Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualny przy Lesie Gałkowskim pod Łodzią

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj projektantka miała zadzwonić do urzędu, aby się dowiedzieć, czy jest PnB... dowiem się pewnie wieczorem :-)

Nieprzyjemna niespodzianka jeśli chodzi o stolarkę okienną. Nie wbiliśmy nawet łopaty, a okazało się, że stolarka zaprojektowana jako PCV jest praktycznie nie do wykonania ze względu na wysokość okien - najwyższe ma 270 cm. Dobrze, że wyszło to teraz, bo potem byłyby problemy i koszty, a w tej chwili możemy coś naprawić.

Wykonawca płyty fundamentowej prawie wybrany, trwają ostatnie rozmowy i zaczynam szukać murarzy... Wygląda, że cena płyty będzie porównywalna do fundamentów tradycyjnych, ale to wyjdzie w praniu.

• 1 month później...

Trochę czasu minęło, ale zrobiliśmy kosztorys i uprawomocniło się też pozwolenie na budowę. Decyzja jest taka, że zaczynamy 2 października. Umowa na płytę fundamentową podpisana. Wyszło przystępnie, trochę taniej niż w kosztorysie.

Przed rozpoczęciem karczowanie i sprzątanie działki. Potrzebujemy też zamówić podsypkę i koparkę, a także formalnie zatrudnić kierownika budowy i kupić tablicę informacyjną. :o

• 2 months później...

Zeszły tydzień to skoszenie działki i wybranie mułu z oczka wodnego... teraz wygląda to tak:

image.jpg image.jpg image.jpg

image.jpg image.jpg

Po nieporozumieniu z wykonawcą płyty (jeden z pracowników był zdziwiony, że mają zacząć w ustalonym w umowie terminie) wyszło na moje. Specjalnie załatwiałem urlop, inne ekipy, a nawet toaletę, a wczoraj mi powiedzieli, że "panie, jaki 2 października!". Wkurzające!

Edytowane przez d1gital

Powiesiłem dziś tablicę!!!! Dwa dni po rozpoczęciu budowy co prawda, ale to chyba nie jest najgorszy wynik na forum. :rolleyes:

Chyba cofam moje wątpliwości co do wykonawcy płyty. Spisują się na razie znakomicie. Sami zaczęli pracę i wiedzą co robić oraz nie męczą mnie telefonami (chyba bardziej ja ich męczę), więc wszystko jest w porządku!

Wyszły pierwsze problemy... z mapą PZT. Projektowany poziom posadzki został zapisany na półtora metra ponad poziomem gruntu. Podobnież pomyłka pisarka, ale zmiana tego może wymagać projektu zamiennego.

image001.jpg image005.jpg image006.jpg

image008.jpg image011.jpg image013.jpg

image015.jpg image016.jpg image017.jpg

image019.jpg image021.jpg image023.jpg

image025.jpg image026.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 months później...