Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna, parterowa stodoła na Choszczówce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twój wykonawca. Masz jakieś uwagi?

W sumie nie, sufity dalej na miejscu i nic się z nimi nie dzieje. Pojawiły się jakieś szparki pomiędzy sufitem i ścianami, ale w tym czasie wygrzewałem posadzki i w domu były wysokie temperatury i wysoka wilgotność a nie miałem jeszcze wentylacji. Przy okazji malowania zamalowałem szpary gęstą farba i jest ok.

• 3 weeks później...
Nie za wczesnie na sufity GK ? Wilgoc z posadzki i tynkow nie wejdzie w plyty czy potem w "welne". Jaka mniej wiecej jest wymagana przerwa technologiczna od prac mokrych do suchej zabudowy ?

Ujemne temperatury pokazały ile jeszcze jest wilgoci w ścianach. 14-ego stycznia ściany były pokryte piękną warstwą szronu. :/ W związku z tym po pierwsze sufity zostały przeniesione na początek marca, a po drugie pojawiła się potrzeba grzania. Nagrzewnica gazowa jest mało wydajna, więc padła decyzja o wcześniejszej instalacji pompy ciepła. To z kolei wymusza doprowadzenie prądu do domu. Trzeba było zamontować rozdzielnicę:

http://i.imgur.com/i3BUWdI.jpg

Wprowadzić przewody, WLZ:

http://i.imgur.com/uPrMbEJ.jpg

http://i.imgur.com/gIo4dSZ.jpg

Później przyszedł czas na wyposażenie rozdzielnicy:

http://i.imgur.com/XnPPFVz.jpg

Tak dla przypomnienia mój cytat. Śmiać mi się teraz z niego chce. :D Sprawdziło się u mnie, że trzeba przewidzieć 30% zapasu w rozdzielnicy.

W ten weekend wykułem miejsce pod rozdzielnicę elektryczną i ją osadziłem. Trafiła się w dobrej cenie rozdzielnica Eatona na 120 modułów, więc taka trafiła do domu. Będzie duuuży zapas na przyszłość. :)

W rozdzielnicy Eatona jest to fajne, że szyny są ze sobą połączone na sztywno, więc mogłem spokojnie dokonać prefabrykacji w domu. Przyjemna robota. :) Teraz trzeba zawieźć to na budowę, zainstalować i podłączyć przewody od obwodów. Dodatkowo muszę zrobić GSU i finalnie podłączyć WLZ do RBtki. Ecopower wyprodukował już dla mnie pompę, więc możliwe, że w następnym tygodniu będzie montaż. Z uwagi na to, że nie ma sufitów, to na poczatku PC będzie chodziła, by utrzymać w domu dodatnie temperatury. Jak zostaną zrobione sufity i ocieplenie stropu będziemy ruszać z wygrzewaniem posadzek.

Oprócz powyższych prac, w międzyczasie dodatkowo dociepliłem wieniec kawałkami styro 25x25x83 cm. Pozostało mi tylko zapianować szczeliny.

Edytowane przez thoreg

Świetna rozdzielnia, biorę taką samą :cool:

Może też rozważ oszuszacz jakiś za 500-600zł do tego grzania, w razie co odkupię chętnie go na jesień bo też będę musiał kupić

start budowy w maju, przeprowadzka we wrześniu

Zainteresowałeś mnie tym osuszaczem. Masz może jakieś przykłady? Wydaję mi się, że moglibyśmy się dogadać. :)

Łoo matko 120 modułów i mało, co planujesz w domu ?

Jak nie tajemnica to powiedz skąd zamawiasz graty elektryczne (zabezpieczenia i rozdzielnia)

P.S. fajna skarpeta ;)

W domu planuję mieć prąd. Nie mało, 120 modułów to tak w sam raz. ;) Co do osprzętu: kable i SPD kupowane na OLX (kupowane od różnych sprzedawców). Resztę rzeczy (linki, bezpieczniki, RCD etc) kupuję w lokalnej hurtowni Elektro instal (http://upd.elektro-instal.eu/kontakt_eirps/). Plusem jest dostępność, możliwość kupna każdego kabla/przewodu na metry i to, że jest akurat po drodze z domu na budowę. Jak się człowiek upomni o rabat, to ceny trochę wyższe od internetowych.

Pasowałoby jakoś chociaż z grubsza ocieplić strop bo może być cienko z parametrami PC ...

Przynajmniej ruszt do k-g i warstwa wełny ...??

Jak rozmawialiśmy: "that ain't gonna happen". ;) Tak na poważnie, to po konsultacjach z Ecopower zdecydowaliśmy się przesunąć montaż na później. DZ mogłoby nie wyrobić przy takiej ucieczce ciepła. Zresztą po ostatnim ociepleniu zniknął szron ze ścian i wygląda jakby znowu zaczęło coś schnąć.

Z nowości: w weekend pojawił się prąd w domu. :)

http://i.imgur.com/vaSlSzM.jpg

W piątek pojawiły się też wentylatory to tymczasowej centrali wentylacyjnej.

http://i.imgur.com/6ZBCYkT.jpg

Wczoraj pojawiło się u mnie zapalenie oskrzeli. :( Tak więc mam tydzień odpoczynku w domu... Trzeba będzie powysyłać trochę zapytań ofertowych na reku i ocieplenie stropu. Do tego będzie czas na przemyślenia dotyczące utwardzenia terenu i ogrodzenia. (chociaż już wizja/plan jest w miarę wyklarowany...)

Witam

Fajny dziennik i przede wszystkim fajny projekt moje gusta;)

Mam prośbę o fotki z bliska rynny i spustów bo rynny faktycznie gubią ci się w tym dachu a ja mam ten sam problem u siebie do rozważenia. Jakie rynny tam masz bo nie doczytałem tego w tekście?

Pozdrawiam i DUŻO zdrówka

Zainteresowałeś mnie tym osuszaczem. Masz może jakieś przykłady? Wydaję mi się, że moglibyśmy się dogadać. :)

Myślałem o tym, miałem grzeniiki olejowe tej marki i były w porządku, później nawet je sprzedałem w dobrej cenie

https://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja-i-wentylacja/klimatyzatory-wentylatory-osuszacze/osuszacze-powietrza/osuszacz-powietrza-30-l-530-w-equation,p142735,l1041.html

Tylko trzeba by wylewać wodę codziennie bo pomimo pojemności zbiornika 6.5L to podobno mozna tyle bez problemu uzyskać.

Kupisz, a ja na jesień odkupię za 60% i będziemy obaj zadowoleni, gwarancja 2 lata, aby paragon weź nie fakturę żebym mógł reklamować.

Grzanie i wentylacja to rozwiązanie by zmniejszyć wilgotność ale tak naprawdę nie ma sensu grzać domu do temperatury który by umożliiły osuszenie jak jest niezamieszkany.

W razie co na niwelator też nadal jestem chętny, w kwietniu/maju ruszam i przydałby mi się. Nie chcę z wypożyczalni bo chcę to zrobić na spokojnie bez świadomości że każdy dzień mnie kosztuje

Zastanawiam się w czym jest lepszy taki wynalazek od normalnego włączenia ogrzewania pędzonego przez pompę ciepła ...?:cool:

Jeżeli masz możliwość rozgrzać dom a następnie po osiągnięciu wysokiej wilgotności przewietrzyć dom by później powtórzyć proces to taki osuszacz nie jest w niczym lepszy.

Jeżeli masz możliwość rozgrzać dom a następnie po osiągnięciu wysokiej wilgotności przewietrzyć dom by później powtórzyć proces to taki osuszacz nie jest w niczym lepszy.

Dlatego pytam o sens ...

Jakim problemem jest włączyć ogrzewanie i najnormalniej w świecie wygrzać budynek ...?

Nie wszyscy rozumieją że w świeżym budynku jest kilka tysięcy litrów wody technologicznej której aby się pozbyć trzeba dostarczyć kilka tysięcy kilowatów energii ...Taką zabawką to może potrwać całą zimę ...:yes:

Wietrzenie jest potrzebne, ale osuszacz znacząco pomaga.

Żeby nie być goło słowny już daje argumenty

http://www.schock.pl/upload/media/schoeckmedia/505/.thumb_1900_1280_2%5B12798%5D.jpg

Weźmy dla porównania wilgotność potwietrza 80%

dla 5* każdy 1m3 powietrza ma w sobie 5g pary wodnej

dla 15* każdy 1m3 powietrza ma w sobie 11g pary wodnej

czyli grzejąc do 15* i wietrząc jesteśmy w stanie usunąć 6g wody na każdy 1m3 powietrza

Założmy kubaturę 300m3, co daje 1.8L usunięte na 1 wietrzenie (w uproszczeniu)

Efektywniej (choć nie prościej) jest na zmianę grzać i wietrzyć tak by powietrze mogło się nasycać.

Teraz pytanie czy lepiej tak grzać do 15* i wietrzyć na zmianę czy lepiej wstawić osuszacz

Podgrzanie 300m3 powietrza o 10* wymaga dostawczenia ~830Wh, w sumie nie dużo. Zwłaszcza jak się ma jeszcze pompę ciepła

Albo osuszacz który w ciągu godziny zbiera 1L (podobno 30L dziennie) wody pobierając rzekomo maksymalnie 500W (nie wiem ile średnio).

Ja jestem leniwy dlatego wstawie osuszacz i wepnę go do kanalizacji :cool:

Dlatego pytam o sens ...

Jakim problemem jest włączyć ogrzewanie i najnormalniej w świecie wygrzać budynek ...?

Nie wszyscy rozumieją że w świeżym budynku jest kilka tysięcy litrów wody technologicznej której aby się pozbyć trzeba dostarczyć kilka tysięcy kilowatów energii ...Taką zabawką to może potrwać całą zimę ...:yes:

Jest sens i to większy niż się*wydaje. Prawdziwy osuszacz "wypija" przynajmniej 20 litrów na dobę a więc w miesiąc to będzie ładne kilka tysięcy litrów. I żadne grzanie połączone z wentylacją*tego tak nie zrobi. A zwłaszcza kiedy jeszcze w domu kupa kurzu i brudnych robót i uruchamianie wentylacji nie jest wskazane. Po co brudzić*sobie kanały jeśli można załatwić temat wilgoci w kilka tygodni.

Jest sens i to większy niż się*wydaje. Prawdziwy osuszacz "wypija" przynajmniej 20 litrów na dobę a więc w miesiąc to będzie ładne kilka tysięcy litrów. I żadne grzanie połączone z wentylacją*tego tak nie zrobi. A zwłaszcza kiedy jeszcze w domu kupa kurzu i brudnych robót i uruchamianie wentylacji nie jest wskazane. Po co brudzić*sobie kanały jeśli można załatwić temat wilgoci w kilka tygodni.

A to nie wiedziałem że osuszacze mają swoje prawa fizyki ...?:cool:

Dzięki za wymianę zdań na temat osuszaczy. Czas pokaże czy się zdecyduję na to rozwiązanie.

Witam

Fajny dziennik i przede wszystkim fajny projekt moje gusta;)

Mam prośbę o fotki z bliska rynny i spustów bo rynny faktycznie gubią ci się w tym dachu a ja mam ten sam problem u siebie do rozważenia. Jakie rynny tam masz bo nie doczytałem tego w tekście?

Pozdrawiam i DUŻO zdrówka

Dzięki. Fotki zrobię jak będę na budowie. Ogólnie rzecz biorąc moje rynny wyglądają tak:

YM-U8evzx7koSUx-gWjAhfLdIAsB8xDZR_3iUdrPDcV3Z1GD2ftd4jCcQDfkpmvhDEMj2GurpUwXaT1rY0aNmsnaozyDI1XIikfDDQPVLRc9rzxL_d42-iej8Q08Va_eXfyYOoLUIqp72I_xKYk1qjplhQf8aDYkFknhPLKtuz9flyQwMGDXbHcjlX0jkt0vRGRasR7urkg5gilDgn7WYKG77W7STzgx8oZZbnZJ0kljgkrqfzuwWcYQZN5Jt3K-WZen34KnDYJ8L6b9arcaWZDtgo910cvKEstd_JTG66hi2MbLFA2LxfZx4DMiyogk5HomF4CZzfrHJzoMp8X_LAfgM-tltVxwb6_3mNdr3whou2ydb1bkYuSxAj0rrFMVTCiK-4V04kc6VYj-QqhxaAsBCtYrdJiQsTbWtzKQ_ujZJ6MyKqYjqvjnPfaRtCwyWeNpyF28awEU14oD84fYushQ5D5vuIBCm4CkkBKtKZpM5Jg8GWO42EW9Cbbe7A-U2-qUq3kx97iTNVcPEJPXtmBs1G_7HkycH01lY_MrLmoAi-EYEVoTEWLnBASEOHCTNSB5gFqegY-dLoX2GOgea-fQbu0JP9c=w1186-h667-no

Na stronie rynni.pl są filmy, na których jest pokazane jak wyglądają rynny i rury spustowe.

W razie co na niwelator też nadal jestem chętny, w kwietniu/maju ruszam i przydałby mi się. Nie chcę z wypożyczalni bo chcę to zrobić na spokojnie bez świadomości że każdy dzień mnie kosztuje

Jeśli nie będę potrzebował niwelatora w kwietniu/maju, to mogę Ci go użyczyć. Warunkiem byłaby kaucja zwrotna o wartości sprzętu. (jakby coś się z nim stało, bo na budowie różne rzeczy się dzieją...)

Z nowości, to wczoraj ok. południa wysłałem zapytania ofertowe na wykonanie ocieplenia celulozą. Na 30 zapytać do tej pory dostałem 20 wycen. Całkiem sprawnie, szczególnie porównując to do wyceny drzwi frontowych: 2 tygodnie oczekiwania. :) Czeka mnie teraz porównanie zaproponowanych materiałów oraz cen. Zacząłem się też zastanawiać nad granulatem styropianu. Ktoś posiada taką izolację i może się wypowiedzieć o wadach/zaletach tego materiału?

Edytowane przez thoreg

Ja planuję granulat, a Seba ma u siebie. Już tu się wypowiadał to pewnie zajrzy.

Btw w sobotę jadę obejrzeć odpady styropianowe, które ktoś w okolicy oferuje za darmo. Jak będzie ok to przywioze z 60m3 i będę mielił :) chciałbym zrobić 50 cm takiej izolacji na stelażu sufitu podwieszanego.

Przy okazji pytania na PW o cenę celulozy zrobiłem listę z ofertami i stwierdziłem, że podzielę się na forum. Ciężko znaleźć takie rzeczy, a wiem, że są przydatne przy wyborze danego rozwiązania. Tak więc, proszę:

http://i.imgur.com/YeaFDLp.png

Lista oczywiście bez nazwy wykonawców, ceny netto, grubość 50 cm przy powierzchni 150 m2. :) Po wstępnym przestudiowaniu broszur/kart technicznych itp. materiałów ociepleniowych, na ten moment raczej zdecyduję się na Themofloc. Wykonawcy i producent chwalą się, że jako jedyny materiał nie zawiera związków soli boru. Ale na razie sytuacja jest dynamiczna. ;)