Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna, parterowa stodoła na Choszczówce

Recommended Posts

Witam, planujemy budowę domu, zawsze nam sie podobały parterowe stodoły Ale tak jak ty nie mogliśmy znaleźć odpowiedniego projektu i kupiliśmy gotowy klasyk z poddaszem i chyba to nie to. Patrząc na Twój rzut dom ma wszytsko co potrzebujemy i dużą przestrzeń dzienną co jest dla nas bardzo ważne. Podeślij prosze na priv koszt projektu jak i kosztorys budowy/dotychczasowe wydatki.

Brdziemy sie przygladac ! Powodzenia i gratuluję:)

Prośba do wszystkich: nie pytajcie się mnie o cenę jaką zapłaciłem za projekt. Z informacji innych użytkowników wynika, że jest dawno nieaktualna. :) Z tego co wiem, to w Warszawie i okolicach trzeba się liczyć z kosztem ok. 80-100 zł/m2 za projekt koncepcyjny i budowlany. Kosztorysu nigdy nie miałem. Koszty budowy też mi ciężko oszacować, bo wliczają się w nie takie rzeczy jak ogrodzenie, podwyższenie działki etc. Mogę tylko powiedzieć, że magiczne 300 tys zł dawno przekroczyłem...

Ze spraw bieżących: w czwartek przyjechały drzwi wewnętrzne. Oczywiście musiało się coś spieprzyć. Firma pomyliła się i zamówili wszystkie drzwi w tej samej wysokości. Natomiast drzwi między wiatrołapem a salonem miały być ok. 20 cm wyższe. Poszło nowe zamówienie i teraz będziemy czekać 4-5 tygodni na wyprodukowanie i montaż... :/ W czwartek pojawili się też stolarze. Przybyła szafa do wiatrołapu, mieli też dokończyć meble w łazience (konkretnie fronty akrylowe). Plan wykonany w 80%, ale są dobre widoki na przyszłość i pewnie w tym tygodniu wszystko będzie skończone.

hTji8vy.jpg

sbgm4oN.jpg

Udało się też skończyć stół. Przyszły blaty i zabrałem się za składanie. Najpierw wersja surowa:

kyazG0y.jpg

Pan Janusz polecił mi do wykończenia taki środek. Rzeczywiście robi robotę.

x88Bm4c.jpg

Pierwsza warstwa.

gRRGzU1.jpg

Później poszły jeszcze 2. Finalnie stół wygląda tak:

syzoYPO.jpg

Może zdjęcie tego nie oddaje, ale wygląda przezajebiście. :) To zdjęcie jest już po imprezie urodzinowej córeczki. Finalnie było OK, ale goście byli zaproszeni na 12.00, a stolarze wyszli o 2 minuty przed pojawieniem się pierwszych gości, którzy zastali mnie w ubraniach roboczych przy skręcaniu krzeseł. Rano jeszcze nie była zamontowana musza WC, baterie łazienkowe, umywalka nie podłączona do kanalizacji. Czułem się jak w programach na Domo+/HGTV, gdzie trzeba coś zrobić mając określony deadline. :D Na całe szczęście wszyscy byli wyrozumiali i spotkanie było bardzo udane. Szczególnie fajnie usłyszeć komplementy na temat swojej pracy. ;]

W międzyczasie, od czasu do czasu, dla relaksu sypię sobie kamienie. Jak na razie zrobione jest jakieś 50-60% ogrodzenia.

KFbgdlh.jpg

Wrzucałem kamienie w sobotę i najwięcej czasu zajmowało odbieranie pozytywnych opinii od przechodniów. :) W sumie, to im się nie dziwię, bo wygląda to naprawdę dobrze i (patrząc na okolice) oryginalnie. ;)

Plan na najbliższy czas, to montaż oświetlenia w salonie. W poniedziałek przyszły profile, zasilacze i taśma. Informacyjnie dla planujących takie linie świetlne jak u mnie na wizualizacji: profile ok. 70x70 mm, taśmy i zasilacze dla "człowieka z ulicy" wychodzą 394 zł/mb. Cena brutto. Oczywiście materiały bardzo dobrej jakości i wyglądzie. Wiem, że da się znaleźć taniej, ale nie wiem czy warto... Mnie wujek mojej żony przekonał, że nie warto (przy okazji pomagając kupić wszystkie graty ze swoim rabatem). :) Z tego miejsca chciałbym podziękować jemu i jego żonie za pomoc. Podaję te ceny dla przestrogi, żeby ktoś nie obudził się tak jak ja musząc wydać grube pieniądze (mam jakieś 15 mb takich linii) na oświetlenie nie mając innej alternatywy... Wczoraj też dostałem dobrą wiadomość, że łóżko zostało pomalowane. Wyszło bardzo fajnie. Zdjęcia będą jak przewiozę je na budowę.

Edytowane przez thoreg

• Odpowiedzi 422
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zajebisty ten stół !! :D, mozesz napisać coś więcej jak i czym nakładałeś ten wosk? Nie boisz się że to się szybko zniszczy na stole na którym się dzieją różne rzeczy przez różnych ludzi?

Po prosiłbym też jakieś ładne zdjęcie wykończonej powierzchni tego stołu :) bo bardzo brakuje takiego zdjęcia :cool:

Jeśli chodzi o nakładanie to przepis mojego stolarza:

1.) Nałożyć bardzo cienką warstwę wałkiem z mikrofibry

2.) Po 24 h delikatnie zmatowić gąbką ścierną >= 180 (ze względu na osadzający się wosk zużyłem 2 gąbki); jeśli wosk nie wysechł, to należy poczekać do jego wyschnięcia

3.) Drugie nałożenie cienkiej warstwy wałkiem

4.) Po 24 h delikatne zmatowienie gąbką ścierną >= 180

5.) Nałożenie trzeciej warstwy za pomocą szmatki (taki tampon) nasączonej woskiem, nakładanie ruchami okrężnymi tak jakby nakładało się politurę

6.) Od razu po nałożeniu ostatniej warstwy, przetarcie drewna szmatką (ja użyłem tej samej co w pkt 5, tylko wyżętej) wzdłuż słojów, tak żeby zebrać nadmiar wosku

Ważna informacja dotycząca pracy z woskiem/olejem: używać lateksowych/gumowych rękawiczek. Jeśli chodzi o wytrzymałość, to pierwotnie chciałem olejować olejem lnianym, ale Pan Janusz stanowczo (w sensie wcisnął mi puszkę i kazał nim robić ;)) polecił ten środek Osmo. Zaufałem mu, bo wiem, że w swoich realizacjach używa tylko najlepszych produktów. Wosk jest podobno bardzo wytrzymały. W przypadku uszkodzenia powłoki można robić miejscowe naprawy bez potrzeby szlifowania całej powierzchni. Na pewno pięknie wyciąga usłojenie drewna. :) Postaram się zrobić zdjęcia wykończonej powierzchni. Na razie stół idzie jeszcze raz do szlifowania, bo Pan Janusz dopatrzył się na blacie śladów po nożach grubościówki/wyrówniarki (blat zamawiany przeze mnie gdzieś w Polsce) i stwierdził, że nie może tak zostać. Chłopaki mają wpaść z jakąś dużą szlifierką Festoola i zrobić, żeby blat był równy jak stół. ;) Później znowu zabawa w wykańczanie powierzchni.

Z nowych informacji, to sofa ma się pojawić na dniach. Dzisiaj planuję pociąć profile LEDowe i przykręcić do sufitu część. Wtedy podejmę decyzję czy wrzucać profile na proszek czy mogą zostać anodowane. Niestety sufit nie jest idealnie równy i obawiam się, że akryl przy anodowanym aluminium będzie słabo wyglądał... Alternatywą jest malowanie profili na biało. "Lampa" nad stół poszła na proszek. W poniedziałek/wtorek powinienem mieć elementy u siebie. Tymczasem nie mogę się zebrać, żeby zacząć montaż listew przypodłogowych. Mdli mnie na myśl o nich. :)

Rama stołu i krzesła są koloru czarnego. Stół został zeszlifowany i niedługo czeka mnie ponowne nanoszenie wosku. Muszę powiedzieć, że ten wosk jest naprawdę twardy.

Tymczasem działam z oświetleniem salonu. Profile są docięte i przymocowane do sufitu. Na ten moment stwierdziliśmy, że zostają w wersji niemalowanej. Mam nadzieję, że do końca tygodnia załatwię temat oświetlenia salonu. Poniżej przymiarki profili podczas docinania:

YnjkB12.jpg

A tutaj już przymocowane do sufitu.

52u9Hp9.jpg

Pan Janusz zakończył też ważny etap jeśli chodzi o meble, a mianowicie zostały zamontowane frontu w szafie i skończona łazienka. Za ok. 2-3 tygodnie jeszcze będzie do zrobienia zabudowa na ścianie telewizyjnej, a raczej telewizorowej, bo nie planujemy podłączać telewizji.

blrzbSL.jpg

I ciągle nie zabrałem się za listwy przypodłogowe. :D

Heh, z tą telewizją mamy podobnie ale sam tv do salonu taki 50+ raczej kupie bo to dzis taki element wystroju a i z neta cos da sie na szybko np z yt obejrzeć :)

Jakie to profile? Całe Twoje oświetlenie wygląda super.

Pozdrawiam

Karol

Mam już ponad 6 lat 60-calową plazmę i ona zawiśnie na ścianie. Youtube'a obsługuje, więc wystarczy. A filmy/seriale będą puszczane z zewnętrznego źródła. Nie widzę potrzeby wydawania pieniędzy na nowy sprzęt jak dotychczasowy działa i spełnia wszystkie moje wymagania.

Profile to SEPOD i TESPO od Kluś.

Możesz przy okazji trochę szerzej opisać instalację multimedialną? Ciekawi mnie, jak macie to rozwiązane ;)

Jeśli chodzi i instalację multimedialną, to nie chyba ma sensu jej opisywać, ale skoro pytasz: są gniazdka prądowe, gniazdko sieciowe, puszczone kable głośnikowe w ścianie i posadzce oraz stosowne gniazdka. ;) I tyle. Biedacha po całości, ale tyle mi wystarczy. ;)

Wczoraj walczyłem z profilami i taśmami LED. Przeciągnąłem nowe kable na strych, podłączyłem zasilacze, polutowałem i pokleiłem taśmy. Ok. 3-ej w nocy skończyłem jedną część oświetlenia w salonie. Wygląda to naprawdę nieźle, chociaż zdjęcie tego nie oddaje. :)

jnWbCDC.jpg

W sumie to zdjęcie wygląda zupełnie inaczej niż rzeczywistość. :) Na ten moment na każdy metr profilu są dwie taśmy o mocy 9,6 W/m. Wydaję mi się, że nie będzie potrzeby dokładania następnych taśm LED, ale zawsze jeszcze zostaje możliwość dorzucenia kolejnych dwóch. Jak widać, przyszła też kanapa, ale na razie nie rozpakowuję do czasu skończenia prac w kuchni/salonie.

W piątek skończyłem zabawę z profilami. Pozostaje jeszcze mała kosmetyka, mianowicie zalepienie łączeń profili pastą aluminiową. Niestety nawet najmniejsza szpara jest widoczna, więc trzeba zrobić trochę kosmetyki. Ogólnie jestem zadowolony z efektu.

jb87kaM.jpg

w9kiz05.jpg

W sobotę skończyłem budowę oraz montaż lampy nad stół. Sama lampa robi zajebisty klimat jeśli chodzi o oświetlenie.

QFAQXwX.jpg

LswD9kJ.jpg

Przymierzona też kanapa. :p Jak oglądaliśmy ją w salonie meblowym, to wydawała się duża. Tutaj trochę ginie w tej przestrzeni. Jak dojdzie zabudowa ściany oraz stolik kawowy, to powinno być OK.

pnfsX9B.jpg

W niedzielę miałem też pomiar instalacji elektrycznej. Miałem trochę stresu, ale podsumowanie pomiarowca było takie, że można gwoździe wkładać do gniazdek i nic się nie stanie. :) Uziom został pomierzony i wyszło 0,5 Ohma.

Profile prezentuja sie rewelacyjnie, mam nadzieje ze uda mi sie cos podobnego u siebie zastosowac. Podaj wiecej szczegolow dotyczacych samych diod - jakie paski led kupiles - czy to SMD5050 czy moze jakies inne/dedykowane + jaka temperature barwowa wybrales, czy profile sa kryte jakims mlecznym szklem czy moze plexi?

Meble kuchenne masz w połysku czy macie ?

Odpaliłeś już ogrzewanie ? jeśli tak to napisz jaką temp masz na zasilaniu a jaką na powrocie . Przy panelach nie można za wysoko grzać tak jak przy desce podłogowej dodatkowo panel ma wyższy opór cieplny i gorszą przenikalność cieplną niż materiały tradycyjnie stosowane na podłogówce , pytam bo u siebie również będę kładł panele - pozdrawiam

Co tu dużo pisać, połączenia kolorów i to oświetlenie nad stołem bomba.

Stół też mistrzostwo.

Dzięki. :)

Profile prezentuja sie rewelacyjnie, mam nadzieje ze uda mi sie cos podobnego u siebie zastosowac. Podaj wiecej szczegolow dotyczacych samych diod - jakie paski led kupiles - czy to SMD5050 czy moze jakies inne/dedykowane + jaka temperature barwowa wybrales, czy profile sa kryte jakims mlecznym szklem czy moze plexi?

Jeśli chodzi o LEDy, to zakupiłem taką taśmę. Diody to 3528, barwa ciepła (3000K). 4000K wydają mi się zbyt "szpitalne". 3000K wygląda dla mnie naturalnie. Osłonka jest chyba z plexi, ale dosyć grubego. Ładnie rozprasza światło.

Jaki masz uziom, ze tak mało wyszlo? Standard do roznicowki to zdaje sie 30ohm, tnz norma.

Opisywałem to pod koniec 2016 roku. Musisz cofnąć się parę stron wstecz. :)

Meble kuchenne masz w połysku czy macie ?

Odpaliłeś już ogrzewanie ? jeśli tak to napisz jaką temp masz na zasilaniu a jaką na powrocie . Przy panelach nie można za wysoko grzać tak jak przy desce podłogowej dodatkowo panel ma wyższy opór cieplny i gorszą przenikalność cieplną niż materiały tradycyjnie stosowane na podłogówce , pytam bo u siebie również będę kładł panele - pozdrawiam

Fronty to mat. IMHO w dużych pomieszczeniach mat wygląda lepiej niż połysk. Zresztą po meblach w naszej łazience wiem, że jeśli miałbym robić połysk, to zamiast frontów malowanych wybrałbym akryle. Robią zdecydowanie lepszą robotę. :) Ogrzewanie odpaliłem raz, żeby podnieść temperaturę z 16 stopni do 20, ale nawet nie patrzyłem na parametry... Może w przyszłości będę mógł się podzielić taką informacją

W poprzedni wtorek dowiedziałem się, że mam obronę magisterki w piątek, więc nie robiłem zbyt dużo. Udało mi się wyszlifować stół i pokryć 3-krotnie woskiem. Poniżej zdjęcie z nakładania pierwszej warstwy. Na dniach wrzucę zdjęcie finalnego wyglądu blatu.

bDfCHc6.jpg

Udało mi się też dociąć wszystkie listwy przypodłogowe. :) Teraz pozostaje tylko przymocować je do ściany. Taki mały tip jeśli chodzi o cięcie listew z PCV: fajnie sprawdza się cięcie szlifierką kątową z cienką tarczą. Cięcie jest szybkie i czyste. :) Dodatkowo dzięki pomocy kumpla przewiozłem łóżko. Wczoraj odświeżyłem je jeszcze jedną warstwą farby. Łóżko wygląda zajebiście. Oczywiście zapomniałem zrobić zdjęcia. :D