dawiddur 21.03.2016 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Już wyjaśniam o co dokładnie mi chodzi.Mam działkę, która w akcie notarialnym jest nazwana gruntem ornym lub rolnym (?). W gminie, po zakupie składałem jakieś oświadczenie w celu wyliczenia wysokości podatku gruntowego. Tam wpisałem, że x metrów to ziemia klasy V, a X metrów klasy VI... W gminie składam wniosek o wydanie "wypisu z MPZP", z którego dowiaduje się, że moja ziemia jest przeznaczona na zabudowę zagrodową itd, ale także pod budownictwo mieszkalne. W każdym bądź razie z tego "kwitu" wynika, że mogę tam zbudować dom. W związku z powyższym jaką ja mam ziemię-działkę? Rolną czy budowlaną? Czy moja działka wymaga odrolnienia? Czy może po prostu zapis MPZP już rozwiązuje za mnie ten problem? Wystarczy, że zmienię tylko przeznaczenie gruntu? - W UG czy w Starostwie?Naszły mnie te pytanie w kontekście zbliżających się zmian - przepisów dot. ochrony gruntów rolnych Pozdrawiam i z góry dziękuję na jakąkolwiek pomoc,DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 21.03.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Popularny termin "odrolnienie" (w prawie nie ma czegoś takiego) może oznaczać jedną z dwóch rzeczy:- przeznaczenie na cele nierolnicze w MPZP (uchwała gminy) lub- wyłączenie z produkcji rolnej (decyzja starosty). W Twoim przypadku pierwsze już najprawdopodobniej nastąpiło. Drugie może być konieczne, jeśli są to "użytki rolne wytworzone z gleb pochodzenia organicznego" - najlepiej sprawdzić w starostwie. Sprawdź też w starostwie, czy dla nich zapis w MPZP jest wystarczający do wydania pozwolenia lub przyjęcia zgłoszenie na budowę domu. Obowiązek uzyskania decyzji o wyłączeniu z produkcji rolnej dotyczy "użytków rolnych wytworzonych z gleb pochodzenia mineralnego i organicznego, zaliczonych do klas I, II, III, IIIa, IIIb, oraz użytków rolnych klas IV, IVa, IVb, V i VI wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego". Co do przyszłych przepisów nie ma za bardzo sensu spekulować, dopóki nie staną się przepisami teraźniejszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.03.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Od siebie jeszcze dorzucę że poza kategorią gruntów o konieczności wyłączenia z producji rolnej może decydować fakt "rekultywowania pod cele rolnictwa" - np nieutrzymywana od 50 lat melioracja (tak ja miałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 21.03.2016 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Oczywistym jestem, że chcę uniknąć sytuacji gdy zmiana przepisów uniemożliwi mi taką czynność. Dziś w kontekście możliwych zmian obawiam się, że zostanę właścicielem ziemi, na której nie mógłbym nic zbudować, ani też sprzedać... Jutro idę do Starostwa poczynić stosowne ustalenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 21.03.2016 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) W Akcie notarialnym posługujemy się zapisami: - "[...]właścicielem niezabudowanych działek gruntu położonych we wsi [...]"- wbrew temu co napisałem na początku, nie ma tu zapisu "grunt orny" czy coś w tym stylu. Wypis z rejestru gruntów:opis użytku: grunty orneOznaczenie użytków: RIVb i RV Nie ma nic na temat pochodzenia gleby - organicznego/ mineralnego... Edytowane 21 Marca 2016 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 21.03.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 W starostwie sprawdzisz w ewidencji gruntów (prawdopodobnie wydział geodezji) jaką klasę ziemi mają tam wpisaną. Tam też powinni Ci powiedzieć, czy to gleba mineralna czy organiczna. Weź z sobą odpis z księgi wieczystej albo inny dowód, że jesteś właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts