil. i pierwszy przyklad z brzegu cytat za aluprofem "Dla konstrukcji systemu MB-70HI współczynnik Uf w zależności użytych profili i akcesoriów wynosi od 1,0 do 2,3 W/m2K." czyli Uf jak w energooszczednym PVC np.Veka Alphaline 90, a w standardowej pieciokomorowce jest 1,3-1,5 Ja tam mam 0,79 Uf Mity mity mity powtarzane ciągle przez ludzi bez wiedzy Sorry że tak ostro ale wkurza już jak wypowiada się ktoś autorytatywnie nie mając zielonego pojęcia w temacie Nie mity lecz prawda, aluminium jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Przy minusowej temperaturze, ramy okna są zimę, a przy wysokiej ciepłe. Okno aluminiowe jest bardziej podatne na zewnętrzne warunki atmosferyczne niż okno PCV. Jedynie najwyższej klasy modele okien aluminiowych są warte uwagi. Edytowane 19 Marca 2016 przez Mocu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 19.03.2016 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Hm. Skoro w obliczeniach alu wyszlo tak samo cieple jak pvc.to chyba nie robia tego by oszukiwac? Wyjasnijcie mi prosze.jak jest z pakietami. 4 3 3 ma byc bardziej dziwekoszczelny i o lepszej przejzystosci. Ciensze szklo .wiecej swiatla. Ale jak jest z dzwiekiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 19.03.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Co ty opowiadasz ? Szyba zespolona w dzisiejszych czasach to trzy szyby, jedna za drugą. Nie spotkałem się by w normalnym użytkowaniu ktoś zbił wszystkie trzy na raz Hartowana jest lepsza nie dlatego że tańsza tylko dlatego że jest mocniejsza. Przy takiej samej sile laminowana ci pęknie a z hartowaną nic ci się nie stanie Hartowana powinna być twardsza bo na tym polega ten proces ale jak już pęknie to po całości....Widziałem test szyb z folią i tak przynajmniej były szyby ale kwestia warta rozważenia. Mity mity mity powtarzane ciągle przez ludzi bez wiedzy Sorry że tak ostro ale wkurza już jak wypowiada się ktoś autorytatywnie nie mając zielonego pojęcia w temacie Chyba nie, oferty na alu nie przedstawiałem od kilku miesięcy, mam za dobre i za drogie A to jakich firm masz? Ja tam mam 0,79 Uf Nie mity lecz prawda, aluminium jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Przy minusowej temperaturze, ramy okna są zimę, a przy wysokiej ciepłe. Okno aluminiowe jest bardziej podatne na zewnętrzne warunki atmosferyczne niż okno PCV. Jedynie najwyższej klasy modele okien aluminiowych są warte uwagi. Tak prawda,że aluminium fajnie przewodzi ale to nie lata 80-te gdzie okna to samo aluminium - przykład szpital Banacha w Warszawie. Teraz podobnie jak w PCV okna aluminiowe mają różne wypełnienia. Nikt wazny moze mnie poprawić ale im okno większe tym rola ramy spada bo bardziej liczą się szyby i montaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts