RAFire 21.03.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam, Mam ogrodzenie z cegły klinkierowej, w którym nikt wcześniej nie pomyślał o wypuszczeniu chociażby rur na kable do domofonu.Obecnie chciałbym zamontować domofon 2-rodzinny, ale nie chciałbym ciągnąć instalacji po słupku (nie wygląda to zbyt estetycznie). Czy znacie sposób jak temu zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.03.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Postaw słup od nowa, ale z rurami i kablem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.03.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jak zawsze dendrytus i jego rady...dom od razu postaw od nowa co się będziesz do słupa ograniczał...a nie prościej wydłubać fugę i tamtędy puścić przewód 8x0,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.03.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Są też domofony bezprzewodowe, albo dłubać fugę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.03.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Są też domofony bezprzewodowe, albo dłubać fugę ... Ale zasilić go jakoś musisz jednak czyli tak czy inaczej 230/12V doprowadzić trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 21.03.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Ale zasilić go jakoś musisz jednak czyli tak czy inaczej 230/12V doprowadzić trzeba... na baterie toż to przecież też działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arztin 21.03.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 na baterie toż to przecież też działa i to w dodatku słoneczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iF-Jimi 21.03.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) na baterie toż to przecież też działa Pod warunkiem że codziennie rano wymienisz na nowe A tak zupełnie poważnie RAFire to postawienie słupa od nowa w tym przypadku wcale nie jest złośliwą radą. O ile łączność złapiesz bezprzewodowo to zasilanie musisz mieć, baterie długo ci nie wytrzymają. Edytowane 21 Marca 2016 przez iF-Jimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 21.03.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 a nie prościej wydłubać fugę i tamtędy puścić przewód 8x0,5? Naprawdę uważasz, że włożysz w fugę doziemny, żelowany 8x5? Naprawdę uważasz, że później ładnie i estetycznie to zafugujesz, bo estetka miała być priorytetem? Robiłeś to kiedyś, czy to taka przed obiadowa, genialna inaczej myśl cię naszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.03.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Zakładam, że poprzez estetykę autor chce wyeliminować pomysły prowadzenia kabla po wierzchu. Poza tym, jak sam doskonale wiesz, domofon w najlepszym razie wymaga 4 żył a nie 8. Tak uważam, że da się to zrobić i zmieścić w fudze kabel nawet 8x0,5mm...wszytsko zależy ile czasu na to poświęcisz, ale tak czy inaczej koszty i czas będą mniejsze niż przy pomyśle burzenia słupka...jak ktoś ma spore środki (wciąż mniejsze od budowy nowego) można szarpnąć się na odwiert pionowy przez cały słupek (są firmy robiące podobne rzeczy) i jedynie przewiert do tego "tunelu" od strony panelu i od strony zasilania. Jakby to był mój słupek ja bym kombinował z fugą. Najtaniej i najlepiej moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.03.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Zakładam, że poprzez estetykę autor chce wyeliminować pomysły prowadzenia kabla po wierzchu. Poza tym, jak sam doskonale wiesz, domofon w najlepszym razie wymaga 4 żył a nie 8. Tak? Od kiedy? Znam domofony, które potrzebują 2 żył i taki które potrzebują w tym przypadku aż 9 żył. NIEM A ŻADNEJ REGUŁY jeśli chodzi o ilość żył. Tak uważam, że da się to zrobić i zmieścić w fudze kabel nawet 8x0,5mm...wszytsko zależy ile czasu na to poświęcisz, ale tak czy inaczej koszty i czas będą mniejsze niż przy pomyśle burzenia słupka.. Tak jak myślałem, że w życiu tego nie robiłeś, ale WYDAJE CI SIĘ że się da. Poza tym to twój pomysł, aby pchać w ten sposób 8x0,5. Ja tylko napisałem, że powinien to być ŻELOWANY tzw. DOZIEMNY. A to nie jest kabel łatwy w układaniu i to w takie wywijasy. jak ktoś ma spore środki (wciąż mniejsze od budowy nowego) można szarpnąć się na odwiert pionowy przez cały słupek (są firmy robiące podobne rzeczy) i jedynie przewiert do tego "tunelu" od strony panelu i od strony zasilania. Jakby to był mój słupek ja bym kombinował z fugą. Najtaniej i najlepiej moim zdaniem Najtaniej może i tak, ale z pewnością nie najlepiej i nie najestetyczniej. Jak ci się wydaje fuga jaklą ma grubości? 1 czy 3 mm? Ps. Ja robiłem taki partaninki i efekt dupy nie urywał. Ale to nie mój słupek i nie moja kasa, a płacone miałem od godziny. Według minie zawsze prościej, lepiej i ESTETYCZNIEJ było postawić nowy słupek. Godzinę rozebranie, ze 2 godziny wymurowanie. 5-10 cegieł na wymianę. Zbrojony beton w środku przecież zostaje. Jeden dzień i po sprawie. Albo po prostu dać brązowe lub szare korytko. Z brązowego/szarego plastiku, a nie malowane. Zresztą trzeba jeszcze doprowadzić przewód kaseta-rygiel i obsadzić to wszystko. A to już oznacza że naprawdę lepiej postawić nowy słupek z uwzględnieniem wszystkich potrzebnych funkcji jak np podświetlenie numeru czy furtki czy sygnalizacji otwarcie bramy. Edytowane 26 Marca 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.03.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 T Najtaniej może i tak, ale z pewnością nie najlepiej i nie najestetyczniej. Jak ci się wydaje fuga jaklą ma grubości? 1 czy 3 mm? Fuga na klinkierze ma zwykle 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.03.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 No właśnie...jeszcze nie widziałem klinkieru kładzionego na 3 czy nawet 5mm 10-11mm to standard..poza tym wytłumacz mi po co do domofonu (nie wideodomofonu) chcesz ładować 9 żył?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.03.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 No właśnie...jeszcze nie widziałem klinkieru kładzionego na 3 czy nawet 5mm 10-11mm to standard.. Standard? Skoro to standard, to czemu za każdym razem w co najmniej jednym miejscu musiałem podkuwać zaprawę? Najpierw się zastanów od czego uzależniona jest grubość fugi. Nie mówimy tu ani o wysokości, ani o "głębokości" od czoła. poza tym wytłumacz mi po co do domofonu (nie wideodomofonu) chcesz ładować 9 żył?? To proste 3 żyły potrzebne są do rozmowy w obie strony. 3 żyły do wywoływania dwóch mieszkań 1 przewód podświetlenie klawiszy 2 żyły elektrorygiel. Jakby nie liczyć 9 żył Jakby chcieć otwierać bramę klawiszem z domofonu to 11 żył. Jakby chcieć otwierać jeszcze furtkę od śmieci to jeszcze jedna żyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 01.04.2016 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 a jak będziemy chcieli pogadać z kierowcą śmieciarki to kolejne 3...powiedz mi zatem po co te 11 żył skoro są rozwiązania 4 żyłowe? Po co chcesz osobna ciągnąć 12V do panelu, elektrozaczepu i oświetlenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 01.04.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) a jak będziemy chcieli pogadać z kierowcą śmieciarki to kolejne 3...powiedz mi zatem po co te 11 żył skoro są rozwiązania 4 żyłowe? Po co 4 żyły, skoro są 2 żyłowe wideodomofony Po co w ogóle ciągnąc przewody, można założyć bezprzewodowy. Po co chcesz osobna ciągnąć 12V do panelu, elektrozaczepu i oświetlenia? Bo te rozwiązanie wielożyłowe wytrzymują po kilkanaście lat praktycznie bezawaryjnej pracy, w przeciwieństw do tych 4 żyłowych. Dodatkowo jak mam np 12 żył, to mogę założyć co chcę na dowolną ilość żył w tym na 2 lub 4. Mogę też kierować się względami estetycznymi lub finansowymi. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAFire 10.04.2016 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam, Dziękuję za żywą dyskusję. Osobiście rozbiórka i postawienie słupka od nowa nie wchodzi w grę. Powiem, że fuga ma 1 cm wysokości. Temat z bruzdowaniem mi się podoba, ale jeszcze bardziej z wierceniem. Może zna ktoś firmę w okolicy Trzebini, małopolskie, która byłaby w stanie przewiercić słupek. Chyba, ze jeszcze jakiś inny sposób. Odnośnie funkcji to domofon chciałbym dwurodzinny z otwieraniem furtki oraz bramy wjazdowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts