molikk 14.04.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Zajrzałam...obejrzałam...poczytałam. Nawet ciekawe rozwiązanie i styl a zwłaszcza dom na wodzie. Nic nie miałabym przeciwko budzić się każdego ranka gdzieś na jakimś jeziorku A co z kosztami inwestycji...faktycznie tylko 10-20% więcej niż budowa tradycyjnie murowana ? tak bynajmniej wyczytałam na ich stronie... Co do ekipy to mamy umowę ile płacimy za wybudowanie poszczególnych etapów (na jego koniec) a na materiały płacimy zaliczki i rozliczam je na podstawie rachunków, wz-tek i nawet to dobrze działało jak do tej pory. Mamy wyceny materiałów z 2 składów, sprawdzam jeszcze ceny w necie więc margines różnicy cenowej nie jest w kategorii "krojenia" . Codziennie też byliśmy na budowie...trudno być tam przez 8 godzin no ale bynajmniej pokazywaliśmy się ...co by nie było . Teraz tylko czekamy na ich powrót na działkę... 1650zł netto za m2 zabudowy. podkreślam zabudowy, bo to zupełnie co innego niż powierzchnia użytkowa. Ja np mam 126.06 m2 pow zabudowy, a ok 92 pow. użytkowej (skosy swoje robią). Przez co trochę to gorzej wygląda przy kredycie. No i niestety nie jest to cena końcowa, do tego trzeba doliczyć przygotowanie gruntu pod budowę, instalacje CO i sufity podwieszane i ew rekuperator i kominek. W zasadzie płaci się m3system za stan developerski (prawie, bo chyba w standardzie developerskim jest rozprowadzona instalacja CO). A tak poza tym to domek gotowy do wykończenia i zamieszkania. Termin budowy ok 3 miesięcy. Ja dodatkowo mam jeszcze grubszą izolację płyty fundamentowej, zwiększenie kąta dachu, lepsze okna (spodobały mi się te u Pusi ) i drzwi, blachodachówkę (dzięki MPZP) i wyższe koszty elektryka (więcej gniazdek i lamp + wyjście "na świat" i pod PV). W 300 się zamknę (a przynajmniej taki jest plan i to z zapasem na nieprzewidziane wydatki). Od developera podobny metraż użytkowy koło mnie kosztuje ok 400tyś (link) Więc wydaje mi się, że cena jest OK. Wiadomo, że systemem gospodarczym (bądź własnymi "ręcami" da się znacznie taniej wybudować. Nawet dom prawie pasywny, ale wymaga to jednak pewnej wiedzy i ew dobrej ekipy no i czasu, a ja właśnie czasu nie mam Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez molikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 15.04.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Hej Ewa, witam się i ja. Jakoś przeoczyłam Twój dziennik, choć Twój awatar z kotem mignął mi kilka razy w innych wątkach. A skoro kot to nie mogło mnie tutaj zabraknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 15.04.2016 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 1650zł netto za m2 zabudowy. podkreślam zabudowy, bo to zupełnie co innego niż powierzchnia użytkowa. Ja np mam 126.06 m2 pow zabudowy, a ok 92 pow. użytkowej (skosy swoje robią). Przez co trochę to gorzej wygląda przy kredycie. No i niestety nie jest to cena końcowa, do tego trzeba doliczyć przygotowanie gruntu pod budowę, instalacje CO i sufity podwieszane i ew rekuperator i kominek. W zasadzie płaci się m3system za stan developerski (prawie, bo chyba w standardzie developerskim jest rozprowadzona instalacja CO). A tak poza tym to domek gotowy do wykończenia i zamieszkania. Termin budowy ok 3 miesięcy. Ja dodatkowo mam jeszcze grubszą izolację płyty fundamentowej, zwiększenie kąta dachu, lepsze okna (spodobały mi się te u Pusi ) i drzwi, blachodachówkę (dzięki MPZP) i wyższe koszty elektryka (więcej gniazdek i lamp + wyjście "na świat" i pod PV). W 300 się zamknę (a przynajmniej taki jest plan i to z zapasem na nieprzewidziane wydatki). Od developera podobny metraż użytkowy koło mnie kosztuje ok 400tyś (link) Więc wydaje mi się, że cena jest OK. Wiadomo, że systemem gospodarczym (bądź własnymi "ręcami" da się znacznie taniej wybudować. Nawet dom prawie pasywny, ale wymaga to jednak pewnej wiedzy i ew dobrej ekipy no i czasu, a ja właśnie czasu nie mam Brzmi ciekawie...nawet zajrzałam do filmików jak wygląda technologia stawiania takiego budynku. Podoba mi się duża przestrzeń wewnątrz. Z niecierpliwością czekam na Twój dziennik i relację z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 15.04.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Hej Ewa, witam się i ja. Jakoś przeoczyłam Twój dziennik, choć Twój awatar z kotem mignął mi kilka razy w innych wątkach. A skoro kot to nie mogło mnie tutaj zabraknąć Witam szanowną liderkę tego forum...wiedziałam, że mój Wiewiór na wabika zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirka80 16.04.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 no właśnie...do końca lata to jest czas żniw dla takich speców bo najwięcej domów buduje się w okresie wiosennym ...potem powinno się dom sezonować i w następnym roku wykończyć. U nas to będzie wyglądać trochę inaczej . Bynajmniej taki mamy plan, że wprowadzamy się na jesień i powolutku coś robimy wewnątrz. Wiem, że jest to szalony plan ale nie mamy innego wyjścia. A to rozumiem i podziwiam . Ja mam w planach SSZ do zimy, a przenosiny w przyszłym roku - optymalnie do września (zaczynamy przedszkole:)) Po wstępnych rozmowach z wykonawcami zdaje się, że da się ruszyć w lipcu i zdążyć z planem na ten rok... co dalej, nie wiem... Na te plany powinny wystarczyć oszczędności + pomoc rodziny... Sprzedać czego nie mam , więc zostaje kredyt, ale decyzja ile i na jak długo zależy od wykrystalizowania się sytuacji z pracą, a to dopiero w listopadzie ! I tak to sobie wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 17.04.2016 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 A to rozumiem i podziwiam . Ja mam w planach SSZ do zimy, a przenosiny w przyszłym roku - optymalnie do września (zaczynamy przedszkole:)) Po wstępnych rozmowach z wykonawcami zdaje się, że da się ruszyć w lipcu i zdążyć z planem na ten rok... co dalej, nie wiem... Na te plany powinny wystarczyć oszczędności + pomoc rodziny... Sprzedać czego nie mam , więc zostaje kredyt, ale decyzja ile i na jak długo zależy od wykrystalizowania się sytuacji z pracą, a to dopiero w listopadzie ! I tak to sobie wygląda.. No niestety...każdy z nas ma pod górkę...jak nie tu to tam...ale jak to mówią "każdy orze jak może" a życie potem to weryfikuje na swój sposób My też mamy jakiś konkretny zarys na najbliższe miesiące ale żeby ruszyć z kopyta to musi nam się wyklarować kilka spraw. No i czekamy...czekamy...czekamy Mirka skoro nie masz dziennika to napisz mi chociaż jakie zmiany robiłaś w projekcie ? bo jestem bardzo ciekawa. Moje zmiany są na początku wpisów. Jestem też ciekawa jak się cenią wykonawcy w Twoich stronach (jeśli chodzi o system gospodarczy) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 18.04.2016 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam szanowną liderkę tego forum...wiedziałam, że mój Wiewiór na wabika zadziała Aaaaa czyli to na wabika było - no to podziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 20.04.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dzień doberek:) Dołączam do Aromatycznych!!! To będzie piękny domek, jak już go wybudujemy. Taki w sam raz na nasze potrzeby. Mieliśmy już dwa, ale... W każdym razie ostatni miał dopiero osiem lat, gdy go rok temu sprzedaliśmy, no i teraz coś małego dla samotnych rodziców po opuszczeniu gniazda przez dziecko. Bardzo chciałabym się skontaktować z kimś z mojego woj. kto już robił strop, bo ta część domu wprawia nas w zakłopotanie. My jesteśmy na etapie fundamentów. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 20.04.2016 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dzień doberek:) Dołączam do Aromatycznych!!! To będzie piękny domek, jak już go wybudujemy. Taki w sam raz na nasze potrzeby. Mieliśmy już dwa, ale... W każdym razie ostatni miał dopiero osiem lat, gdy go rok temu sprzedaliśmy, no i teraz coś małego dla samotnych rodziców po opuszczeniu gniazda przez dziecko. Bardzo chciałabym się skontaktować z kimś z mojego woj. kto już robił strop, bo ta część domu wprawia nas w zakłopotanie. My jesteśmy na etapie fundamentów. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam gorąco. Witam serdecznie to miło, że coraz więcej osób przyznaje się do "aromka" z Lubuskiego jest Brasica i Makufka (która jakoś się nie odzywa ). A Żagań to chyba widziałam wymieniony w komentarzach pod projektem na Muratordomie. Ale tam trudno się z kimkolwiek skontaktować bo mało kto tam zagląda. My też narazie mamy tylko fundament i czekamy ...jeszcze nie wiemy kiedy dokładnie będziemy kontynuować ale w planach jest początek maja. Dlaczego macie problem ze stropem ? chodzi o jego grubość czy coś innego ? a może zmieniliście monolit na żebrowy ? jeśli możesz to podziel się z nami zmianami, jakie zrobiliście w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 20.04.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Dzień doberek:) Dołączam do Aromatycznych!!! To będzie piękny domek, jak już go wybudujemy. Taki w sam raz na nasze potrzeby. Mieliśmy już dwa, ale... W każdym razie ostatni miał dopiero osiem lat, gdy go rok temu sprzedaliśmy, no i teraz coś małego dla samotnych rodziców po opuszczeniu gniazda przez dziecko. Bardzo chciałabym się skontaktować z kimś z mojego woj. kto już robił strop, bo ta część domu wprawia nas w zakłopotanie. My jesteśmy na etapie fundamentów. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam gorąco. Potwierdzam, jestem z lubuskiego, można nawet powiedzieć, że jesteśmy obecnie sąsiadkami (ok.10km), tylko, że ja buduję (będę, jak dostanę PnB) dom na odległość - w Wielkopolsce. Ale doświadczeniami możemy się dzielić niezależnie od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 20.04.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ewa ,jak tam postępy na budowie? Działasz coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 20.04.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ewa ,jak tam postępy na budowie? Działasz coś? No właśnie nic nie robimy bo nasz wykonawca zrobił sobie przerwę na budowę w Niemczech. Planowo i tak mieliśmy zacząć budowę dopiero w maju. Ale mam nadzieję, że się pojawi na naszej budowie. W przeciwnym wypadku nawet nie chce myśleć.... Jeśli chodzi o strop w projekcie to robiłaś jakieś zmiany ??? bo faktycznie jest gruby jak do schronu...długo myśleliśmy czy nie zmienić go na żebrowy ale odradził nam to nasz architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 20.04.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 No właśnie nic nie robimy bo nasz wykonawca zrobił sobie przerwę na budowę w Niemczech. Planowo i tak mieliśmy zacząć budowę dopiero w maju. Ale mam nadzieję, że się pojawi na naszej budowie. W przeciwnym wypadku nawet nie chce myśleć.... Jeśli chodzi o strop w projekcie to robiłaś jakieś zmiany ??? bo faktycznie jest gruby jak do schronu...długo myśleliśmy czy nie zmienić go na żebrowy ale odradził nam to nasz architekt. Ewa , ja buduję indywidualny, ale widzę,że dziś dołączyła do forum moja rodaczka vesa z lubuskiego i ona buduje Aromatyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 20.04.2016 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Ewa , ja buduję indywidualny, ale widzę,że dziś dołączyła do forum moja rodaczka vesa z lubuskiego i ona buduje Aromatyczny . Ale jestem zakręcona z rozpędu przypisałam Ci "aromka sorki czasami nie ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 21.04.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Ale jestem zakręcona z rozpędu przypisałam Ci "aromka sorki czasami nie ogarniam Witam gorąco wszystkich. Widzę, że tu głównie panie działają Super. Odnośnie mojego wpisu o problemach ze stropem, to jest on taki, że nie możemy się zdecydować, czy ten z projektu? Jest drogi, dużo stali, betonu, szalunku, stempli. Czytaliśmy o lekkim stropie SMART, niby super rzecz, szybko, wygodnie ale jeszcze droższy, wg tego co pisali na forum Aromatycznego. Nie mogę się skontaktować z Sylwią, bo to właśnie ona robiła taki strop, ale nie odpisuje, a chciałam się dowiedzieć trochę szczegółów. Jeśli chodzi o zmiany, to chyba tak jak większość AROMATÓW, wyrównanie bryły domu, mniejsze okno w kuchni, w jednej sypialni /tej przy salonie/ okno tarasowe, ale pojedyncze, no i podpiwniczyliśmy część budynku, tzn. garaż i kotłownie /poprzedni dom był bez i teraz stwierdziliśmy, że mała ale musi być, no wiecie jakiś przetwory, zapasowa kuchnia, np. na gotowanie pachnącego bigosu albo rybki. Zlikwidowaliśmy też ścianę między kuchnią i salonem. W przyszłym tygodniu będą wylewane ławy /dopiero/:( Mamy plan w tym roku zrobić stan surowy zamknięty a za rok wykończyć i się wprowadzić na lato. Ale jak będzie???? Poprzedni dom mimo, że większy ale powstał w rok, a teraz??? Muszę uzbroić się w cierpliwość i jeszcze trochę wytrzymać w kawalerce, w której zamieszkaliśmy po sprzedaży domu. Pozdrawiam wszystkich i proszę dzielcie się swoimi postępami. Może się czymś zainspiruję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 21.04.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Wesa , widziałam, że założyłaś dziennik, jakbyś dodała w stopce link do niego, to odwiedzałoby Cię więcej osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 21.04.2016 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam gorąco wszystkich. Widzę, że tu głównie panie działają Super. Odnośnie mojego wpisu o problemach ze stropem, to jest on taki, że nie możemy się zdecydować, czy ten z projektu? Jest drogi, dużo stali, betonu, szalunku, stempli. Czytaliśmy o lekkim stropie SMART, niby super rzecz, szybko, wygodnie ale jeszcze droższy, wg tego co pisali na forum Aromatycznego. Nie mogę się skontaktować z Sylwią, bo to właśnie ona robiła taki strop, ale nie odpisuje, a chciałam się dowiedzieć trochę szczegółów. Jeśli chodzi o zmiany, to chyba tak jak większość AROMATÓW, wyrównanie bryły domu, mniejsze okno w kuchni, w jednej sypialni /tej przy salonie/ okno tarasowe, ale pojedyncze, no i podpiwniczyliśmy część budynku, tzn. garaż i kotłownie /poprzedni dom był bez i teraz stwierdziliśmy, że mała ale musi być, no wiecie jakiś przetwory, zapasowa kuchnia, np. na gotowanie pachnącego bigosu albo rybki. Zlikwidowaliśmy też ścianę między kuchnią i salonem. W przyszłym tygodniu będą wylewane ławy /dopiero/:( Mamy plan w tym roku zrobić stan surowy zamknięty a za rok wykończyć i się wprowadzić na lato. Ale jak będzie???? Poprzedni dom mimo, że większy ale powstał w rok, a teraz??? Muszę uzbroić się w cierpliwość i jeszcze trochę wytrzymać w kawalerce, w której zamieszkaliśmy po sprzedaży domu. Pozdrawiam wszystkich i proszę dzielcie się swoimi postępami. Może się czymś zainspiruję? Długo się zastanawialiśmy nad tym stropem...oj długo...myśleliśmy bardziej nad stropem akermana ale architekt wybił nam z głowy . W końcu decyzja zapadła, że zostawiamy tak jak jest. Również myśleliśmy (a właściwie to ja) o oknie tarasowym w sypialni ale ostatecznie stwierdziliśmy, że wystarczy nam wyjście tarasowe z salonu. Okno w kuchni zostawiliśmy projektowe - a niech doświetli porządnie kuchnię . Wprawdzie mniej miejsca na szafki wiszące ale niech tam...Troche Wam zazdroszczę tej piwnicy ale dodatkowe koszty nas odwiodły od tego pomysłu.. A nasz domek budżetowy ma być Z czego macie zamiar budować ściany: z ceramiki czy betonu komórkowego ? bo dyskusje w necie na temat wyższości jednego nad drugim nie mają końca My rozważamy Thermopor albo Porotherm. Wszystko będzie zależało od ceny w momencie budowy ścian. Wesa proponuje założyć dziennik budowy tu...na forum bo jest zdecydowanie bardziej czytelny. I koniecznie link w stopce tak jak napisała Brasica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 22.04.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Długo się zastanawialiśmy nad tym stropem...oj długo...myśleliśmy bardziej nad stropem akermana ale architekt wybił nam z głowy . W końcu decyzja zapadła, że zostawiamy tak jak jest. Również myśleliśmy (a właściwie to ja) o oknie tarasowym w sypialni ale ostatecznie stwierdziliśmy, że wystarczy nam wyjście tarasowe z salonu. Okno w kuchni zostawiliśmy projektowe - a niech doświetli porządnie kuchnię . Wprawdzie mniej miejsca na szafki wiszące ale niech tam...Troche Wam zazdroszczę tej piwnicy ale dodatkowe koszty nas odwiodły od tego pomysłu.. A nasz domek budżetowy ma być Z czego macie zamiar budować ściany: z ceramiki czy betonu komórkowego ? bo dyskusje w necie na temat wyższości jednego nad drugim nie mają końca My rozważamy Thermopor albo Porotherm. Wszystko będzie zależało od ceny w momencie budowy ścian. Wesa proponuje założyć dziennik budowy tu...na forum bo jest zdecydowanie bardziej czytelny. I koniecznie link w stopce tak jak napisała Brasica Witam. Dzięki za wskazówki. Postaram się to zrobić, ale nie wiem czy będę umiała, pierwszy raz rejestrowałam się na forum i chyba coś źle zrobiłam, bo ja chciałam dołączyć do Was a nie zakładać nowy dziennik.... Może ktoś mi powie co teraz powinnam zrobić, aby tamten zlikwidować ? Będę wdzięczna za pomoc. Jeśli chodzi o ściany to chyba Porotherm, poprzedni dom z niego stawialiśmy, ale teraz myślimy też o bloczkach betonowych, bo łatwiej się z nich buduje, tzn. nie trzeba urabiać zaprawy. Okno w kuchni zmniejszyliśmy trochę ze względu na szafki ale też ze względu na słońce, ja będę miała kuchnię od południowego zachodu, a jak sobie wspomnę zeszłoroczne upały.... No i też jesteśmy zależni od ceny. Nasz domek też ma być budżetowy.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 22.04.2016 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam. Dzięki za wskazówki. Postaram się to zrobić, ale nie wiem czy będę umiała, pierwszy raz rejestrowałam się na forum i chyba coś źle zrobiłam, bo ja chciałam dołączyć do Was a nie zakładać nowy dziennik.... Może ktoś mi powie co teraz powinnam zrobić, aby tamten zlikwidować ? Będę wdzięczna za pomoc. Jeśli chodzi o ściany to chyba Porotherm, poprzedni dom z niego stawialiśmy, ale teraz myślimy też o bloczkach betonowych, bo łatwiej się z nich buduje, tzn. nie trzeba urabiać zaprawy. Okno w kuchni zmniejszyliśmy trochę ze względu na szafki ale też ze względu na słońce, ja będę miała kuchnię od południowego zachodu, a jak sobie wspomnę zeszłoroczne upały.... No i też jesteśmy zależni od ceny. Nasz domek też ma być budżetowy.. Pozdrawiam. Podejrzewam, że dziennik budowy może usunąć tylko administrator .I jeszcze powrócę do Sylwii budującej w Żaganiu. Szkoda, że nie poprosiłam jej o maila do siebie bo rozmawiałam z nią pod projektem (ale miesiąc temu). Spróbujcie napisać do niej na początku komentarzy a nie gdzieś w środku bo może już nie zaglądać do starszych postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 22.04.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Podejrzewam, że dziennik budowy może usunąć tylko administrator .I jeszcze powrócę do Sylwii budującej w Żaganiu. Szkoda, że nie poprosiłam jej o maila do siebie bo rozmawiałam z nią pod projektem (ale miesiąc temu). Spróbujcie napisać do niej na początku komentarzy a nie gdzieś w środku bo może już nie zaglądać do starszych postów Dzięki. Będę próbowała. Jednego i drugiego. Jaki robicie kolor dachu i okien? My chcemy czarny dach i tu zaczyna się problem ze stolarką, bo antracytu nie chcemy /zbyt urzędowy/ a złoty dąb, który mieliśmy w poprzednim domu /ale do czerwonego dachu/ chyba nie bardzo się zgra się z tym dachem:no: Myślimy też o ciemnym orzechu, tylko znów czy nie za ciemny? Ot problemy:mad: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts