ewamewa 18.05.2016 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Złodziejstwo na budowach to plaga, której się i tak nie pozbędziemy. Kradną wszystko, od kabli i sprzętu po materiały budowlane, nie mówiąc już o instalacjach wewn. Naszemu sąsiadowi ukradli taczki bo zostawił je przy robionym ogrodzeniu posesji. Jednemu znajomemu też ukradli zwój kabla z blaszaka. Drugiemu znajomemu ukradli całą, już zamontowaną (!!!) instalację elektryczną. Jeszcze trochę a popadnę w jakąś paranoję Zaczynam się czuć jak w kraju trzeciego świata, gdzie nie znasz dnia ni godziny. Pomyśleć, że przez takie gnidy człowiek musi się zamartwiać. Idę spać - myślę o budowie, wstaję rano - myślę o budowie czy wszystko w porządku. Dzisiaj wiem, że nikogo nie ma z budowlańców bo lało całą noc aż do teraz. Zero roboty dzisiaj. Pogoda do doopy...z tego zimna to jakieś przeziębienie mnie dopadło i teraz leże i myślę....o budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brasica 18.05.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Współczuję Ci bardzo, bo wiem co przeżywasz - nam kiedyś ukradli nowiutki rower z garażu. I w sumie to nawet nie ta strata finansowa była ciężka do zniesienia, ale to uczucie,że ktoś bezkarnie włazi na Twój teren, nie wiesz kto to, nie wiesz jak się przed nim bronić i nie wiesz czy na tym poprzestanie. Dla mnie to było stresujące bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 18.05.2016 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Współczuję Ci bardzo, bo wiem co przeżywasz - nam kiedyś ukradli nowiutki rower z garażu. I w sumie to nawet nie ta strata finansowa była ciężka do zniesienia, ale to uczucie,że ktoś bezkarnie włazi na Twój teren, nie wiesz kto to, nie wiesz jak się przed nim bronić i nie wiesz czy na tym poprzestanie. Dla mnie to było stresujące bardzo. No właśnie o tą bezsilność chodzi, że ktoś wchodzi na twoje obsikane terytorium i jeszcze ci tam grzebie i kradnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 18.05.2016 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ale panowie budowlańcy zrobili niespodziankę...pomimo barowej pogody przyjechali na budowę...myślałam, że dzisiaj odpuszczą ale super....nawet niebo nad Krakowem się polepszyło. Prosto z trasy...jeszcze gorące fotki z budowy mężulek przywiózł więc wrzucam... już więcej szalunku...a potem zbrojenie...małymi kroczkami ale zmierzamy do celu http://images77.fotosik.pl/607/f67f8014acc56b50med.jpg http://images75.fotosik.pl/606/1fb21d0f2e98bae2med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 19.05.2016 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 I oby więcej takich dobrych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 19.05.2016 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 budowa nabiera tempa...robione są kominy... przygotowanie stropu do zalania idą pełną parą... dzisiaj kierownik budowy zalecił dodanie więcej zbrojenia na strop więc trzeba dokupić trochę stali. http://images75.fotosik.pl/609/71f2ff93abbcb3afmed.jpg http://images77.fotosik.pl/609/197f2e07c6a3d724med.jpg http://images75.fotosik.pl/609/59a541b331c9c0afmed.jpg http://images78.fotosik.pl/609/ae495860e60c88e0med.jpg http://images75.fotosik.pl/609/d548c6f9a19de356med.jpg dachówka już wybrana ( Roben Piemont kasztan) tylko jeszcze porównanie wycen. Orynnowanie Galeco. Okna antywłamaniowe Drutex złoty dąb (niestety bo bardziej mi się podoba dąb specjalny ale nie dobiorę drzwi i bramy garażowej). Więc pozostaje klasyczny złoty dąb. Drzwi stalowe Wikęd z ościeżnicą termo - mają pozytywne oceny na forach. Brama garażowa chyba Wiśniowski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 20.05.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 kominy dumnie wystają ponad strop.... http://images76.fotosik.pl/613/020b99a310c9e896med.jpg ...a na domu pojawił się element ozdobny w postaci opaski ...robimy nadproża lane bo majster mówi, że takie są lepsze. Niechaj tak będzie http://images75.fotosik.pl/612/0deec8de06f15d0bmed.jpg szczerze mówiąc to nie wiem jak to będzie z wylaniem stropu do środy bo niewiele wieńców jest gotowych. Byłoby miło wylać w środę - 4 dni na pielęgnację betonu i jego pierwsze związanie i potem można wchodzić z więźbą. To jest nasze pobożne życzenie. Co zrobi majster ze swoją ekipą to już sama nie wiem. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 21.05.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 kominy dumnie wystają ponad strop.... http://images76.fotosik.pl/613/020b99a310c9e896med.jpg ...a na domu pojawił się element ozdobny w postaci opaski ...robimy nadproża lane bo majster mówi, że takie są lepsze. Niechaj tak będzie http://images75.fotosik.pl/612/0deec8de06f15d0bmed.jpg szczerze mówiąc to nie wiem jak to będzie z wylaniem stropu do środy bo niewiele wieńców jest gotowych. Byłoby miło wylać w środę - 4 dni na pielęgnację betonu i jego pierwsze związanie i potem można wchodzić z więźbą. To jest nasze pobożne życzenie. Co zrobi majster ze swoją ekipą to już sama nie wiem. Zobaczymy... Ale masz fajnie:wave: Robota idzie pełną parą Kiedy u nas będzie ten etap ????????? Powodzenia!!!!! Jak już wylejecie strop napisz ile poszło betonu, bo wg projektu to ok. 30 kubików!! Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 21.05.2016 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Wesa zdaję sobie sprawę, że każdy etap budowy Wam się dłuży - budujecie sami. Ale jaka to wartość dodana - oszczędność nakładów finansowych, nie mówiąc już o dzikiej satysfakcji z własnoręcznie wybudowanego domu. No, nie czarujmy się, nie każdy jest w stanie to zrobić. Może i chęć by się znalazła...ale trzeba mieć jeszcze "smykałkę" do tego ] Jeśli chodzi o beton to Majster szacuje na 40 kubików - strop, słup, schody oraz nadproża. Okaże się w przyszłym tygodniu...taką mam nadzieję. Licząc 59 kubików, które poszły na fundament oraz około 40 na resztę to "seta" betonu pójdzie w dom jak nic Przecież to lepsze niż schron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 27.05.2016 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 (edytowane) Witajcie!! jestem nowa na tym forum.Do tej pory pisałam pod projektem Aromatycznego jako sylwik.Też jestem z lubuskiego.Przyszłam się przywitać i dzielić spostrzeżeniami z budowy.Nasz AROMATYCZNY jest już prawie w stanie surowym zamkniętym,brakuje tylko drzwi wejściowych.Jutro postaram się o zdjęcia.Pozdrawiam wszystkich AROMATYCZNYCH Edytowane 27 Maja 2016 przez syja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 27.05.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Witaj Ewo!!!melduje się Sylwik-Syja.Zarejestrowałam się i służę pomocą.Obserwując waszą budowę jestem pod wrażeniem,idziecie jak burza.Jak są fundusze to budowa w dzisiejszych czasach to sama przyjemność.My musieliśmy zapukać do Banku,bo pieniążki ze sprzedaży mieszkania już się skończyły.Zdjęcia wkrótce,też się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 27.05.2016 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 wrzucam tylko jedną fotkę sprzed paru dni - to są początki zbrojenia stropu http://images78.fotosik.pl/631/698af70b623dc126med.jpg dzisiaj już zbrojenie na ukończeniu, jeszcze wycięcie 2 otworów na kominy wentylacyjne i zrobienie schodów. I w poniedziałek ma być beton ...szkoda tylko, że zapowiadają na nowy tydzień jakieś upały. Jak nic spędzimy czas na działce na podlewaniu i tym samym otworzymy sezon grilowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 27.05.2016 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 (edytowane) Witaj Ewo!!!melduje się Sylwik-Syja.Zarejestrowałam się i służę pomocą.Obserwując waszą budowę jestem pod wrażeniem,idziecie jak burza.Jak są fundusze to budowa w dzisiejszych czasach to sama przyjemność.My musieliśmy zapukać do Banku,bo pieniążki ze sprzedaży mieszkania już się skończyły.Zdjęcia wkrótce,też się pochwalę No kogóż to moje piękne oczęta widzą Syja a jednak się skusiłaś witam się serdecznie jako gospodyni ....po staropolsku chlebem i solą....a jak My zaczęliśmy jak burza w marcu...potem cały kwiecień nic bo majstra wywiało do Niemiec ...no i zaczął od maja. Właśnie jesteśmy przed wylaniem stropu i schodów. Wiesz... idziemy jak burza ale chcemy jak tajfun bo.... mamy zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku...nawet jakbyśmy mieli spać na styropianie sprzedaliśmy mieszkanie...właśnie ostatnio jestem dosyć zajęta ładowaniem wszystkiego do kartonów. Już zapakowałam chyba 25 kartonów i jakoś nie widzę, żeby coś ubywało To nasze ( nie nasze) mieszkanie to chyba z gumy jest no i tak sobie pakuje....pakuje... kot ma radochę bo tyle pudeł naraz to w życiu nie widział...nie może się zdecydować, które najpierw obskoczyć http://images76.fotosik.pl/632/b1bc054abb14b254med.jpg jutro pierwszy wywóz rzeczy do rodziny...potem następny. Mamy jeszcze wprawdzie 4 tygodnie ale tego jest naprawdę masa rzeczy jak przeżyję to wszystko (dwie wyprowadzki, budowa domu) to 1 stycznia upiję się jak bela zajrzę tu jutro bo teraz lece do kartonów Edytowane 27 Maja 2016 przez ewamewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesa 28.05.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 No kogóż to moje piękne oczęta widzą Syja a jednak się skusiłaś witam się serdecznie jako gospodyni ....po staropolsku chlebem i solą....a jak My zaczęliśmy jak burza w marcu...potem cały kwiecień nic bo majstra wywiało do Niemiec ...no i zaczął od maja. Właśnie jesteśmy przed wylaniem stropu i schodów. Wiesz... idziemy jak burza ale chcemy jak tajfun bo.... mamy zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku...nawet jakbyśmy mieli spać na styropianie sprzedaliśmy mieszkanie...właśnie ostatnio jestem dosyć zajęta ładowaniem wszystkiego do kartonów. Już zapakowałam chyba 25 kartonów i jakoś nie widzę, żeby coś ubywało To nasze ( nie nasze) mieszkanie to chyba z gumy jest no i tak sobie pakuje....pakuje... kot ma radochę bo tyle pudeł naraz to w życiu nie widział...nie może się zdecydować, które najpierw obskoczyć http://images76.fotosik.pl/632/b1bc054abb14b254med.jpg jutro pierwszy wywóz rzeczy do rodziny...potem następny. Mamy jeszcze wprawdzie 4 tygodnie ale tego jest naprawdę masa rzeczy jak przeżyję to wszystko (dwie wyprowadzki, budowa domu) to 1 stycznia upiję się jak bela zajrzę tu jutro bo teraz lece do kartonów Dasz radę! My z 250m2 do kawalerki 40m2 zmieściliśmy się!! Gdyby nie mój mądry zeszyt z rozpiską, który karton co zawiera i u kogo jest to pewnie zimą chodziłabym w sandałach, bo w takiej ilości kartonów nic bym nie znalazła. Ewa mamy prośbę, jak już będzie skończone zbrojenie to wrzucisz fotkę? Powodzenia.Pozdrawiam. A teraz do Ciebie Syja. Przepraszam, że w moim dzienniku pytałam o lokalizację ale dopiero później zobaczyłam Cię tutaj, chyba lepiej pozostanę tutaj tak będzie prościej. Teraz wiem, że Ty też z lubuskiego a więc może, gdybyś podała dokładną miejscowość, to może kiedyś, o ile to będzie w miarę blisko, to zajrzelibyśmy do Ciebie???? Życzę wszystkim powodzenia. Pozdrawim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 28.05.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Oj Ewcia skąd ja to znam... kartony bez końca.Człowiek jak chomik zbiera całe życie a tak naprawdę wszystko od ponad roku stoi w wynajmowanym garazu i obywamy się bez tych wszystkich gadżetów.Już przy pakowaniu wiedziałam,że niewiele bedzie pasowało do nowego domu,który ma być bardziej minimalistyczny.Do tej pory lubiłam bibeloty,które pasowały do starych mebli po przodkach,Teraz będzie mi ciężko... chciałabym iść w kierunku bardziej nowoczesnym.Jak to pogodzić?Mam do nich sentyment i lubię ich klimat.Może kiedyś zagospodaruję nimi poddasze.Wiem,że każdy z nas chce jak najszybciej zamieszkać we własnym domu,ale odradzam i każdy budowlaniec to Ci powie.Mury muszą dobrze wyschnąć i tynki w środku.Grunt pracuje a potem zaczynasz ogrzewać i pękają ściany albo zaczynasz chorować.Jesteście TAJFUNEM,więc wierzę że się uda z mokrą robotą przez lato a jesień spędzisz na urządzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 28.05.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Wesa witam serdecznie!Lokalizacja na moim profilu,oczywiście zapraszam na budowę.Nie będziesz pierwszą odwiedzającą,bo już mieliśmy 2 wizyty.Jesteśmy pierwsi którzy wybudowali w zachodniej części kraju i wcale nie dziwi że ktoś chce obejrzeć w realu projekt.Bardzo się z tego cieszymy,że możemy pomóc.Pewne rzeczy nawet nas zaskakują np.łazienka która okazuje się bardzo mała i trzeba z czegoś zrezygnować aby się o siebie nie przewracać.A na starość może być różnie...Przyjedż kiedy będziesz miała ochotę i czas.Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 28.05.2016 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Uffff....przewieźliśmy dziś do wujka domu sporo kartonów...ale niestety do zapakowania jest jeszcze sporo naszego dobytku...nie wspominając o całej piwnicy i 20 kwiatach doniczkowych. Wesa zgodnie z Twoją prośbą zamieszczam dwie foty zazbrojonego stropu... http://images78.fotosik.pl/634/e5758057dd025881med.jpg http://images77.fotosik.pl/634/ad84f14efcfd48bbmed.jpg wprawdzie nie ma jeszcze wyciętego otworu na wentylację i zbrojenia na schodach ale to już pryszcz w porównaniu ze zrobieniem całego stropu. Koronki z Koniakowa to małe piwo w porównaniu z tą przeplatanką stali na górze ...a żeby jeszcze tego było mało to kierbud dołożył jeszcze trochę stali. Ciekawa tylko jestem czy majster zdąży w poniedziałek ze schodami i tą wentylacją. Bo ambitnie założył wylanie stropu właśnie w poniedziałek. Ale nie poganiamy ich. Wolimy powolną ale dobrą robotę niż szybką fuszerkę. A z tym kajetem to dobry pomysł ...jak będę pakowała ubrania i buty to też muszę wszystko zapisać. Bo sami do końca nie wiemy kiedy się wprowadzimy więc byłoby kiepsko zostać z sandałami na jesień czy zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamewa 28.05.2016 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Oj Ewcia skąd ja to znam... kartony bez końca.Człowiek jak chomik zbiera całe życie a tak naprawdę wszystko od ponad roku stoi w wynajmowanym garazu i obywamy się bez tych wszystkich gadżetów.Już przy pakowaniu wiedziałam,że niewiele bedzie pasowało do nowego domu,który ma być bardziej minimalistyczny.Do tej pory lubiłam bibeloty,które pasowały do starych mebli po przodkach,Teraz będzie mi ciężko... chciałabym iść w kierunku bardziej nowoczesnym.Jak to pogodzić?Mam do nich sentyment i lubię ich klimat.Może kiedyś zagospodaruję nimi poddasze.Wiem,że każdy z nas chce jak najszybciej zamieszkać we własnym domu,ale odradzam i każdy budowlaniec to Ci powie.Mury muszą dobrze wyschnąć i tynki w środku.Grunt pracuje a potem zaczynasz ogrzewać i pękają ściany albo zaczynasz chorować.Jesteście TAJFUNEM,więc wierzę że się uda z mokrą robotą przez lato a jesień spędzisz na urządzaniu. My wszystkie meble do salonu i sypialni będziemy mieli z mieszkania (przeciętne współczesne meble). Część postaram się przerobić (malowanie, decoupage, chabby chic ) a pozostałe muszą narazie być. Stopniowo chcemy je wymieniać na nowe (wszystko zależy od kasiory) , pasujące do założonego przez nas stylowego wnętrza. Styl wiejski, angielski, prowansalski. Co nam z tego wyjdzie to nawet my sami nie wiemy. Na początku pewnie wyjdzie styl eklektyczny czyli czyste szaleństwo. Ale chcemy bawić się urządzaniem tego domu a nie dążyć do starannej i eleganckiej perfekcji. No ale każdy ma swe gusta i o nich nie będziemy tu dyskutować. W każdym bądź razie każdy z nas ma się cieszyć realizacją swych marzeń Co do łazienki to już wcześniej widziałam, że wspominałaś o jej małych rozmiarach. Nie wiem jak projektant widział w niej wanne, kabinę, wc, bidet i 2 umywalki . My ograniczyliśmy się do wanny, kibelka, umywalki oraz samego prysznica...bez kabiny tylko zasłona retro bo w takim stylu ma być cała łazieneczka . Taki prysznic bez zabudowy nie będzie zapełniał i tak dosyć małej powierzchni. I tak z ciekawości... czy możesz mi łopatologicznie wyłożyć, jaki strop sobie położyliście w domku ? bo rozumiem, że prefabrykat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 29.05.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Styl wiejski,prowansalski też jest bliski memu sercu,biele,szarości można stworzyć coś fajnego jak się ma smykałkę do przerabiania i talent artystyczny.Też myślałam o przemalowaniu mebli,bo mam sosnowe i ciemnobrązowe komody.Strop to prefabrykat zbrojony,zakład który je produkuje dopasowuje do konkretnego projektu i położenie trwa 1 dzień.Mam problem z umieszczeniem zdjęć,kiepsko radzę sobie z komputerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syja 29.05.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts