Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam wszystkich!!!

Recommended Posts

Serdecznie witam wszystkich użytkowników i czytelników tego forum.

Od jakiegoś czasu czytam forum ponieważ planuję (jak większość z Was) budowę własnego wymarzonego domu.

Na chwilę obecną jesteśmy na etapie wyboru działki pod nasz domek oraz projektu budowlanego.

Tak naprawdę jeden projekt już w raz z żoną sobie upatrzyliśmy (Marisa G2 Energo - budował już ktoś może taki domek?) jednak czas pokaże czy na działce, którą kupimy będzie można go zbudować (wiadomo, że gminy maja różne wymagania co do miejscowego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy).

To tak na wstępie.

Mam nadzieję, że forumowicze jak i treści już znajdujące się na forum będą bardzo pomocne przy planowaniu i zaznajamianiu się z technologią budowy domu. Budowę domu planujemy rozpocząć w przeciągu dwóch lat i do tego czasu chciałem w jak największym stopniu pozyskać wiedzę budowlaną.

Założenie jest takie, żeby jak najwięcej robić samemu (w miarę możliwości i dostępnego czasu). Wykańczałem już mieszkanie sam w 100% bazując na informacjach pozyskanych z internetu i rozmów z osobami z jakimś już doświadczeniem i wszyło super. W związku z tym będę starał się robić jak najwięcej sam. Plan na początek jest taki, aby wykonać samodzielnie budowę do stanu 0.... Nie porywam się z motyką na księżyc?

Sporo już o tym czytałem i nie wydaje mi się to jakoś mocno skomplikowane, a patrząc na błędy ekip budowlanych to wydaje mi się, że w wielu przypadkach sam zrobię to lepiej niż ,,wykwalifikowana" ekipa.

Podsumowując, jeszcze raz witam wszystkich i mam nadzieję, że dużo się nauczę dzięki waszym wpisom :)

Pozdrawiam wszystkich!!!