Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam!

Kupiliśmy z żoną stary dom w konstrukcji szkieletowej.

Dom ma 40 lat i jeszcze stoi ale izolacja pozostawia wiele do życzenia.

Myślałem żeby dom owinąć folią paro przepuszczalna i dać na to ryflowany styropian...

ale dom jest cały otynkowany jakieś 10-15 mm tynku i zatopiona w tym siatka metalowa

teraz moje pytanie czy traktować tą konstrukcje dalej jako drewniana czy po prostu kleić do tego styropian klejem bez folii

no i jak teraz obrabiać okna które w niektórych przypadkach będą przesunięte i lub powiększone / pomniejszone

pozdrawiam

Maciej

https://forum.murator.pl/topic/209561-izolacja-domu-drewnianego-otynkowanego/

pisząc od środka przekrój ściany

płyta gipsowa z warstwa aluminiowej foli 12mm

wata izolacyjna ale jakaś cienka warstwa przestrzeń ok 85mm

membrana jakaś czarna gruba ale nie folia 2 warstwy albo akurat trafiłem na zakładkę

deski od frontu to coś jak boazeria tyle ze 22mm

tyle wiem z rozcięcia jedynej ze ścian która nie jest otynkowana

wiec frontowa warstwa drewna na pozostałych ścianach może ale nie musi być taka sama

dach 2 spadowy ok 17stopni

płyta osb

papa

dachówka cementowa

generalnie nastawiłem się już na ryflowany styropian i folie ale się zastanawiam czy nie poleciec ze styropianem na klej pu

dodam jeszcze ze do domu doklejam w niedalekiej przyszłości garaż z bloczka betonowego (jaki kraj taki materiał budowlany)

i całość razem chcialem ocieplić

kolejną sprawą jest fakt że okna i parapety już tez zamówione i jadą wiec chciałbym zostać przy planowanej grubości izolacji zewnętrznej ok150mm

dodam tylko że mieszkamy na zielonej wyspie ... farmie europy XD

https://forum.murator.pl/topic/209561-izolacja-domu-drewnianego-otynkowanego/#findComment-7068292