pablo0187 20.03.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Hej wszystkim. Możecie podać mi jakieś dzienniki budowy domów na ławach fundamentowych budowanych własnoręcznie? Chciałbym się z nimi zapoznać i poduczyć się trochę. Na forum często pisaliście o użytkowniku Netbet, ale jego dziennik budowy jest niedostępny. Możecie coś podpowiedzieć? Tak przy okazji, poniżej podsyłam projekt jaki wybraliśmy wraz z żoną. Na chwilę obecną czekamy na spotkanie z właścicielem działki, którą chcemy zakupić. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marisa-ii-g2-energo?Category=bs6o5ht05mn2ln&List=Size3&Part=1 P.S. - czy działka porośnięta około 8 letnimi świerkami i brzozami to dobry pomysł? Jaki grunt może tam występować? Oczywiście przed kupnem zlecimy badanie dla geologa. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.03.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Zajrzyj do mnie. Dom na ławach. Link w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.03.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Popatrz u mnie. Własnoręcznie robiłem ławy. Dom fajny i działki się nie bój, tylko sam zrób badania gruntu - łopatą. Wykop dziurę, najlepiej z metr w głąb i będziesz wiedział co jest. Obstawiam podłoże piaszczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.03.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Nie kop tam gdzie lawy bo będziesz musiał zagęszczać. Kop tam gdzie nie będzie miało znaczenia jak siadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 20.03.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Hej wszystkim. P.S. - czy działka porośnięta około 8 letnimi świerkami i brzozami to dobry pomysł? Jaki grunt może tam występować? Oczywiście przed kupnem zlecimy badanie dla geologa. Pytania sa coraz bardziej dziwne Czy to jest brzoza omszona czy brodawkowata? Co to jest za świerk? Skąd wiesz ze maja 8 lat ??? To samosiejki czy sadzone ??? Wiesz ile wzrostu ma swierk a ile brzoza w wieku 8 lat? jaka jest rosliność na dnie tego lasku ??? czy brzoza ze swierkiem rośnie w pełnym zwarciu ?? Jakie jest ocienienie dna lasu ??? Jak mi to wszystko odpowiesz to powiem tobie na 90% jaka tam jest gleba..... , albo wiesz co, weź łopatę i wykop dziure na 2 metry i bedziesz wszystko wiedział, jak nie masz łopaty to ci pożyczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 20.03.2016 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Zabieram się za czytanie waszych dzienników grend, racja pytanie mocno nietrafione. Na przyszłość postaram się bardziej sensowne pytania zadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 20.03.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Jeszcze nasunęło mi się takie pytanie odnośnie ogrzewania. Zastanawiam się jaki rodzaj ogrzewania zastosować w przyszłym domu. Myślę o standardowych grzejnikach oraz o ogrzewaniu podłogowym. Słyszałem od kilku osób, że ogrzewanie podłogowe może niektórym osobom ,,przeszkadzać'' w codziennym życiu. Podobno czują się źle i niekomfortowo z ciepłą podłogą. Spotkaliście się z takimi opiniami i jaki rodzaj ogrzewania polecacie? Wentylację planuje grawitacyjną. Wiele pytań nasuwa mi się już na tą chwilę i mam nadzieje, że im więcej przemyśleń i informacji uzyskam tym lepiej. Lubię mieć wszytko zaplanowane wcześniej, ale wiem, że przy budowie nie da się wielu rzeczy zaplanować, a życie samo zweryfikuje nasze plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.03.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Wentylacji grawitacyjnej nie polecam, bo nie działa przy dzisiejszych oknach. Znajoma mieszka od września i już ma grzyba, choć ma pierdolca na punkcie czystości, wietrzenia i w domu ma ustawione 21stC w dzień i 19stC w nocy, więc zimno nie jest. U mnie w starym domu też grzyb wyłazi, choć grzeję gazem na 22stC i dogrzewam kominkiem czasem i na 25stC. Przy szczelnych oknach po prostu to się nie sprawdza, a wentylacja mechaniczna nie jest wcale tak kosmicznie droga (przyzwoita od 6 tyś zł), a nie trzeba robić kominów wentylacyjnych. Odnośnie podłogówki, to mam wręcz odwrotne odczucia i moi znajomi podobnie. Ciepła podłoga jest bardzo przyjemna. Jedyny mankament to większe kurzenie się w sezonie grzewczym, bo ciepłe powietrze podnosi kurz z podłogi, ale mam nadzieję, że przy wentylacji mechanicznej z filtrami ten niekorzystny efekt zostanie zredukowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 20.03.2016 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Zastosowanie nawiewników w oknach nie pomaga? Wentylacja mechaniczna z reku czy bez?Jakoś nie jestem przekonany do WM bo cena jest wyższa, więcej elementów, które mogą się popsuć, czyszczenie wentylacji itd. Trochę już na ten temat na forum czytałem i jak zawsze opinie są podzielone. Moja teściowa ma dom ze ścianą 1W z Ytonga z wentylacją grawitacyjną i świetnie im się sprawdza. Zero grzyba i przyjemny klimat w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 20.03.2016 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A jak wyglądają koszta wykonania ogrzewania podłogowego i grzejników? co jest droższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Koszta podobne podlogowki i grzejników. Jesli chcesz palic w kotle, to sobie zrob grzejniki, sciane 1W i zalatw drzewa u lesniczego. Jak chcesz gazowe albo jakies bezdymne, to sciana 2W i WM z rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 22.04.2016 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Czy ktoś z forumowiczów może polecić jakiegoś geologa na terenie Olsztyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 22.04.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Dziennik Netbeta mojego "sąsiada" jest na chomiku. Masz tu link http://chomikuj.pl/lpawlow/budowa+domu/Cedryk+bez+tajemnic Mam nadzieję,że forumowy guru się nie obrazi. W domu w którym obecnie mieszkamy grzyba brak przy ogrzewaniu paliwem stałym. Wcześniej przy ogrzewaniu gazem owszem ( i były stare-nieszczelne okna). ps. Kawał domu , ten który ja buduję teraz to garaż w porównaniu z twoim projektem. Zamierzasz samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 22.04.2016 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Hej. Dzięki za link. Z pewnością się przyda. Chciałbym samemu bo ambicje i chęci są duże, ale niestety praca na pełen etat mi na to nie pozwoli i brak doświadczenia w budowlance też powoduje duże ograniczenia. W planach mam zrobić stano ,,0'' samemu. Ściany nośne, stropy i więźbę chciałbym zlecić fachowcom. A dalej to czas pokaże. Deskowanie i instalacje też chciałbym zrobić sam, ale zobaczymy jak będę stał z czasem. Póki co skupiam się na kupnie działki. Już mamy w sumie upatrzoną i w przyszłym tygodniu mamy spotkać się z właścicielem i omówić szczegóły zakupu więc nastawienie jest pozytywne A jeżeli chodzi o projekt domu to bardzo odpowiada nam rozkład pomieszczeń i z wyglądu też jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz P. 23.04.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Wyprodukowanie stanu zero to cieżka ale bardzo satysfakcjonujaca praca. Warto sie na nią porwać. Jednak podejrzewam że po ukończeniu tego etapu szarpniesz sie na więcej i wymurujesz też mury domu. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 23.04.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Tomek, może i masz rację ta satysfakcja z tego, że zrobiło się coś samemu jest najlepsza i to ona porywa do pracy No ale to są na razie odległe plany... Teraz muszę się zająć bieżącymi sprawami, a więc działką. W środę spotykam się z właścicielem działek, które oglądaliśmy i mamy wybrać jedną z nich i dogadać się co do zakupu. Przed sfinalizowaniem transakcji chcę się upewnić, że grunt jest ok. Niestety w tak krótkim czasie (do środy) nie znalazłem geologa z wolnym terminem, więc muszę sam sprawdzić stan gruntu na działce. W związku z tym kieruję do Was następujące pytania: - Ile dołów wykopać w miejscu gdzie będzie prawdopodobnie stał dom, aby ocenić głębokość wód gruntowych oraz jaki rodzaj gleby się tam znajduje? - Na jaką głębokość i szerokość kopać? - Wody gruntowe na jakim poziomie dyskwalifikują działkę pod budowę domu? Dom będzie bez piwnicy i planuję zwykłe ławy fundamentowe w szalunkach z desek. Jeżeli macie jakieś sugestie bądź rady chętnie skorzystam Nie chciałbym kupić działki, na której nie mogę wybudować domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 24.04.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Zobacz jakiej klasy ziemia. Jakieś mapki ma sprzedający? Raczej gleba piaszczysta będzie gorszej klasy i na takiej jest szansa ,że będzie sucho. W urzędzie gminy też można się dowiedzieć trochę. Popytaj sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 24.04.2016 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 No właśnie, a jak sprawdzić jakiej klasy jest ziemia? Jest to gdzieś zapisane? Może i głupie pytania zadaję ale jestem kompletnie zielony w tym temacie... Mapki od sprzedającego będę miał dopiero w środę. Właściciel mieszka za granicą dlatego to wszytko tak się odbywa. Też mi się wydaje, że jak będzie piach to ok. Boje się jak będzie glina lub torf i wysoki poziom wód gruntowych bo wtedy będzie lipa. A właśnie co w przypadku jak będzie glina? Numer działki poznam również w środę i od razu pojadę z nim do urzędu gminy zobaczyć co i jak i dowiedzieć się co jest napisane w WZ. A co z podpowiedzią na poniższe pytania, jesteście w stanie coś podpowiedzieć? - Ile dołów wykopać w miejscu gdzie będzie prawdopodobnie stał dom, aby ocenić głębokość wód gruntowych oraz jaki rodzaj gleby się tam znajduje?- Na jaką głębokość i szerokość kopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo0187 24.04.2016 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Czy sprawdzę to w wydziale geodezji i kartografii urzędy gminy lub powiatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.04.2016 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Cześć Sprawdzisz to w geodezji albo w gminie. Zadzwoń do gminy i zapytaj, czy jest uchwalony miejscowy plan zagosp. przestrzeni i czy jest udostępniony w necie a jeśli nie, to się umów na przeglądnięcie. Kop w nieco innym miejscu, niż dom będzie stał, na 1,5 m gł. i na szerokość taką, jaka Ci będzie wygodna. Jeden dołek wystarczy, jak wykopiesz, to zrób zdjęcie i wrzuć tutaj. Są jakieś domy w pobliżu tej działki? U mnie jest glina na działce, jak kopaliśmy pod ławy, na głębokości 1,5 m napływała woda, ale nie dlatego, że wysoki poziom wód, tylko dlatego, że ogólnie po zimie ziemia nasiąknięta wodą. Zapraszam do swojego dziennika, my też sami budujemy - ja, mąż i czasami mój brat student Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts