Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A może PC bez podłogówki i grzejników???

gawel

Recommended Posts

U mnie w domu mam klimatyzator Split Gree 3,5kW (R32) i służy głównie do chłodzenia i tutaj sprawuje się znakomicie. Kiedyś próbowałem tym ogrzać dom ale nie byłem zadowolony z tego. Hałas , wyczuwalny ruch powietrza , zimne podłogi , zróżnicowane temperatury w domu , dodatkowo musiały być pootwierane wszystkie drzwi między pokojami aby choć trochę ciepła tam trafiło.

Kanałówka by problem rozwiązała , ale dalej była by słyszalna a podłogi dalej zimne ..

Jak dla mnie ciagle najbardziej komfortowe jest grzanie podłogowe , nie ważne czy kablami czy też wodną podłogówką.

Jak dla mnie takie ogrzewanie nie ma żadnych wad , no może takie że nie można dać bardzo grubej deski na podlogę albo bardzo grubych dywanów :)

Jak dla mnie ogrzewanie nadmuchowe świetnie się sprawdza tam gdzie szybko trzeba pomieszczenie nagrzać. Idealne na jakieś domki wakacyjne , pomieszczenia rzadko używane , sklepy i itd , ale do domu gdzie się ciągle mieszka i przebywa są dużo bardziej komfortowe rozwiązania.

Edytowane przez kaszpir007

U mnie w domu mam klimatyzator Split Gree 3,5kW (R32) i służy głównie do chłodzenia i tutaj sprawuje się znakomicie. Kiedyś próbowałem tym ogrzać dom ale nie byłem zadowolony z tego. Hałas , wyczuwalny ruch powietrza , zimne podłogi , zróżnicowane temperatury w domu , dodatkowo musiały być pootwierane wszystkie drzwi między pokojami aby choć trochę ciepła tam trafiło.

Kanałówka by problem rozwiązała , ale dalej była by słyszalna a podłogi dalej zimne ..

Jak dla mnie ciagle najbardziej komfortowe jest grzanie podłogowe , nie ważne czy kablami czy też wodną podłogówką.

Jak dla mnie takie ogrzewanie nie ma żadnych wad , no może takie że nie można dać bardzo grubej deski na podlogę albo bardzo grubych dywanów :)

Jak dla mnie ogrzewanie nadmuchowe świetnie się sprawdza tam gdzie szybko trzeba pomieszczenie nagrzać. Idealne na jakieś domki wakacyjne , pomieszczenia rzadko używane , sklepy i itd , ale do domu gdzie się ciągle mieszka i przebywa są dużo bardziej komfortowe rozwiązania.

Podłogówka (wodna) ma wadę , trzeba się na nią zdecydować na etapie budowy domu. Późniejszy montaż jest nieopłacalny ze względu na kucie wylewek a w moim przypadku burzenie ścian działowych. 2 wada podłogówki (dla użytkującego dom) i jednocześnie zaleta dla wykonawcy to brak dbałości o ocieplenie podłogi bo i tak wiadomo że podłoga zimna nie będzie, a wysokie rachunki za ogrzewanie to nie zmartwienie wykonawcy. I zawsze można powiedzieć że komfort cieplny kosztuje.

Ja nie mam podłogówki w domu i po 15 latach nie opłaca mi się ją montować, nie mam zimnych podłóg nie ma dyskomfortu nawet w mrozy.

Klimatyzator chcę zamontować w salonie pod oknem nadmuch będzie około 40 cm od podłogi więc nie będzie to uciążliwe. Na poddaszu zostają konwektory w łazience podłogówka i drabinki, W kuchni założę kable w wykutych bruzdach aby trochę zakumulować ciepło w II taryfie i w gabinecie przymierzam się do foli grzewczych pod panele, ma to co do zasady działać w II taryfie i kiedy drzwi do salonu będą zamknięte. Dodatkowo w salonie będzie grzejnik 1 kw zamiast obecnego 2kw jako uzupełniający do klimatyzatora.

Podłogówka (wodna) ma wadę , trzeba się na nią zdecydować na etapie budowy domu. Późniejszy montaż jest nieopłacalny ze względu na kucie wylewek a w moim przypadku burzenie ścian działowych. 2 wada podłogówki (dla użytkującego dom) i jednocześnie zaleta dla wykonawcy to brak dbałości o ocieplenie podłogi bo i tak wiadomo że podłoga zimna nie będzie, a wysokie rachunki za ogrzewanie to nie zmartwienie wykonawcy. I zawsze można powiedzieć że komfort cieplny kosztuje.

Ja nie mam podłogówki w domu i po 15 latach nie opłaca mi się ją montować, nie mam zimnych podłóg nie ma dyskomfortu nawet w mrozy.

Klimatyzator chcę zamontować w salonie pod oknem nadmuch będzie około 40 cm od podłogi więc nie będzie to uciążliwe. Na poddaszu zostają konwektory w łazience podłogówka i drabinki, W kuchni założę kable w wykutych bruzdach aby trochę zakumulować ciepło w II taryfie i w gabinecie przymierzam się do foli grzewczych pod panele, ma to co do zasady działać w II taryfie i kiedy drzwi do salonu będą zamknięte. Dodatkowo w salonie będzie grzejnik 1 kw zamiast obecnego 2kw jako uzupełniający do klimatyzatora.

Mieszkałem wiele lat w bloku gdzie były tylko grzejniki. Później kupiłem mieszkanie w nowym bloku gdzie też były grzejniki. Później już miałem tylko podłogówkę i jak dla mnie komfort przy podłogówce jest o wiele wyższy niż przy grzejnikach , tak samo jak "odczuwanie" temperatury.

Pamiętam u rodziców "walczyło" się z zimną podłogą dając wykładziny dywanowe lub dywany.

Ale oczywiste jest że montaż podłogówki w istniejącym domu jest nieopłacalny , bo koszty za wysokie i w takim przypadku sądzę że pompa powietrzna można się sprawdzić bo będzie tańsza w użytkowaniu niż zwykłe grzejniki elektryczne.

Ja w nowym domu chciałem dać pompę powietrzną kanałową (bo taniej) ale stwierdziłem że to nie dla mnie ...

Koszty są ważne , ale jak dla mnie nie najważniejsze .

@kaszpir007

Zerkam na Twój dom, bardzo piękny i w moim stylu a łazienki zajebiste, już sobie zapisałem zdjęcia :). Przydadzą się przy remoncie. Mam pytanie o klimę jak z głośnością pracy na poszczególnych biegach? Do czego można porównać poziom hałasu?

@kaszpir007 Masz rację podłogówki są super. Mam pytanie niedyskretne, choć pewno już gdzieś napisałeś ale jakie masz roczne całkowite zużycie prądu? Ja miałem 8-9 tys KWh. Obecnie po montażu PC cuw liczę na 6-7 tys kwh. Kosztowo wychodziło 250-380 zł siedmiomiesięczne. Liczę, że zjadę do 300 zł

@kaszpir007

Zerkam na Twój dom, bardzo piękny i w moim stylu a łazienki zajebiste, już sobie zapisałem zdjęcia :). Przydadzą się przy remoncie. Mam pytanie o klimę jak z głośnością pracy na poszczególnych biegach? Do czego można porównać poziom hałasu?

Dzięki.

Co do klimy to zbyt dużo biegów nie ma , bo to jest model ekonomiczny . Najciszej jest na pierwszym biegu. Normalnie jak używałem to ustawiałem auto i najpierw było bardzo głośno a później po dłuższym czasie obroty spadały i hałas też był niski.

Ale nawet na najniższym biegu słyszałem działającą klimę w sypialni położonej na samym końcu domu.

Tam gdzie mieszkam jest super cicho a ja mam "czułe ucho" i nawet wkurza mnie latający po pokoju komar :)

Dlatego nawet w oddalonej na samym końcu domu kotłowni zmieniłem bieg pompy z 3 na 2 bo słyszałem działającą pompę obiegową.

Co do hałasu to ciężko mi porównać do innych urządzeń , ale sądzę że coś pomiędzy działającą lodówką a zmywarką , ale to też mocno subiektywna ocena.

.

Dziwaczny argument.

Jaki brak dbalosci ?

Masz w projekcie 15-20cm ocieplenia podlogi w 3 warstwach (tak, aby w srodkowej ukryć instalacje), to trzeba wręcz postarać się, by zrobić to źle.

I nikt nie odwali fuchy z zalozeniem "będzie miał podłogówkę, to i tak będzie miał ciepło"

Dziwaczny argument.

Jaki brak dbalosci ?

Masz w projekcie 15-20cm ocieplenia podlogi w 3 warstwach (tak, aby w srodkowej ukryć instalacje), to trzeba wręcz postarać się, by zrobić to źle.

I nikt nie odwali fuchy z zalozeniem "będzie miał podłogówkę, to i tak będzie miał ciepło"

Miło że wierzysz w ludzką uczciwość. Ja mam niestety inne doświadczenia i obserwacje. Większość forumowiczów chwali się że mają w poddaszu 30cm wełny lub więcej. Ale jak ich zapytam czy byli obecni przy kładzeniu ocieplenia i widzieli jak wełna była zakrywana g/k to już nie sa tacy pewni. Jedno jest pewne że wełna ociepla dach ale czy ten zapłacony czy czyjś inny to już nie jest pewne. To co jest w projekcie jest przez niektórych budowlanców traktowane jako fanberia i oni wiedz lepiej a jak można pare stów urwać i opchnąc kilka belek wełny czy styropianu to czemu nie skozrystac i mniej pracy.