Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zrób to sam, czyli jak budować...

Recommended Posts

Hej wszystkim.

Możecie podać mi jakieś dzienniki budowy domów na ławach fundamentowych budowanych własnoręcznie? Chciałbym się z nimi zapoznać i poduczyć się trochę. Na forum często pisaliście o użytkowniku Netbet, ale jego dziennik budowy jest niedostępny. Możecie coś podpowiedzieć?

Tak przy okazji, poniżej podsyłam projekt jaki wybraliśmy wraz z żoną. Na chwilę obecną czekamy na spotkanie z właścicielem działki, którą chcemy zakupić.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marisa-ii-g2-energo?Category=bs6o5ht05mn2ln&List=Size3&Part=1

P.S. - czy działka porośnięta około 8 letnimi świerkami i brzozami to dobry pomysł? Jaki grunt może tam występować? Oczywiście przed kupnem zlecimy badanie dla geologa.

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Gość grend
Hej wszystkim.

P.S. - czy działka porośnięta około 8 letnimi świerkami i brzozami to dobry pomysł? Jaki grunt może tam występować? Oczywiście przed kupnem zlecimy badanie dla geologa.

Pytania sa coraz bardziej dziwne :(

Czy to jest brzoza omszona czy brodawkowata? Co to jest za świerk? Skąd wiesz ze maja 8 lat ??? To samosiejki czy sadzone ??? Wiesz ile wzrostu ma swierk a ile brzoza w wieku 8 lat? jaka jest rosliność na dnie tego lasku ??? czy brzoza ze swierkiem rośnie w pełnym zwarciu ?? Jakie jest ocienienie dna lasu ??? Jak mi to wszystko odpowiesz to powiem tobie na 90% jaka tam jest gleba..... , albo wiesz co, weź łopatę i wykop dziure na 2 metry i bedziesz wszystko wiedział, jak nie masz łopaty to ci pożyczę :sick:

Jeszcze nasunęło mi się takie pytanie odnośnie ogrzewania. Zastanawiam się jaki rodzaj ogrzewania zastosować w przyszłym domu.

Myślę o standardowych grzejnikach oraz o ogrzewaniu podłogowym. Słyszałem od kilku osób, że ogrzewanie podłogowe może niektórym osobom ,,przeszkadzać'' w codziennym życiu. Podobno czują się źle i niekomfortowo z ciepłą podłogą. Spotkaliście się z takimi opiniami i jaki rodzaj ogrzewania polecacie? Wentylację planuje grawitacyjną. Wiele pytań nasuwa mi się już na tą chwilę i mam nadzieje, że im więcej przemyśleń i informacji uzyskam tym lepiej. Lubię mieć wszytko zaplanowane wcześniej, ale wiem, że przy budowie nie da się wielu rzeczy zaplanować, a życie samo zweryfikuje nasze plany.

Wentylacji grawitacyjnej nie polecam, bo nie działa przy dzisiejszych oknach. Znajoma mieszka od września i już ma grzyba, choć ma pierdolca na punkcie czystości, wietrzenia i w domu ma ustawione 21stC w dzień i 19stC w nocy, więc zimno nie jest. U mnie w starym domu też grzyb wyłazi, choć grzeję gazem na 22stC i dogrzewam kominkiem czasem i na 25stC. Przy szczelnych oknach po prostu to się nie sprawdza, a wentylacja mechaniczna nie jest wcale tak kosmicznie droga (przyzwoita od 6 tyś zł), a nie trzeba robić kominów wentylacyjnych.

Odnośnie podłogówki, to mam wręcz odwrotne odczucia i moi znajomi podobnie. Ciepła podłoga jest bardzo przyjemna. Jedyny mankament to większe kurzenie się w sezonie grzewczym, bo ciepłe powietrze podnosi kurz z podłogi, ale mam nadzieję, że przy wentylacji mechanicznej z filtrami ten niekorzystny efekt zostanie zredukowany.

Zastosowanie nawiewników w oknach nie pomaga? Wentylacja mechaniczna z reku czy bez?

Jakoś nie jestem przekonany do WM bo cena jest wyższa, więcej elementów, które mogą się popsuć, czyszczenie wentylacji itd. Trochę już na ten temat na forum czytałem i jak zawsze opinie są podzielone. Moja teściowa ma dom ze ścianą 1W z Ytonga z wentylacją grawitacyjną i świetnie im się sprawdza. Zero grzyba i przyjemny klimat w domu.

• 1 month później...

Dziennik Netbeta mojego "sąsiada" jest na chomiku. Masz tu link http://chomikuj.pl/lpawlow/budowa+domu/Cedryk+bez+tajemnic

Mam nadzieję,że forumowy guru się nie obrazi.

W domu w którym obecnie mieszkamy grzyba brak przy ogrzewaniu paliwem stałym. Wcześniej przy ogrzewaniu gazem owszem ( i były stare-nieszczelne okna).

ps. Kawał domu , ten który ja buduję teraz to garaż w porównaniu z twoim projektem. Zamierzasz samemu?

Hej. Dzięki za link. Z pewnością się przyda. Chciałbym samemu bo ambicje i chęci są duże, ale niestety praca na pełen etat mi na to nie pozwoli i brak doświadczenia w budowlance też powoduje duże ograniczenia. W planach mam zrobić stano ,,0'' samemu. Ściany nośne, stropy i więźbę chciałbym zlecić fachowcom. A dalej to czas pokaże. Deskowanie i instalacje też chciałbym zrobić sam, ale zobaczymy jak będę stał z czasem. Póki co skupiam się na kupnie działki. Już mamy w sumie upatrzoną i w przyszłym tygodniu mamy spotkać się z właścicielem i omówić szczegóły zakupu więc nastawienie jest pozytywne :) A jeżeli chodzi o projekt domu to bardzo odpowiada nam rozkład pomieszczeń i z wyglądu też jest super :)

Tomek, może i masz rację :) ta satysfakcja z tego, że zrobiło się coś samemu jest najlepsza i to ona porywa do pracy :) No ale to są na razie odległe plany... Teraz muszę się zająć bieżącymi sprawami, a więc działką. W środę spotykam się z właścicielem działek, które oglądaliśmy i mamy wybrać jedną z nich i dogadać się co do zakupu. Przed sfinalizowaniem transakcji chcę się upewnić, że grunt jest ok. Niestety w tak krótkim czasie (do środy) nie znalazłem geologa z wolnym terminem, więc muszę sam sprawdzić stan gruntu na działce. W związku z tym kieruję do Was następujące pytania:

- Ile dołów wykopać w miejscu gdzie będzie prawdopodobnie stał dom, aby ocenić głębokość wód gruntowych oraz jaki rodzaj gleby się tam znajduje?

- Na jaką głębokość i szerokość kopać?

- Wody gruntowe na jakim poziomie dyskwalifikują działkę pod budowę domu? Dom będzie bez piwnicy i planuję zwykłe ławy fundamentowe w szalunkach z desek.

Jeżeli macie jakieś sugestie bądź rady chętnie skorzystam :)

Nie chciałbym kupić działki, na której nie mogę wybudować domu...

No właśnie, a jak sprawdzić jakiej klasy jest ziemia? Jest to gdzieś zapisane? Może i głupie pytania zadaję ale jestem kompletnie zielony w tym temacie... Mapki od sprzedającego będę miał dopiero w środę. Właściciel mieszka za granicą dlatego to wszytko tak się odbywa. Też mi się wydaje, że jak będzie piach to ok. Boje się jak będzie glina lub torf i wysoki poziom wód gruntowych bo wtedy będzie lipa. A właśnie co w przypadku jak będzie glina? Numer działki poznam również w środę i od razu pojadę z nim do urzędu gminy zobaczyć co i jak i dowiedzieć się co jest napisane w WZ. A co z podpowiedzią na poniższe pytania, jesteście w stanie coś podpowiedzieć?

- Ile dołów wykopać w miejscu gdzie będzie prawdopodobnie stał dom, aby ocenić głębokość wód gruntowych oraz jaki rodzaj gleby się tam znajduje?

- Na jaką głębokość i szerokość kopać?

Cześć :)

Sprawdzisz to w geodezji albo w gminie. Zadzwoń do gminy i zapytaj, czy jest uchwalony miejscowy plan zagosp. przestrzeni i czy jest udostępniony w necie a jeśli nie, to się umów na przeglądnięcie.

Kop w nieco innym miejscu, niż dom będzie stał, na 1,5 m gł. i na szerokość taką, jaka Ci będzie wygodna. Jeden dołek wystarczy, jak wykopiesz, to zrób zdjęcie i wrzuć tutaj.

Są jakieś domy w pobliżu tej działki?

U mnie jest glina na działce, jak kopaliśmy pod ławy, na głębokości 1,5 m napływała woda, ale nie dlatego, że wysoki poziom wód, tylko dlatego, że ogólnie po zimie ziemia nasiąknięta wodą.

Zapraszam do swojego dziennika, my też sami budujemy - ja, mąż i czasami mój brat student :)