Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PCV czy ALU (wys.2200, szer.2x2490)

Recommended Posts

Schuco od zawsze :)

Im wieksze okno i mniej ram tym calosc ma Uw nizsze czyli jest cieplejsze.

A do kolego co dalej brnie i gada glupoty.wejdz sobie do domu gdzie zastosowano cieple aluminium i przestan brnac w glupoty jakie tu wypowiadasz. Co z tego ze przewodzi cieplo skoro masz wkladka pcv odzielona powierzchnie zewnetrzna od wewnetrznej i Uf juz na poziomie cieplych profili PCV

Echhhh.... dzwonia tylko kurde w ktorym kosciele ? ;)

Schuco od zawsze :)

Im wieksze okno i mniej ram tym calosc ma Uw nizsze czyli jest cieplejsze.

A do kolego co dalej brnie i gada glupoty.wejdz sobie do domu gdzie zastosowano cieple aluminium i przestan brnac w glupoty jakie tu wypowiadasz. Co z tego ze przewodzi cieplo skoro masz wkladka pcv odzielona powierzchnie zewnetrzna od wewnetrznej i Uf juz na poziomie cieplych profili PCV

Echhhh.... dzwonia tylko kurde w ktorym kosciele ? ;)

Ty tak na serio ?

Na przykładzie tych okien, z którymi mam styczność, nijak ma się to, co napisałeś. ;)

rgdsfgf.jpg

asddas.jpg

co do ALu, to jestem przekonany. Włącznie z drzwiami wejściowymi do lok.użytk. które będę pewnie dość intensywnie użytkowane. Mam nadzieję, że dzięki temu,że z ALU posłużą dłużej.

Zastanwaiam się , czy duże okna w części mieszkalnej też nie zastąpić alu. Dopłata rzędu 3000 zl.

Intryguje mnie ta większa dziwękoszczelność okien OKNOPLASTU, 4+3+3 w profilu 82mm (Winergetic).

Szklo roznej grubosci zalamuje fale dzwiekowe. To wyraza sie parametrem Rw tsk samo jak przejzystosc szyb mozna okreslic liczbami i porownac. A ze Oknoplast woli przymiotniki niz twarde wartosci to ich problem.

co do ALu, to jestem przekonany. Włącznie z drzwiami wejściowymi do lok.użytk. które będę pewnie dość intensywnie użytkowane. Mam nadzieję, że dzięki temu,że z ALU posłużą dłużej..
Na pewno będą wytrzymalsze choć.... przy drzwiach w lokalach użytkowych dość istotne jest wybranie sposobu otwierania. jaki pochwyt, czy pochwyt czy klamka, jaki samozamykacz i czy gogóle - klienci niestety nie szanują drzwi tak jak właściciel

Zastanawiam się , czy duże okna w części mieszkalnej też nie zastąpić alu. Dopłata rzędu 3000 zl..
nic a nic to nie mówi bez porównania z kwotą wyjściową, bo do tysiąca będzie to znacząca zmaina ale już do 100 realnie bez znaczenia

Intryguje mnie ta większa dziwękoszczelność okien OKNOPLASTU, 4+3+3 w profilu 82mm (Winergetic).
Kolega Fin już to wyjaśnił a dodająć tylko bierze się to z różnej częstotliwości rezonansowej szyb