SuperMaciej 20.03.2016 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 witam!Kupiliśmy z żoną stary dom w konstrukcji szkieletowej.Dom ma 40 lat i jeszcze stoi ale izolacja pozostawia wiele do życzenia.Myślałem żeby dom owinąć folią paro przepuszczalna i dać na to ryflowany styropian...ale dom jest cały otynkowany jakieś 10-15 mm tynku i zatopiona w tym siatka metalowa teraz moje pytanie czy traktować tą konstrukcje dalej jako drewniana czy po prostu kleić do tego styropian klejem bez folii no i jak teraz obrabiać okna które w niektórych przypadkach będą przesunięte i lub powiększone / pomniejszone pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 20.03.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 co masz w ścianach i na ścianach od środka opisz szczegółowo i podaj grubości ścian i coś o dachu - wiek takiego domu nie jest w cale problemem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuperMaciej 21.03.2016 00:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 pisząc od środka przekrój ściany płyta gipsowa z warstwa aluminiowej foli 12mmwata izolacyjna ale jakaś cienka warstwa przestrzeń ok 85mm membrana jakaś czarna gruba ale nie folia 2 warstwy albo akurat trafiłem na zakładkędeski od frontu to coś jak boazeria tyle ze 22mmtyle wiem z rozcięcia jedynej ze ścian która nie jest otynkowanawiec frontowa warstwa drewna na pozostałych ścianach może ale nie musi być taka sama dach 2 spadowy ok 17stopni płyta osb papa dachówka cementowa generalnie nastawiłem się już na ryflowany styropian i folie ale się zastanawiam czy nie poleciec ze styropianem na klej pudodam jeszcze ze do domu doklejam w niedalekiej przyszłości garaż z bloczka betonowego (jaki kraj taki materiał budowlany)i całość razem chcialem ocieplić kolejną sprawą jest fakt że okna i parapety już tez zamówione i jadą wiec chciałbym zostać przy planowanej grubości izolacji zewnętrznej ok150mm dodam tylko że mieszkamy na zielonej wyspie ... farmie europy XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts