Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farby - pomoc w doborze koloru

inka_

Recommended Posts

Hej, pisze zalamana pierwszymi dwoma podejsciami, wymalowalam kawalek scian probka tikjurili wg wzornika ncs i kolor okazal sie kompletna klapa.

wzielam tez z beckersa gotowa silver pearl - rowniez klapa. szukam bialej farby leciutenko zlamanej blekitem/niebieskim. biel, ktora jedynie dawalaby refleksy niebieskie, ale tylko wpadajaca w niebieski, nie niebieska.

szara okazala sie dla mnie za smutna, a wybrana ze wzornika miala za duzo fioletowej komponenty i wyszla siwa.

czy moglby ktos doradzic? jestem podlamana, niedlugo nie starczy mi scian, a wydawaloby sie, ze wzornik ncs ma mnostwo kolorow, ale wyszlo jak wyszlo.

teraz wiem, ze nie chce by sciana wpadala w szary, a byla biala z doslownie odrobina niebieskiego, dla niektorych niech to nawet bedzie i zwykly bialy. nie moze byc jednak zbyt smetny bialy.

z gory dziekuje :)

A teraz zmienilam zdanie i jesli nie znajde odcienia niebieskiego to wezme bazowy bialy - wg wzornika ral 9016 czyli klasyczna biel, niezlamana niczym, ani bielsza niz biel, po prostu biel. Mam nadzieje, ze biel bazowa we wszystkich firmach jest taka sama? :) Czy majac to na uwadze moglby ktos polecic firme i doradzil gdzie mat/polmat/satyna do scian w sypialni, salonu, przedpokoju a takze sufitu w tych pokojach i lazience? para, ralston, flugger, tikkurila wchodzi w gre?

• 2 weeks później...

Przy tak jasnych odcieniach bardzo dużo zależy od światła. Ten sam kolor może zupełnie inaczej wyglądać w świetle dziennym, inaczej na wzorniku a jeszcze inaczej na próbniku w sklepie. W pomieszczeniu w trakcie malowania będzie wyglądał inaczej niż wtedy gdy zamontujemy lampy i powiesimy w oknach firany… Może szukając właściwego koloru lepiej jest kupić farbę białą i pigment (Colorex) i samemu kropelka po kropelce stworzyć wymarzony, niepowtarzalny, wyjątkowy odcień? :)

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka