Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Specyficzny zapach w nowo kupionym mieszkaniu

Inchess

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio z Żoną kupiliśmy mieszkanie i jest w nim dość specyficzny zapach. Gdy je oglądaliśmy przed zakupem to ten zapach nam specjalnie nie przeszkadzał, a w ogóle człowiek się stosunkowo szybko do niego przyzwyczaja. Jednak na dłuższą metę jest to uciążliwe, szczególnie że Żonę boli od tego głowa, a wiadomo - Żona niezadowolona to łatwo nie jest :) Żona mówi, że przypomina jej to zapach z zakładu samochodowego, jakiś zapach lakierów, smarów czy czegoś tego typu. Co ważne, poprzedni właściciel mówił, że całe mieszkanie było malowane w styczniu tego roku. Były też malowane wszystkie rurki (np. gazu w przedpokoju). Co jeszcze ważne, ściany są pokryte "barankiem". Czytałem że do "baranka" stosuje się lakiery, które zabezpieczają powierzchnię, ale najintensywniejszy zapach jest w dużym pokoju i przedpokoju, a w małym pokoju już nie, mimo tego, że "baranek" jest w każdym pomieszczeniu. Dodatkowo w przedpokoju jest jeszcze boazeria wyglądająca na nową. Nie wiem co jeszcze przydatnego mogę napisać. W każdym razie...

Macie pomysł z czego może to wynikać i czy da się tego pozbyć?

Pozdrawiam

Świeże farby i lakiery przez pewien okres czasu ( nawet kilka miesięcy) wydzielają ten zapach. Trzeba dobrze wietrzyć mieszkanie .Zdaję sobie sprawę, że teraz to jest trudne gdyż pewnie pomierniki ciepła oszaleją. Zapach ten będzie zanikał. Najszybciej pozbędziecie się tego już w ciepłe dni ( po zakończeniu okresu grzewczego) , kiedy to można intensywnie wietrzyć prawie przez cały dzień. Nawet po wstawieniu nowych mebli, położeniu paneli podłogowych przez jakiś czas jest uciążliwy zapach.