Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wysoki poziom wód gruntowych. Chudy beton przy takich ulewach jak teraz podciąga wilgoć. Woda jest na ok 30cm poniżej gruntu , więc zapewne też jest pomiędzy fundamentami wewnątrz , w końcu to woda gruntowa.

Czy smarować czymś chudziaka ? np krystalizatorem izohan k6 ( koszt ok 2tyś zł ) , dysperbitem czy niczym nie ma potrzeby ?

Chciałem dać folię 2x 0,5mm ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie papa. Jaką możecie polecić papę której cena nie zabija ?

ps. szukam tematu Janzara na forum ale nie mogę nigdzie znaleźć. Jakby ktoś miał linka to poproszę

''przenikanie kapilarne wilgoci

posadzka na gruncie

jastrych ''

https://forum.murator.pl/topic/209541-najlepsza-izolacja-pozioma-chemia-papa/

Ja wg badania gruntu mam wodę wodę około 2m poniżej chudziaka także inaczej to u mnie wyglądało ale mimo wszystko bałem się i chciałem dać papę. Namówił mnie jednak znajomy budowlaniec na folię 0,5 atest i na wierzch profilaktycznie dałem jeszcze 0.3 atest (to juz moja inicjatywa). W internecie sie wiele naczytałem jaka to folia jest zła jaka to będzie porwana, dziurawa itp. Po odkurzeniu chudziaka przed rozłożeniem folii i rozłożeniu folii nie zauważałem żadnych porwać czy mikro dziur w folii, ta folia jest na prawdę bardzo gruba i twarda. Mi ta retoryka w internecie o tym, że dawać folię to lepiej nic nie dawać i lepiej pójść w intencji niepodciągania wody do Częstochowy na modły wygląda na jakiś spisek producentów papy w internecie lub jakiegoś rozgoryczenia pseudo znawców których tu nie brakuje, że niepotrzebnie wydali kupę kasy i się narobili przy papie.
https://forum.murator.pl/topic/209541-najlepsza-izolacja-pozioma-chemia-papa/#findComment-7067363