Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mój kot nie pije wody

cassie

Recommended Posts

kociaki sa czystymi zwierzakami, więc może to kwestia zmiany miseczki. Spróbuj myc ja codziennie, osusz i wlewaj wodę. Jeśli nie poskutkuje kup nową ceramiczną. Dodawaj łyżeczkę wody do porcji w saszetkach, ja tak robiłam Mieszałam Prevital sucha karmę z mokra i dodawałam niecałą łyżeczkę wody.

to może być objaw chorobowy więc badanie krwi można zrobić.

poza tym dużo kotów lubi pić wodę bierzącą taką co leci prosto z kranu a jak długo stoi w misce to jej nie chcą.

są nawet takie w sprzedaży malutkie fontanny do picia wody dla kotów, woda płynie w obiegu fontanny i koty chętniej wtedy piją.

• 2 months później...
To prawda, nasze też uwielbiają bieżącą wodę. Byłam zmęczona lataniem na zawołanie do łazienki lub pralni - koty głośno domagały się nalewki i zainwestowałam w fontannę ze zmiennym filtrem Drinkwell (do kupienia np. w zooplusie). Sprawdza się bardzo dobrze, jest czasowo ustawiona w jakich godzinach ma działać :)

• 3 weeks później...
  • 4 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Mój kot ma już 11 lat i nigdy nie dałem mu wody do picia. Ma dwie miski - w jednej suchą karmę a w drugiej dostaje saszetkę w dwóch porcjach dziennie . Ogólnie nie trzeba podawać wody, wystarczy mokra karma .

To co piszesz jest po prostu szkodliwe. Oczywiście kot domowy wywodzi się od zwierząt pustynnych i stepowych i ma stosunkowo niskie zapotrzebowanie na wodę. Ma nawet rozmaite mechanizmy oszczędzania wody, jak np. zdolność zagęszczania moczu i z brakiem wody radzi sobie lepiej niż np. pies, ale na dłuższą metę niedobór wody źle wpływa przede wszystkim na nerki i przyczynia się do skrócenia kociego życia.

Zapewne odpowiesz że twój kot ma 11 lat i ma się dobrze. Po pierwsze czy na pewno ma się dobrze? Sprawdzałeś w jakim stanie są jego nerki i wątroba? Za ile zdechnie na niewydolność nerek i ile mógłby jeszcze pożyć gdyby miał stały dostęp do wody?

Po drugie wysnuwanie wniosków ogólnych na podstawie jednego przypadku, nie jest specjalnie cenioną metodą poznawczą. Znałem jednego górala, który palił paczkę „sportów” bez filtra dziennie i łoił przynajmniej flaszkę samogonu dziennie. Dożył 94 lat w niezłej sprawności i zdrowiu, jednak nie postawił bym na tej podstawie tezy że wódka plus papierosy sprzyjają zdrowiu i długowieczności.

G.N Znam kilku właścicieli kotów, którzy nie dają kotką wody i dlatego również tak postępuję. Dziwne było to dla mnie, ale tak jak napisałeś, mają niewielkie zapotrzebowanie i należy dodać, że kot zawsze sobie poradzi: trochę z wanny, zlewu kibla (oby nie:p) poliże kropelek i mu naprawdę wystarczy. Co do zdrowia hmmm....... nie był nigdy u weterynarza :)

• 1 month później...
moja kotka ma 19 lat i wodę pije z kranu(wylizuje wode z perlatora, jak widze, delikatnie odkręcam kran aby leciał taki mini mini strumyczek wody), ze szklanki, z kubka(żona i syn na noc sobie nalewają wodę, to macza łapy i je lize, czasami łeb wsadzi w kubek), ale ze swojej miski to tylko sporadycznie i tylko świeżo nalaną, jak postoi ze 2-3h to juz nie ruszy.