Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

w projekcie domu który posiadam przewidzianych jest bardzo dużo żelbetowych wzmocnień (rdzeni).

Dom jest piętrowy (pełne piętro) z wiązarowym dachem a w konstrukcji ściany piętra jest 13 rdzeni!

Czy to nie przesada? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

Oczywiście oprócz tych wzmocnień przewidziane są wieńce, zarówno dolny jak i górny.

Dom murowany z silikatów 24cm.

Wiem że bez projektu może być ciężko ocenić, lecz w tym momencie nie mam do niego dostępu a opinię potrzebuję w miarę szybko.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/209539-liczba-wzmocnie%C5%84-%C5%BCelbetowych-w-kontrukcji-domu/

Witam wszystkich,

w projekcie domu który posiadam przewidzianych jest bardzo dużo żelbetowych wzmocnień (rdzeni).

Dom jest piętrowy (pełne piętro) z wiązarowym dachem a w konstrukcji ściany piętra jest 13 rdzeni!

Czy to nie przesada? Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.

A ile domów wybudowałeś?

Drugie pytanie ile wg Ciebie rdzeni powinno być w tym projekcie?

Pokaż projekt bez niego nie ma co komentować.

Kilka tygodni temu miałem taki dom. Na dole zrobiłem wszystkie. Na piętrze jest tylko 3.

Teoretycznie na dole zamiast 13 wysrarczyłoby 6...ale jest to "ale"...to konstruktor za to odpowiada i za wiele nie naskaczesz.