Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poliestyren XPS Czy potrzebna folia kubełkowa?

Zajac134

Recommended Posts

Witam ,mam szybkie pytanko

czy jeśli do ochrony izolacji przeciwwodnej i ocieplenia ściany kondygnacji podziemnej użyłem Poliestyrenu XPS ,to czy jest wymagana warstwa folii ochronnej np.kubełkowej na tą część poliestyrenu ,który znajduje się poniżej poziomu wód gruntowych ? Czy sam poliestyren wystarczy? Może w jakiś sposób woda gruntowa go uszkodzić?

XPS służy do izolacji termicznej, natomiast w żadnym razie nie jest izolacją przeciwwodną lub przeciwwilgociową. Do tego służy papa lub masy bitumiczne KMB, którymi się izoluję ścianę przed ułożeniem XPS. Jako minimum smaruje się Dysperbitem, ale marna to izolacja. Jeżeli to jest ściana piwnicy, to na pewno to jest niewystarczające. Jeżeli to są ścianki fundamentowe budynku niepodpiwniczonego, to w zasadzie nic się nie stanie, że będą one wilgotne, zakładając porządną izolację poziomą pod ścianami parteru i posadzką.

Woda w żadnym razie nie może uszkodzić XPS. Folię kubełkową daje się przede wszystkim aby materiał zasypowy nie uszkodził powierzchni XPS, szczególnie gdy zawiera kamienie lub inne ostre fragmenty. Jeżeli zasypujemy piaskiem albo czystą ziemią/gliną, to folia kubełkowa jest zbędna zupełnie. Pokutuje mit i "oddychaniu" ścian fundamentowych dzięki folii kubełkowej albo właściwościach izolacyjnych, ale taka folia nie może chronić przed wodą, bo łączy się ją na zwykłe zakłady, więc jeżeli pojawi się w gruncie woda to i tak przecieknie od spodu i na zakładach do XPS, dla którego jest to obojętne, bo po to ten materiał wymyślono, żeby zachowywał właściwości izolacyjne nawet w zupełnie mokrych warunkach.

Witam ,mam szybkie pytanko

czy jeśli do ochrony izolacji przeciwwodnej i ocieplenia ściany kondygnacji podziemnej użyłem Poliestyrenu XPS ,to czy jest wymagana warstwa folii ochronnej np.kubełkowej na tą część poliestyrenu ,który znajduje się poniżej poziomu wód gruntowych ? Czy sam poliestyren wystarczy? Może w jakiś sposób woda gruntowa go uszkodzić?

Edytowane przez DSQ

Moj kierownik nie kazal klasc foli kubelkowej jako ochrony przeciwwodnej czy do ulatwienia jakiegos wietrzenia tylko po to zeby ochronic plyty XPS przed uszkodzeniami mechanicznymi i przed korzeniami drzew i roslin rosnacych w poblizu - folia jest dosc gruba wiadomo ze nie zapewnia do 100% ochrony ale zawsze cos tam pomoze, koszt w sumie w porownaniu do XPS-a jest znikomy dlatego zdecydowalem sie ja polozyc.

Xps wymyślono po to aby go sprzedaći.

Ładowanie pod ziemię izolacji jak podłoga jest 60 cm ponad gruntem to jest dopiero bezsens.

Jak większość wynalazków i wyrobów. :-) Po to się produkuje, żeby sprzedawać.

Co do drugiego, mam inne zdanie.

Izolacyjność betonu przyjmijmy 20 razy mniejszą, niż styropianu. Żeby zredukować ten mostek termiczny i mieć ścianę ciepłą, zamiast 20 cm styropianu, musiałbyś mieć 4 metry ściany betonowej. :-) Wszystko jedno, w jakim kierunku.

W naszych warunkach klimatycznych masz na głębokości 1,5 metra 2 stopnie na plus w lutym i marcu, to jest minimum, potem rośnie do +16 stopni we wrześniu. Płycej może być zmrożona ziemia i zazwyczaj jest na początku roku.

Ciepło ładnie idzie do gruntu po ścianie i masz efekt w postaci zimnych kątów przy podłodze, wilgoci i często małego grzyba.

Ktoś powie, że kiedyś się budowało z cegły i było super, ale wtedy była w miarę głęboka piwnica, która dogrzewała fundament. Pewno mogło tam być z 5 stopni na plus przez zimę. Dodatkowo, ściana pięknie przewodziła ciepło i ogrzewała fundament. Warunek był jeden, trzeba było dobrze palić przez całą zimę. Pomimo tego, fundament robiono często z kamienia, pewno nie bez powodu, prawdopodobnie cegła nie wytrzymywała.

Teraz oszczędzamy opał i swoje zdrowie, więc się daje XPS.

To jest tak hak rekuperacja...temat rozdmuchany przez gazety typu murator...a w rzeczyeistości to nie jest warte funra kłaków...centrala 8-10 tysi. Rury, rozdzielnua 20..jak namówisz inwestora na tę bzdurę jak czerpnia w lesie jako gwc to kolejne 3 tysie. Łącznie )lekko 30 tysi...efekt..? Żaden...czerpnia to kilka procent około 3...(zbyt nała objętość). W domu cału dzień jest tylko duch bo reszta w pracy, szkole. Łazienka ciepła wieczorem, z kuchni i tak do grawitacji.....zwrot po 150 latach ?

Xps...60 cokół..40 w ziemię...po co głębiej? Pod podadzką masz izolację...zimy...jakie zimy? Te z -10?...gdzie ziemia zamarza na 20 cm?a nawet hak wyskoczy minus 30 na kilka dni to ile stracisz? 5 zł dziennie?....robię certyfikaty to liczę sobie hipotetyczne zysku..straty.

Dawanie xps do samej ławy to bezsens...robić trzeba tyle ile szerokość płyty..1 m czy 1.2 przy ursie i innych podobnych ...i zapominasz o tym , a nie debata czy dawać folię....to tak jak dać kowadło jako zbrojenie żelbetu....nasa się zgadza a nic nie daje.

To jest tak hak rekuperacja...temat rozdmuchany przez gazety typu murator...a w rzeczyeistości to nie jest warte funra kłaków...centrala 8-10 tysi. Rury, rozdzielnua 20..jak namówisz inwestora na tę bzdurę jak czerpnia w lesie jako gwc to kolejne 3 tysie. Łącznie )lekko 30 tysi...efekt..? Żaden...czerpnia to kilka procent około 3...(zbyt nała objętość). W domu cału dzień jest tylko duch bo reszta w pracy, szkole. Łazienka ciepła wieczorem, z kuchni i tak do grawitacji.....zwrot po 150 latach ?

Rekuperacja może kosztować i więcej niż 30 tysi, zalezy dla jakiego budynku, ja w swoim zamkne się w 10. Czy się zwróci , nawet na to nie licze, klimatyzacja w samochodzie też mi się nie zwróci, a nawet to jest dodatkowy koszt przy zakupie auta i jego eksploatacji. Ogólnie dom mi sie nie zwróci nigdy, a buduję, a rekuperację robie tylko dla komfortu, aby mi się w tym domu lepiej mieszkało. Dobrze ocieplam aby koszty utrzymania były niskie i jak dożyję emerytury aby mnie było stać na utrzymanie domu i swojej rodziny.....zatem takie rady zostaw dla siebie... skoro wszystko musi sie opłacić, zwrócić itp, dla mnie i dla wielu ludzi dom to miejsce w którym spedzaja dużą część swojego życia i dom musi spełniać moje wymagania pod wzgledem funkcjonalnym, komfortu, kosztów utrzymania, a nie że ma mi sie kiedyś coś zwrócić...

Edytowane przez sylwekr

Rekuperacja i komfort....kolejna bzdura.

Jakieś 15 lat temu taki pewien Pan stawia dom...180 m2 zabudowy, poddasze , działka 1500 m2. W domu rekuperacja, złoże grzewcze (umiejscowiliśmy je pod podjazdem i zasymulowaliśmy głębokość 4m....w sumie złoże grzewcze to najleprze rozwiązanie). Po 6 latach komfortu nazwijmy to dzwoni i mówi....sprzedaję dom i chcę mniejszy, bez rekuperacji....no ale dlaczego?...a on że zaraz życia mu zabraknie aby dom ogarnąć i działkę.

Czy mając rekuperację masz okna uchylne? Czy fix?Chodzi o to że jak chcesz mieć to co daje r klimatyzacja to takie rzeczy jak okna uchylne, kominki czy nawet grawitacja w kuchnii, odpada.

To tak jak klima w samochodzie i jazda na "zimny łokieć"

Andrzej jak nie masz nic do dodania w temacie to zamilcz proszę... Wyciągnąć jakaś informację z tego forum to jakaś masakra, zawsze trzeba przeczytać 100 stron bo zawsze znajdzie się jakiś pseudo-fachowiec który musi sobie nabić kilka postów swoją kretyńską nic nie wnoszącą gadką - przypominam temat dotyczy zabezpieczenia XPS-a folią, nikt Cie nie pytał czy warto dawać XPS, tyle.

wracając do tematu: Folia kubełkowa według niektórych powinna iść na pomiędzy fundamentem a styropianem. W sumie chyba nikt nie wie po co i gdzie ją stosować :) jako dowód proponuję zajrzeć na gazetkę promocyjną pewnego sklepu budowlanego na Cast..... (nie wiem czy mogę podać całą nazwę aby nie było reklamy). Strona 3 tam jest rysunek poglądowy

wracając do tematu: Folia kubełkowa według niektórych powinna iść na pomiędzy fundamentem a styropianem. W sumie chyba nikt nie wie po co i gdzie ją stosować :) jako dowód proponuję zajrzeć na gazetkę promocyjną pewnego sklepu budowlanego na Cast..... (nie wiem czy mogę podać całą nazwę aby nie było reklamy). Strona 3 tam jest rysunek poglądowy

:jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Że niby kubełkowa jest hydroizolacją? :lol2:

Xps...60 cokół..40 w ziemię...po co głębiej? Pod podadzką masz izolację...zimy...jakie zimy? Te z -10?...gdzie ziemia zamarza na 20 cm?a nawet hak wyskoczy minus 30 na kilka dni to ile stracisz? 5 zł dziennie?....robię certyfikaty to liczę sobie hipotetyczne zysku..straty.

Dawanie xps do samej ławy to bezsens...robić trzeba tyle ile szerokość płyty..1 m czy 1.2 przy ursie i innych podobnych ...i zapominasz o tym , a nie debata czy dawać folię....to tak jak dać kowadło jako zbrojenie żelbetu....nasa się zgadza a nic nie daje.

Pewnie teraz tak bywa, że ziemia zamarza płytko, bo zimy są cieplejsze. Są prognozy, że przyjdą jeszcze te zimniejsze, chociaż nie wiadomo, jak szybko.

Pomijasz zupełnie wilgoć wynikającą z grubości warstwy izolacji i skraplania się wody przy ścianach, a to poważny błąd. W programach tego nie ma?

Widziałeś w praktyce zimne kąty? Nie wierzę, że nie.

40 cm przy ścianie fundamentowej styropianu, to w praktyce w przeliczeniu jedna cała ściana zrobiona wyłącznie z styropianu grubości 2 cm z dużą szansą na dwa miesiące mrozu na zewnątrz. Czy, według Ciebie, taka ściana to dobre rozwiązanie?

Poza tym, zaskakują mnie zawsze zdecydowane poglądy, bez konkretnej wiedzy na temat jakiegoś przypadku.

Już w Polsce rozbieżności są olbrzymie, choćby między Suwałkami a Katowicami, jeśli chodzi o temperatury podłoża. Są też różnice między podłożem, wilgotnością w gruncie, zasłonięciem budynku od wiatru, nasłonecznieniem itd.

Co do folii, osobiście uważam zakup za dobrze wydane pieniądze. Folia, obsypana materiałem przepuszczalnym i nie atrakcyjnego dla zwierząt i śpię spokojnie, nie martwiąc się, że gdzieś coś pękło przy zasypywaniu, gdzie indziej stoi woda czy są korytarze nornic do samego muru.