Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę nad układem mebli w sypialni, i nie byłoby tak źle gdyby nie to, że pomieścić musi:

- łóżko nierozkładane 140/200, bez zagłówka

- jak najwięcej miejsca do przechowywania - szafa zabudowana lub gotowa

- najgorsze - biurko z komputerem.

Chyba będę musiała zrezygnować z szafek nocnych, a bardzo mi zależało, żeby dojście do łóżka było z dwóch stron, no ale nie da się wszystkiego zrobić na 10m2. Nie chciałabym ruszać drzwi, ostatecznie wchodzi to w grę, tak samo jak montaż drzwi przesuwnych, ale to chyba niewiele zmienia.

Biurko nawet niekoniecznie jakieś bardzo duże, ale ok 100-120, ustawione tak, aby dało się w łóżku filmy oglądać.

Układ nr 3 wydaje mi się ok, bo po ustawieniu wszystkiego nawet sporo miejsca się wydaje w pokoju, ale z kolei zastawione dojście do okna... Nr 6 ma kiepskie dostęp do szafy (ok 30 cm).

Przygotowałam takie ustawienia, chociaż mam wrażenie że kręcę się w kółko, może Wy macie jakieś pomysły??

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

https://forum.murator.pl/topic/209619-ma%C5%82a-sypialnia-i-du%C5%BCo-mebli-jak-to-zrobi%C4%87/

Biurko ma być tylko na tv???

Najoptymalniejszy wydaje się układ nr 6, ale odwrotnie biurko z szafą, tzn. biurko pod oknem, szafa na wprost wejścia

Edytowane przez joliska

pyskam

Moja propozycja taka jak na załączniku. Nie do końca rozumiem gdzie jest problem. Sypialnia jest spora, a jak sobie rozrysowałam wszystko, to nawet zmieściło się łóżko 180x200 i biurko. Radziłabym zrobić wszystko na wymiar. Łóżko może być bez zagłówka, albo można zamontować pikowane panele do ściany. Łóżko zabudować szafami po sam sufit. Będzie można wykorzystać na przechowywanie, a także zrobić coś w rodzaju szafek nocnych. Wystarczy dobry projekt mebli.

Na przeciw łóżka, biurko, ale na głębokość 40cm. To raczej coś w stylu toaletki, no i zależy od Was, do czego biurko potrzebne. Przy oknie wysoka szafa, żeby móc schować jeszcze więcej rzeczy :D

pyskam_sypialnia.jpg

42408_5fa33aee-38ef-4656-98f5-deffec1a42c7_crop_253_200_-sypialnia-styl-nowoczesny.jpg

http://img.shmbk.pl/rimgsph/26159_61c02e22-3f98-49ba-8f83-dfdb696afbee_max_900_1200_lokal-mieszkalny-ul-hoza-kielce-sypialnia-styl-skandynawski.jpg

http://www.silvan.pl/zdjecia/szafy/biala-szafa-w-sypialni-bez-uchwytow-tip-on.jpg

http://img.shmbk.pl/rimgsph/20345_5f710208-5320-4310-ae80-0ce70fe76ab0_max_550_800_-sypialnia-styl-skandynawski.jpg

http://i.dobrzemieszkaj.pl/i/10/31/50/940/spokojne-biele-i-szarosci-3.jpg

Biurko ma być na komputer, do tego dość często używany do pracy, głębokość 60 to raczej min.

Joliska i Anika - wydaje mi się że nie da rady postawić biurka naprzeciwko łóżka bo krzesło się nie zmieści (ściana 290, z tego łóżko 200 + szafa/biurko 60, zostaje 30 cm luzu).Dlatego ew. przejście też będzie raczej prześlizgiwaniem się ;)

Myślę o zabudowie nad łóżkiem tak ja na zdjęciach, bo uważam to za super wykorzystanie miejsca. Ale póki co szukam jeszcze pomysłów :)

pyskam_sypialnia2.jpg

To ja proponuję w ten sposób. Jeśli w ostateczności można przesunąć drzwi, to może warto z tego skorzystać. Bo funkcjonalność się poprawi przez to na pewno i nie będziemy ograniczeni ani mniejszym łóżkiem, ani wygodniejszym biurkiem.

Tak, to rzeczywiście fajne rozwiązanie, sporo zmienia z układzie całego pokoju, i lepiej rozmieścić wszystko co potrzebne. Tym bardziej, że łóżko chciałam szer 140 i na szafy po obu stronach zostaje po 75 cm a to już ładnie.

Przemyślę sobie na spokojnie, bo mówiąc o przesunięciu nie myślałam że aż tak trzeba będzie całkowicie je przenieść, żeby to miało sens ;)

Ja łóżka też bardzo nie chce, teraz tak mam i dobija mnie.

Tak sobie o tym myślę i doszłam do wniosku, że wcale nie muszę mieć biurka naprzeciwko łóżka, wystarczy kupić drugi monitor i podpiąć go do kompa. Wtedy też mogłabym wykorzystać pomysł Twój Anika nr 1, monitor umieścić na węższej niż biurko szafce i bez ruszania drzwi mieć w zasadzie to co potrzebuję :)

Biurko postawiłabym w tym samym ciągu zabudowy co łóżko, coś na wzór tego:

173021_937f18cd-7801-4628-a307-69bea510d20f_max_550_800_sypialnia-sypialnia-styl-nowoczesny.jpg

Zastanawia mnie tylko przejście, które zostanie wzdłuż łóżka - 50 cm, niezbyt, ale chyba i tak byłoby najlepiej :yes:

https://www.youtube.com/watch?v=adO1MFr4-7A

tłok, ciasno... mało miejsca.. kalustrofobia... graciarnia a nie pokoj....

chcesz w sypailni jak najwiecej meijsca do przechowywania????

więc co to w końcu ma być SYPIALNIA CZY MAGAZYN??

aha już wiem takie 3 w jednym.... sypialnia, magazyn i na dodatek pokój biurowy..

Do pełni szczescia brakuje aneksu kuchennego.. :)

a tak powaznie.. jabym z tego 3 w 1 zrobiił max 2 w 1.

Edytowane przez arztin
  • 6 months później...
Miałam podobny problem, tylko łóżko 180x220. Dobrze, że zdecydowałam się je wywalić, bo teraz - tam ta ra ram - mam miejsce! I tysiąc razy wolę spać na mniejszym, ale móc przechodzić, niż wylegiwać się na gigancie, a potem chodzić bokiem jak upośledzony rak ;)
  • 1 month później...

Łóżko o wymiarach 140/200 dla 2 osób wydaje się być rozwiązaniem optymalnym. Urządzając sypialnię warto sobie właściwie poukładać priorytety, odpowiedzieć na trudne pytania -Co jest ważniejsze duże łóżko czy duże biurko? :) To wybory bardzo indywidualne, uzależnione od naszego stylu życia. Małe wnętrza można powiększyć optycznie stosując triki dekoratorskie. Nie namawiamy na szafę lustrzaną,bo to przeżytek ale lustro mogłoby się pojawić w tym niewielkim wnętrzu. Jasne lekkie lakierowane meble, obowiązkowo jasna kolorystyka ścian (złamane biele?) i wielopunktowe, rozproszone światło sprawią, że to wnętrze będzie sprawiało wrażenie większego niż jest realnie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka