Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydroizolacja dachu skośnego

REEM

Recommended Posts

Witam Państwa,

Mam do Państwa pytanie związane z stosunkowo nową technologią oferowaną przez producenta STEICO. Zdecydowałem się na wykonanie pokrycia wstępnego dachu z płyt STEICO Universal, które charakteryzują się współczynnikiem oporu dyfuzyjnego pary wodnej u=5 i wartością Sd dla płyt o grubości 24mm na poziomie 0,12. Pytanie brzmi:

Mam już kupioną folię wysokoparoprzepuszczalną Sd= 0.02 i dla pewności wodoszczelności całego systemu chciałbym ją położyć na te płyty STEICO Universal. Czy połączenie tych 2 warstw położonych jedna na drugiej bez szczeliny nie zaburzy odprowadzania wilgoci z termoizolacji?

Dodam tylko, że warunki otoczenia będą silnie zróźnicowane, ponieważ domek w sezonie zimowym nie będzie zamieszkany a co za tym idzie nie będzie włączane ogrzewanie. Nie wiem czy ma to faktycznie większe znaczenie ale podobno warunki termiczne i poziom wilgotności mają znaczenie na paroprzepuszczalność materiałów.

Edytowane przez REEM

Skoro dom nie będzie zamieszkały w sezonie zimowym to nie będzie produkcji pary wodnej wiec nie ma żadnego problemu. Połączenie tych produktów w żadnym stopniu nie zaburzy przepływu przez nie pary wodnej pod warunkiem poprawnej wentylacji pokrycia zasadniczego. Pozdrawiam.