68mustang 21.03.2016 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Witam! Za miesiąc robimy remont i chcemy założyć ogrzewanie podłogowe w całym domu poza piwnicami (tam też docelowo będziemy instalować ale za 2-3 lata), Dom ma 400m^2. Teraz będziemy robić podłogówkę na parterze i I piętrze (salon 55m, salon 35m, kuchnia 19m, hol 10m, łazienki 4x ~8m, sypialnia 20m, kilka pokoi po ok. 12m). Obecnie mamy stary kocioł gazowy Buderus ale w dalszej przyszłości będziemy chcieli go wymienić na pompę ciepła i mniejszy kocioł gazowy na zimniejsze miesiące. Na tym etapie jednak skupiamy się na tej podłogówce. Problem w tym, że jest to konkretna inwestycja i coś, czego nie da się w prosty sposób zmienić. Dlatego zależy mi na najwyższej jakości wykonania tego. Chciałbym zasięgnąć Waszych opinii ale nie pytam czy zakładać czy nie zakładać. Będę zakładał tylko chcę aby było to zrobione najlepiej jak się da i służyło długo. Dodam, że w salonach, holu i sypialni będą panele podłogowe. W kuchni i łazienkach płytki gresowe. 1. Czy panele grubości 8mm będą ok? 2. Salon parterowy o pow. 55m ma kilka dużych okien. Czy przy tych oknach nie będzie zimno jeśli nie będzie kaloryferów? Okna są raczej porządne w większości nie otwieralne. Salon na piętrze ma okno dachowe na wys. ok. 1.5m (skos). 3. Czy aby zapewnić podobną temperaturę w pomieszczeniach o różnej kubaturze można zastosować osobne "obwody" z własnymi sterownikami? Jeśli tak to jak byście to proponowali podzielić i jakich regulatorów użyć? Czy takie regulatory regulują przepływ wody na zasadzie jakiegoś elektrozaworu?4. Najważniejsze. Wiem, że są różne metody instalowania wodnego ogrzewania podłogowego. Jakie byście proponowali w moim domu. Chodzi mi głównie o grubości wylewek i materiały między nimi. Czytałem o jakichś panelach podkładowych Eco Thermo Floor. Czy ktoś to widział i poleca? Nie chcę przepłacać na bezsensowne materiały ale jeśli są jakieś metody, które w przyszłości zaprocentują mi mniejszymi stratami energii to chętnie przejrzą. Zwłaszcza, że decydujemy się na panele w dość dużej części. Niektórzy nam mówią, że będą duże straty, inni mówią, że jeśli będą to panele 8-10mm to ok.6. Sprzedawca w sklepie z podłogami powiedział mi, że w takim dużym pomieszczeniu jak ten salon 55m panele trzeba przykleić. Jak się to ma do ogrzewania podłogowego i co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Edytowane 21 Marca 2016 przez 68mustang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.03.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jeśli chcesz aby to było zrobione jak najlepiej się da to musisz zainwestować w projekt i podać projektantowi w których pomieszczeniach oczekujesz jakie temperatury. Jakie będą podłogi i jak będą rozmieszczone meble (kuchnia) To najlepszy sposób na prawidłowe wykonanie ogrzewania podłogowego. Żadnych sterowników w każdym pomieszczeniu. Jeden główny i koniec. Instalacja ma być jak najprostsza wyregulowana przepływami i rozstawem rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 21.03.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jak chcesz porządnie to OZC i projekt podłogówki. Koszt kilkaset zł. A jak chcesz zaoszczędzić to rób co 15cm z podziałem na pomieszczenia i nie przekraczaj długości pętli 100m. Czyli idź na żywioł może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.03.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Jak chcesz porządnie to OZC i projekt podłogówki. Koszt kilkaset zł. A jak chcesz zaoszczędzić to rób co 15cm z podziałem na pomieszczenia i nie przekraczaj długości pętli 100m. Czyli idź na żywioł może się uda. Moze sie uda, moze nie uda, skoro ma byc pompa ciepła to zalecana najnizsza mozliwa temperatura zasilania. Przy 15 cm wszedzie ta temperatura zasilania moze nie byc najnizsza. Inwestycja niezbyt tania i pójscie na zywioł to niezbyt dobre rozwiązanie, chyba ze sie chce uczestniczyc w konkursie na jak najtańsze wykonanie to wszelkie oszczednosci wskazane, szkoda tylko ze czasem wygrana w takim konkursie jest jak przegrana. Trzeba miec na uwadze ze to jest remont, bedzie zapewne zmiana ocieplenia, chociazby pod podłogówką, wykonanie na tzw oko jest w takim przypadku obarczone wiekszym błedem niz dla budynku nowego. Edytowane 21 Marca 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 21.03.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 1. Czy panele grubości 8mm będą ok? Będą ok, chociaż zawsze im grubiej tym gorzej. 2. Salon parterowy o pow. 55m ma kilka dużych okien. Czy przy tych oknach nie będzie zimno jeśli nie będzie kaloryferów? Okna są raczej porządne w większości nie otwieralne. Salon na piętrze ma okno dachowe na wys. ok. 1.5m (skos). Od tego są strefy brzegowe, ale przy planowanej pompie ciepła to już wyjdzie Ci rozstaw co 5cm... Jeśli są nieotwieralne, to na pewnie mają lepsze parametry niż otwieralne okna. 3. Czy aby zapewnić podobną temperaturę w pomieszczeniach o różnej kubaturze można zastosować osobne "obwody" z własnymi sterownikami? Jeśli tak to jak byście to proponowali podzielić i jakich regulatorów użyć? Czy takie regulatory regulują przepływ wody na zasadzie jakiegoś elektrozaworu? Tylko regulacja pogodowa + ustawienie przepływów. Podłogówka ze swoją bezwładnością jest ciężka w regulacji dla termostatów. 4. Najważniejsze. Wiem, że są różne metody instalowania wodnego ogrzewania podłogowego. Jakie byście proponowali w moim domu. Chodzi mi głównie o grubości wylewek i materiały między nimi. Jeśli standardowa wylewka, to łączna grubość około 7cm, jeśli anhydrytowa, to około 5-5,5cm. Czytałem o jakichś panelach podkładowych Eco Thermo Floor. Czy ktoś to widział i poleca? Nie chcę przepłacać na bezsensowne materiały ale jeśli są jakieś metody, które w przyszłości zaprocentują mi mniejszymi stratami energii to chętnie przejrzą. Zwłaszcza, że decydujemy się na panele w dość dużej części. Niektórzy nam mówią, że będą duże straty, inni mówią, że jeśli będą to panele 8-10mm to ok. To ciepło Ci nigdzie poza dom nie ucieknie, więc nie ma co się bać. Podkłady mogą pomóc zapewnić tłumienie dźwięków jeśli miałoby być mało styropianu pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Od tego są strefy brzegowe, ale przy planowanej pompie ciepła to już wyjdzie Ci rozstaw co 5cm... Jeśli są nieotwieralne, to na pewnie mają lepsze parametry niż otwieralne okna. Nie przeceniałbym znaczenia stref brzegowych, zmiana rozstawu z 10 na 5 cm to wzrost mocy o ok 20 % zakładając ze strefa brzegowa to ok 20 % powierchni pomieszczenia, uzyskujemy tylko ok 4% wzrost mocy grzejników podłogówych w salonie. Pomijajac trudnosci technicznie przy układaniu tak małego rozstawu i powiekszonych oporów zwiekszamy ilosc materiałów i robocizny. Reasumując, nie warta skórka za wyprawkę. Wszystko zalezy od strat salonu, powierzchni przeszklen i pokrycia posadzki. Zageszczanie w strefach brzegowych to relikt przeszłych czasów, gdzie straty były wysokie i nie przejmowano sie wysoką Tz. Przeliczałem kilka takich salonów gdzie niezbedne było zainstalaowanie grzejników kanałowych z inna wyzszą Tz. Kazdy przypadek wymaga dokładnych obliczen aby przyjąc najbardziej optymalne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 21.03.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Jaką izolację termiczną podłogi masz na tym parterze? To jest bardzo ważna kwestia. Inne rozwiązania jak podają wyżej. Rób jak najprostsze, centralne sterowanie. Jak chcesz prawidłowe OP, to najlepiej wykonaj OZC, ono podpowie jak i czym wykonać OP optymalnie. Panele możesz układać jakiekolwiek, nie ma znaczenia. Oczywiście, jeśli tylko masz jakąś przyzwoitą izolację podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
68mustang 22.03.2016 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. Skoro koszt projektu to kilkaset złotych to na pewno warto. Zależy mi na tym aby było to zrobione tak jak trzeba. Jeśli chodzi o wspomnianą pompę ciepła to planuję ją dopiero za kilka lat. Póki co wszystko będzie podpięte do istniejącego już kotła gazowego. Czy to nie będzie problem skoro inny jest rozstaw pod jedno a inny pod drugie? Gdzie w Krakowie znajdę kogoś kto mi taki projekt porządnie zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
68mustang 22.03.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Problem w tym, że nie mam dokładnego projektu domu i nie było mnie przy jego budowie. Mieszkam tu 6 miesięcy. Wątpię, że sam byłbym w stanie zrobić taki projekt stąd wolałbym aby ktoś podjechał to obejrzeć ;/ W stosunku do oryginalnego projektu było kilka przeróbek. Pod skosami powstały 2 dodatkowe pomieszczenia w tym jeden mały salon, którego nie ma na projekcie. Może spróbowałbym nanieść na projekt poprawki... Jaki mógłby być koszt takiego projektu dla niecałego domu? Byłoby do projektowania pewnie ok. 250m A co sądzicie o podłogówce w sypialni? Robić czy lepiej zostawić tak kaloryfer? I czy w ogóle to będzie działać skoro kaloryfer potrzebuje cieplejszej wody niż podłogówka...? Edytowane 22 Marca 2016 przez 68mustang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.03.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Problem w tym, że nie mam dokładnego projektu domu i nie było mnie przy jego budowie. Mieszkam tu 6 miesięcy. Wątpię, że sam byłbym w stanie zrobić taki projekt stąd wolałbym aby ktoś podjechał to obejrzeć ;/ W stosunku do oryginalnego projektu było kilka przeróbek. Pod skosami powstały 2 dodatkowe pomieszczenia w tym jeden mały salon, którego nie ma na projekcie. Może spróbowałbym nanieść na projekt poprawki... Jaki mógłby być koszt takiego projektu dla niecałego domu? Byłoby do projektowania pewnie ok. 250m A co sądzicie o podłogówce w sypialni? Robić czy lepiej zostawić tak kaloryfer? I czy w ogóle to będzie działać skoro kaloryfer potrzebuje cieplejszej wody niż podłogówka...? Daj sobie spokój z grzejnikami, całościowe OP jest tańsze w wykonaniu i bardziej komfortowe w użytkowaniu. Tym bardziej, że planujesz ogrzewać to gazem i w niedalekiej przyszłości PC. Grzejniki dla PC to nieporozumienie, musiałyby być wielkie. Sypialnie to pokoje jak każdy inny, dlaczego miałbyś ogrzewać je inaczej? Jakieś dziwne mity pokutują w społeczeństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 24.03.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 A co sądzicie o podłogówce w sypialni? Robić czy lepiej zostawić tak kaloryfer? I czy w ogóle to będzie działać skoro kaloryfer potrzebuje cieplejszej wody niż podłogówka...? Rób podłogówkę, nie będziesz żałował. PS. odezwij się na PW do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.03.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 A jak już podłogówka będzie zrobiona i będziecie wybierać producenta urządzeń grzewczych - czy to kotła, czy pompy ciepła - odwiedźcie naszą stronę! Mamy w ofercie zarówno pompy ciepła (gruntowe i powietrzne) jak i gazowe kotły kondensacyjne. Jak masz pytania - służę pomocą! Pozdrawiam i życzę wytrwałości podczas remontów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ek_ge 14.04.2016 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Do podłogówki zaleca się wylewki anhydrytowe, które znacznie lepiej sprawdzają się w takim przypadku niż tradycyjny jastrych, ponieważ sprawniej przewodzą ciepło. PozdrawiamMarek Tucholski Online Ekspert marki Lafarge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts