thoreg 09.01.2017 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Kogo wybrałeś do sufitów ? Twój wykonawca. Masz jakieś uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 09.01.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Twój wykonawca. Masz jakieś uwagi? W sumie nie, sufity dalej na miejscu i nic się z nimi nie dzieje. Pojawiły się jakieś szparki pomiędzy sufitem i ścianami, ale w tym czasie wygrzewałem posadzki i w domu były wysokie temperatury i wysoka wilgotność a nie miałem jeszcze wentylacji. Przy okazji malowania zamalowałem szpary gęstą farba i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 09.01.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie za wczesnie na sufity GK ? Wilgoc z posadzki i tynkow nie wejdzie w plyty czy potem w "welne". Jaka mniej wiecej jest wymagana przerwa technologiczna od prac mokrych do suchej zabudowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 27.01.2017 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Nie za wczesnie na sufity GK ? Wilgoc z posadzki i tynkow nie wejdzie w plyty czy potem w "welne". Jaka mniej wiecej jest wymagana przerwa technologiczna od prac mokrych do suchej zabudowy ? Ujemne temperatury pokazały ile jeszcze jest wilgoci w ścianach. 14-ego stycznia ściany były pokryte piękną warstwą szronu. :/ W związku z tym po pierwsze sufity zostały przeniesione na początek marca, a po drugie pojawiła się potrzeba grzania. Nagrzewnica gazowa jest mało wydajna, więc padła decyzja o wcześniejszej instalacji pompy ciepła. To z kolei wymusza doprowadzenie prądu do domu. Trzeba było zamontować rozdzielnicę: http://i.imgur.com/i3BUWdI.jpg Wprowadzić przewody, WLZ: http://i.imgur.com/uPrMbEJ.jpg http://i.imgur.com/gIo4dSZ.jpg Później przyszedł czas na wyposażenie rozdzielnicy: http://i.imgur.com/XnPPFVz.jpg Tak dla przypomnienia mój cytat. Śmiać mi się teraz z niego chce. Sprawdziło się u mnie, że trzeba przewidzieć 30% zapasu w rozdzielnicy. W ten weekend wykułem miejsce pod rozdzielnicę elektryczną i ją osadziłem. Trafiła się w dobrej cenie rozdzielnica Eatona na 120 modułów, więc taka trafiła do domu. Będzie duuuży zapas na przyszłość. W rozdzielnicy Eatona jest to fajne, że szyny są ze sobą połączone na sztywno, więc mogłem spokojnie dokonać prefabrykacji w domu. Przyjemna robota. Teraz trzeba zawieźć to na budowę, zainstalować i podłączyć przewody od obwodów. Dodatkowo muszę zrobić GSU i finalnie podłączyć WLZ do RBtki. Ecopower wyprodukował już dla mnie pompę, więc możliwe, że w następnym tygodniu będzie montaż. Z uwagi na to, że nie ma sufitów, to na poczatku PC będzie chodziła, by utrzymać w domu dodatnie temperatury. Jak zostaną zrobione sufity i ocieplenie stropu będziemy ruszać z wygrzewaniem posadzek. Oprócz powyższych prac, w międzyczasie dodatkowo dociepliłem wieniec kawałkami styro 25x25x83 cm. Pozostało mi tylko zapianować szczeliny. Edytowane 27 Stycznia 2017 przez thoreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 27.01.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Świetna rozdzielnia, biorę taką samą Może też rozważ oszuszacz jakiś za 500-600zł do tego grzania, w razie co odkupię chętnie go na jesień bo też będę musiał kupić start budowy w maju, przeprowadzka we wrześniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Pasowałoby jakoś chociaż z grubsza ocieplić strop bo może być cienko z parametrami PC ...Przynajmniej ruszt do k-g i warstwa wełny ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 27.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 Łoo matko 120 modułów i mało, co planujesz w domu ? Jak nie tajemnica to powiedz skąd zamawiasz graty elektryczne (zabezpieczenia i rozdzielnia) P.S. fajna skarpeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 31.01.2017 02:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Świetna rozdzielnia, biorę taką samą Może też rozważ oszuszacz jakiś za 500-600zł do tego grzania, w razie co odkupię chętnie go na jesień bo też będę musiał kupić start budowy w maju, przeprowadzka we wrześniu Zainteresowałeś mnie tym osuszaczem. Masz może jakieś przykłady? Wydaję mi się, że moglibyśmy się dogadać. Łoo matko 120 modułów i mało, co planujesz w domu ? Jak nie tajemnica to powiedz skąd zamawiasz graty elektryczne (zabezpieczenia i rozdzielnia) P.S. fajna skarpeta W domu planuję mieć prąd. Nie mało, 120 modułów to tak w sam raz. Co do osprzętu: kable i SPD kupowane na OLX (kupowane od różnych sprzedawców). Resztę rzeczy (linki, bezpieczniki, RCD etc) kupuję w lokalnej hurtowni Elektro instal (http://upd.elektro-instal.eu/kontakt_eirps/). Plusem jest dostępność, możliwość kupna każdego kabla/przewodu na metry i to, że jest akurat po drodze z domu na budowę. Jak się człowiek upomni o rabat, to ceny trochę wyższe od internetowych. Pasowałoby jakoś chociaż z grubsza ocieplić strop bo może być cienko z parametrami PC ... Przynajmniej ruszt do k-g i warstwa wełny ...?? Jak rozmawialiśmy: "that ain't gonna happen". Tak na poważnie, to po konsultacjach z Ecopower zdecydowaliśmy się przesunąć montaż na później. DZ mogłoby nie wyrobić przy takiej ucieczce ciepła. Zresztą po ostatnim ociepleniu zniknął szron ze ścian i wygląda jakby znowu zaczęło coś schnąć. Z nowości: w weekend pojawił się prąd w domu. http://i.imgur.com/vaSlSzM.jpg W piątek pojawiły się też wentylatory to tymczasowej centrali wentylacyjnej. http://i.imgur.com/6ZBCYkT.jpg Wczoraj pojawiło się u mnie zapalenie oskrzeli. Tak więc mam tydzień odpoczynku w domu... Trzeba będzie powysyłać trochę zapytań ofertowych na reku i ocieplenie stropu. Do tego będzie czas na przemyślenia dotyczące utwardzenia terenu i ogrodzenia. (chociaż już wizja/plan jest w miarę wyklarowany...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 31.01.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam Fajny dziennik i przede wszystkim fajny projekt moje gusta;) Mam prośbę o fotki z bliska rynny i spustów bo rynny faktycznie gubią ci się w tym dachu a ja mam ten sam problem u siebie do rozważenia. Jakie rynny tam masz bo nie doczytałem tego w tekście? Pozdrawiam i DUŻO zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 31.01.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Zainteresowałeś mnie tym osuszaczem. Masz może jakieś przykłady? Wydaję mi się, że moglibyśmy się dogadać. Myślałem o tym, miałem grzeniiki olejowe tej marki i były w porządku, później nawet je sprzedałem w dobrej cenie https://www.leroymerlin.pl/klimatyzacja-i-wentylacja/klimatyzatory-wentylatory-osuszacze/osuszacze-powietrza/osuszacz-powietrza-30-l-530-w-equation,p142735,l1041.html Tylko trzeba by wylewać wodę codziennie bo pomimo pojemności zbiornika 6.5L to podobno mozna tyle bez problemu uzyskać. Kupisz, a ja na jesień odkupię za 60% i będziemy obaj zadowoleni, gwarancja 2 lata, aby paragon weź nie fakturę żebym mógł reklamować. Grzanie i wentylacja to rozwiązanie by zmniejszyć wilgotność ale tak naprawdę nie ma sensu grzać domu do temperatury który by umożliiły osuszenie jak jest niezamieszkany. W razie co na niwelator też nadal jestem chętny, w kwietniu/maju ruszam i przydałby mi się. Nie chcę z wypożyczalni bo chcę to zrobić na spokojnie bez świadomości że każdy dzień mnie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Zastanawiam się w czym jest lepszy taki wynalazek od normalnego włączenia ogrzewania pędzonego przez pompę ciepła ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 31.01.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Zastanawiam się w czym jest lepszy taki wynalazek od normalnego włączenia ogrzewania pędzonego przez pompę ciepła ...? Jeżeli masz możliwość rozgrzać dom a następnie po osiągnięciu wysokiej wilgotności przewietrzyć dom by później powtórzyć proces to taki osuszacz nie jest w niczym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jeżeli masz możliwość rozgrzać dom a następnie po osiągnięciu wysokiej wilgotności przewietrzyć dom by później powtórzyć proces to taki osuszacz nie jest w niczym lepszy. Dlatego pytam o sens ... Jakim problemem jest włączyć ogrzewanie i najnormalniej w świecie wygrzać budynek ...? Nie wszyscy rozumieją że w świeżym budynku jest kilka tysięcy litrów wody technologicznej której aby się pozbyć trzeba dostarczyć kilka tysięcy kilowatów energii ...Taką zabawką to może potrwać całą zimę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 31.01.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Wietrzenie jest potrzebne, ale osuszacz znacząco pomaga. Żeby nie być goło słowny już daje argumenty http://www.schock.pl/upload/media/schoeckmedia/505/.thumb_1900_1280_2%5B12798%5D.jpg Weźmy dla porównania wilgotność potwietrza 80% dla 5* każdy 1m3 powietrza ma w sobie 5g pary wodnej dla 15* każdy 1m3 powietrza ma w sobie 11g pary wodnej czyli grzejąc do 15* i wietrząc jesteśmy w stanie usunąć 6g wody na każdy 1m3 powietrza Założmy kubaturę 300m3, co daje 1.8L usunięte na 1 wietrzenie (w uproszczeniu) Efektywniej (choć nie prościej) jest na zmianę grzać i wietrzyć tak by powietrze mogło się nasycać. Teraz pytanie czy lepiej tak grzać do 15* i wietrzyć na zmianę czy lepiej wstawić osuszacz Podgrzanie 300m3 powietrza o 10* wymaga dostawczenia ~830Wh, w sumie nie dużo. Zwłaszcza jak się ma jeszcze pompę ciepła Albo osuszacz który w ciągu godziny zbiera 1L (podobno 30L dziennie) wody pobierając rzekomo maksymalnie 500W (nie wiem ile średnio). Ja jestem leniwy dlatego wstawie osuszacz i wepnę go do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 31.01.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Dlatego pytam o sens ... Jakim problemem jest włączyć ogrzewanie i najnormalniej w świecie wygrzać budynek ...? Nie wszyscy rozumieją że w świeżym budynku jest kilka tysięcy litrów wody technologicznej której aby się pozbyć trzeba dostarczyć kilka tysięcy kilowatów energii ...Taką zabawką to może potrwać całą zimę ... Jest sens i to większy niż się*wydaje. Prawdziwy osuszacz "wypija" przynajmniej 20 litrów na dobę a więc w miesiąc to będzie ładne kilka tysięcy litrów. I żadne grzanie połączone z wentylacją*tego tak nie zrobi. A zwłaszcza kiedy jeszcze w domu kupa kurzu i brudnych robót i uruchamianie wentylacji nie jest wskazane. Po co brudzić*sobie kanały jeśli można załatwić temat wilgoci w kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jest sens i to większy niż się*wydaje. Prawdziwy osuszacz "wypija" przynajmniej 20 litrów na dobę a więc w miesiąc to będzie ładne kilka tysięcy litrów. I żadne grzanie połączone z wentylacją*tego tak nie zrobi. A zwłaszcza kiedy jeszcze w domu kupa kurzu i brudnych robót i uruchamianie wentylacji nie jest wskazane. Po co brudzić*sobie kanały jeśli można załatwić temat wilgoci w kilka tygodni. A to nie wiedziałem że osuszacze mają swoje prawa fizyki ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 31.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Najwyraźniej tak U mnie dwa osuszacze w około miesiąc zjechały z wilgotności ponad 80% po tynkach do 42%. Dom nie był w tym czasie wietrzony. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Pan Kejk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 01.02.2017 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki za wymianę zdań na temat osuszaczy. Czas pokaże czy się zdecyduję na to rozwiązanie. Witam Fajny dziennik i przede wszystkim fajny projekt moje gusta;) Mam prośbę o fotki z bliska rynny i spustów bo rynny faktycznie gubią ci się w tym dachu a ja mam ten sam problem u siebie do rozważenia. Jakie rynny tam masz bo nie doczytałem tego w tekście? Pozdrawiam i DUŻO zdrówka Dzięki. Fotki zrobię jak będę na budowie. Ogólnie rzecz biorąc moje rynny wyglądają tak: Na stronie rynni.pl są filmy, na których jest pokazane jak wyglądają rynny i rury spustowe. W razie co na niwelator też nadal jestem chętny, w kwietniu/maju ruszam i przydałby mi się. Nie chcę z wypożyczalni bo chcę to zrobić na spokojnie bez świadomości że każdy dzień mnie kosztuje Jeśli nie będę potrzebował niwelatora w kwietniu/maju, to mogę Ci go użyczyć. Warunkiem byłaby kaucja zwrotna o wartości sprzętu. (jakby coś się z nim stało, bo na budowie różne rzeczy się dzieją...) Z nowości, to wczoraj ok. południa wysłałem zapytania ofertowe na wykonanie ocieplenia celulozą. Na 30 zapytać do tej pory dostałem 20 wycen. Całkiem sprawnie, szczególnie porównując to do wyceny drzwi frontowych: 2 tygodnie oczekiwania. Czeka mnie teraz porównanie zaproponowanych materiałów oraz cen. Zacząłem się też zastanawiać nad granulatem styropianu. Ktoś posiada taką izolację i może się wypowiedzieć o wadach/zaletach tego materiału? Edytowane 1 Lutego 2017 przez thoreg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 02.02.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ja planuję granulat, a Seba ma u siebie. Już tu się wypowiadał to pewnie zajrzy. Btw w sobotę jadę obejrzeć odpady styropianowe, które ktoś w okolicy oferuje za darmo. Jak będzie ok to przywioze z 60m3 i będę mielił chciałbym zrobić 50 cm takiej izolacji na stelażu sufitu podwieszanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thoreg 02.02.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Przy okazji pytania na PW o cenę celulozy zrobiłem listę z ofertami i stwierdziłem, że podzielę się na forum. Ciężko znaleźć takie rzeczy, a wiem, że są przydatne przy wyborze danego rozwiązania. Tak więc, proszę: http://i.imgur.com/YeaFDLp.png Lista oczywiście bez nazwy wykonawców, ceny netto, grubość 50 cm przy powierzchni 150 m2. Po wstępnym przestudiowaniu broszur/kart technicznych itp. materiałów ociepleniowych, na ten moment raczej zdecyduję się na Themofloc. Wykonawcy i producent chwalą się, że jako jedyny materiał nie zawiera związków soli boru. Ale na razie sytuacja jest dynamiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts