Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PCV czy ALU (wys.2200, szer.2x2490)

Recommended Posts

Witam. Czy warto dopłacić do okna / witryny fix, dwukwaterowego o wymiarach wys 2200 szerokość kwatery 2490?

Czy sztywność okna poprawi się zdecydowanie?

Czy są jakieś wady ALU?

dziękuję za porady.

A tak do końca o co chodzi ?

Witryna ? Balkon dwuskrzydłowy ? Szerokość kwartery daje szerokość dwukwaterowego 4980 ?

Przeczytaj sam co napisałeś i postaraj się sam siebie zrozumieć

Ja nie potrafię

okno nie koniecznie oznacza fix ale zostawmy to

w czym masz problem ?

Konieczny będzie specjalny słupek statyczny między dwoma fixami

pakiet trzyszybowy będzie ważył ok 240 kilo - żaden kłopot dla konstrukcji, dla montażysty i owszem, Pudzian jest potrzebny

Edytowane przez nikt ważny

Nie jeden zaraz podniesie tu wadę - w większość zimniejsza ościeżnica od PVC ale....przy tej wielkości wpływ materiału z którego wykonana jest ościeżnica nie ma realnego wpływu na Uw całości.

Zalety - sztywniejsze

No i cieszyć się należy, że jesteś, jak widać, jednym z rozsądniejszych klientów - bierzesz z założenia hartowane przy oknie do samej podłogi

Większy koszt ale bezpieczeństwo i nasze życie jest ważniejsze od "oszczędności"

Nie jeden zaraz podniesie tu wadę - w większość zimniejsza ościeżnica od PVC ale....przy tej wielkości wpływ materiału z którego wykonana jest ościeżnica nie ma realnego wpływu na Uw całości.

Zalety - sztywniejsze

No i cieszyć się należy, że jesteś, jak widać, jednym z rozsądniejszych klientów - bierzesz z założenia hartowane przy oknie do samej podłogi

Większy koszt ale bezpieczeństwo i nasze życie jest ważniejsze od "oszczędności"

a nie lepiej klejone na folie? sam myślałem na początku o hartowanych ale takie się rozpadną w drobny mak i powiedzmy niech to się zdarzy w zimę to zostaniemy bez okna - na nie wiadomo jak długo.... A z folii też chyba bezpieczna, pęknie ale przynajmniej będzie szyba czekająca na wymianę.....

a nie lepiej klejone na folie? sam myślałem na początku o hartowanych ale takie się rozpadną w drobny mak i powiedzmy niech to się zdarzy w zimę to zostaniemy bez okna - na nie wiadomo jak długo.... A z folii też chyba bezpieczna, pęknie ale przynajmniej będzie szyba czekająca na wymianę.....

Co ty opowiadasz ?

Szyba zespolona w dzisiejszych czasach to trzy szyby, jedna za drugą. Nie spotkałem się by w normalnym użytkowaniu ktoś zbił wszystkie trzy na raz

Hartowana jest lepsza nie dlatego że tańsza tylko dlatego że jest mocniejsza. Przy takiej samej sile laminowana ci pęknie a z hartowaną nic ci się nie stanie

i trochę z innej beczki. Oknoplast chwali swoje pakiety 4+3+3. Petecki robi 4+4+4. Dlaczego gorsze są trzy 4ki? w czym lepsze są okna Oknoplastu poza zmniejszeniem masy?

Zapoznaj się w sieci z tabelką minimalnej grubości szkła jakie należy użyć w zależności od powierzchni szyby jak i proporcji jej krawędzi

Dlaczego lepsze są szyby grubsze a nie cieńsze ?

Choćby dlatego że mniej się wyginają przy spadku temperatury zewnętrznej powietrze sie kurczy, w zespoleniu powstaje podciśnienie i szyba sie gnie zmienia radykalnie swoje parametry cieplne w centralnym miejscu szyby. Ekstremalnie szyby mogą się wręcz ze sobą zetknąć

Dlatego ważna jest odległość między szybami i grubość szyb

Czyli łopatologicznie

Lepsza bedzie szyba 4/4/4/ niż 4/3/3

Lepsza będzie ramka dystansowa 16 niż 10 mm

Dzięki @nikt ważny. Sprzedawca tak samo argumentował. Może to Ty? ;)

Nie spotyka się sytuacji, by ktoś wybił 3 zyby hartowane na raz.

Jest opcja laminowana 3+3 potem zwykła 6 i laminowana 3+3. Zobaczymy jak to wyjdzie cenowo.

W obliczeniach cieplnych od sprzedawcy okna ALU mają plastikowe wstawki w profilu i Uw jest takie samo jak dla okna PVC

Sprawdź sobie przewodność cieplną dla aluminium, oraz wybierz się do budynku gdzie zastosowano takie okna. ;)

qwert w poprzednim poscie wlasnie mnie uprzedzil.

i pierwszy przyklad z brzegu cytat za aluprofem

"Dla konstrukcji systemu MB-70HI współczynnik Uf w zależności użytych profili i akcesoriów wynosi od 1,0 do 2,3 W/m2K."

czyli Uf jak w energooszczednym PVC np.Veka Alphaline 90, a w standardowej pieciokomorowce jest 1,3-1,5

Sprawdź sobie przewodność cieplną dla aluminium, oraz wybierz się do budynku gdzie zastosowano takie okna. ;)

Mity mity mity powtarzane ciągle przez ludzi bez wiedzy

Sorry że tak ostro ale wkurza już jak wypowiada się ktoś autorytatywnie nie mając zielonego pojęcia w temacie

Dzięki @nikt ważny. Sprzedawca tak samo argumentował. Może to Ty? ;)....

Chyba nie, oferty na alu nie przedstawiałem od kilku miesięcy, mam za dobre i za drogie :(

qwert w poprzednim poscie wlasnie mnie uprzedzil.

i pierwszy przyklad z brzegu cytat za aluprofem

"Dla konstrukcji systemu MB-70HI współczynnik Uf w zależności użytych profili i akcesoriów wynosi od 1,0 do 2,3 W/m2K."

czyli Uf jak w energooszczednym PVC np.Veka Alphaline 90, a w standardowej pieciokomorowce jest 1,3-1,5

Ja tam mam 0,79 Uf ;)

Sorry że tak ostro ale wkurza już jak wypowiada się ktoś autorytatywnie nie mając zielonego pojęcia w temacie

Nie mity lecz prawda, aluminium jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Przy minusowej temperaturze, ramy okna są zimę, a przy wysokiej ciepłe. Okno aluminiowe jest bardziej podatne na zewnętrzne warunki atmosferyczne niż okno PCV.

Jedynie najwyższej klasy modele okien aluminiowych są warte uwagi.

Edytowane przez Mocu

Co ty opowiadasz ?

Szyba zespolona w dzisiejszych czasach to trzy szyby, jedna za drugą. Nie spotkałem się by w normalnym użytkowaniu ktoś zbił wszystkie trzy na raz

Hartowana jest lepsza nie dlatego że tańsza tylko dlatego że jest mocniejsza. Przy takiej samej sile laminowana ci pęknie a z hartowaną nic ci się nie stanie

Hartowana powinna być twardsza bo na tym polega ten proces ale jak już pęknie to po całości....Widziałem test szyb z folią i tak przynajmniej były szyby ale kwestia warta rozważenia.

Chyba nie, oferty na alu nie przedstawiałem od kilku miesięcy, mam za dobre i za drogie :(

A to jakich firm masz?

Ja tam mam 0,79 Uf ;)

Nie mity lecz prawda, aluminium jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Przy minusowej temperaturze, ramy okna są zimę, a przy wysokiej ciepłe. Okno aluminiowe jest bardziej podatne na zewnętrzne warunki atmosferyczne niż okno PCV.

Jedynie najwyższej klasy modele okien aluminiowych są warte uwagi.

Tak prawda,że aluminium fajnie przewodzi ale to nie lata 80-te gdzie okna to samo aluminium - przykład szpital Banacha w Warszawie. Teraz podobnie jak w PCV okna aluminiowe mają różne wypełnienia. Nikt wazny moze mnie poprawić ale im okno większe tym rola ramy spada bo bardziej liczą się szyby i montaż...