Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR OK. jaki producent najlepszy?

Baka890

Recommended Posts

Witam

Bede ocieplal dach Piana o.k. dach dwuspadowy. chce dac 25cm ocieplenia. dostalem wyceny z roznych firm na rozne piany

mam do wyboru

Quadfoam 500 (najdrozsza)

Bayer (troche tansza)

oraz dwie najtansze

PPC

Polychem

Roznice w cenie sa zauwazalne ale czy w jakosci te piany tez jakos sie roznia? Polychem z tego co widzialem mial klase niepalnosci F wiec go zdyskwalifikowalem chociaz jeden z wykonawcow mowil ze chyba od zeszleo roku maja juz E ale nie byl pewny.

Na ktora z tych Pianek PUR wy byscie sie zdecydowali ? bo ja jestem kompletnie zielony.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też miałem ten sam dylemat. Z tego co się zdążyłem rozeznać to obecnie polskie piany niewiele ustępują tym zachodnim. Polychem ma pianę o klasie palności E. Jak do nich napiszesz to przyślą Ci dokumenty (piana ma symbol 0808NF). Ja jednak chyba decyduję się na pianę prodexu crossin attic soft zer względu na niską sorbcję wody. Z tego co wiem to są w trakcie uzyskiwania klasyfikacji ogniowej E na tą pianę (albo już ją mają). No i prodex ma dać gwarancję w przeciwieństwie do polychemu.

Moim zdaniem nie warto przepłacać na te amerykańskie czy kanadyjskie wynalazki tym bardziej, że różnica w cenie to 20 zł i więcej za 25 cm grubości. Zresztą co wykonawca to inna opinia :)

No wlasnie.obawiam sie ze kazdy producent moze podawac wartosci ktore im wychodza w ich wewnetrznych badaniach..a tak wogole to czy ta absorpcja jest az tak wazna skoro od dachu idzie paraprzepuszczalna potem piana pozniej paroszczelna i plyta k-g. To ile tam moze tej wilgoci wejsc ?:)

Fajnie jakby sie tez wypowiedzial ktos kto ma pianke.caly czas bylem zdecydowany na quadfoam 500 lub ew bayer a teraz juz sam nie wiem czy jest sens doplacac.

MD. Możesz podać cene prodex'a ? Mój lokalny wykonawca zaproponował mi polychem systems NG 0808 - 52zł za 20cm. Mocno jednak zastanawiam się nad wełną. Isover 0,033 można kupić poniżej 23zł za 15cm (1m2).

Planowałem ułożyć w skosach wełny 25cm, a na sufit 15+18 wełny.

Mam mocno "połamany" dach (lukarny itd) i dlatego zastanawiam się nad pianką - mniejsze ryzyko błędu.

Prodex wychodzi ok. 3-5 zł drożej przy tej grubości. Zapytaj znajomego czy polychem daje gwarancję na pianę bo tego w końcu nie ustaliłem. Prodex podobno ma dawać 10 lat gwarancji (podkreślam słowo podobno ;) )

U mnie dach też jest bardzo skomplikowany. Jedyna moja obawa była o drewno jak się po latach będzie pod tą pianą zachowywać. Ale myślę, że zainwestowanie w zrobienie szczeliny wentylacyjnej i dobra wentylacja dachu rozwiąże ten problem :)

Edytowane przez MD.

Drogi Panie MD. , piany amerykańskie i kanadyjskie to nie jakieś tam wynalazki, tylko najlepsze materiały na świecie.

To oni są ze swoimi produktami 30 lat na rynku a nie Polychem czy Prodex, którzy wciąż nie potrafią zrobić dobrej jakościowo piany ...

Pisałem już o swoich perypetiach z wykonawcami , którzy pracują na polskich pianach i nie życzę najgorszemu wrogowi, no chyba, że chcecie płacić na pustki i pęcherze powietrzne a nie za pianę, to ok ;)

Czy wybierając kafelki, piec czy baterię do umywalki też bierzecie najtańszą ?

Ja wybierałem między Icynene a Quadoam500 i wygrał Quadfoam bo wykonawca dał mi dożywotnią gwarancję na produkt i 25 na wykonanie.

Cena również była bardziej przyjazna od Icynene...

Pozdrawiam życząc dobrego wyboru izolacji :)

Drogi Mariano. Najtańszą pianę Icynene o grubości 20 cm znalazłem za 75 zł/m2 a rozmawiałem z kilkudziesięcioma wykonawcami z całej Polski. Dodam, że dach do ocieplenia mam bardzo duży. 2 lata temu jakość pian była kompletnie inna i mówią to wykonawcy, którzy natryskują zarówno te zachodnie jak i polskie piany. Teraz różnice w jakości są znikome albo nie ma żadnych za to w cenie różnica jest duża. Nie przywołuj swojej wiedzy sprzed 2 lat bo w tym temacie dużo się zmieniło.

Drogi MD. ,

Nie interesuje mnie cena Icynene, jak wspomniałem ja mam pianę Quadfoam u siebie.

Z tego co wiem, a robiłem bardzo dogłębną analizę firm bo jestem dociekliwy, to firma produkująca zarówno Quadfoam jak i Icynene ma ogromne doświadczenie i nie porównujmy tego do 2-3 lat doświadczenia konkurencji...szczególnie polskiej.

Popytaj Pan wykonawców, którzy kiedyś robili na polskich pianach a potem na zachodnich co o nich myślą to czar o " żadnej różnicy w jakości " pryśnie.

Miałem w ręce próbki Polychemu i płonął żywym ogniem jak zapaliłem a zachodnie nie...

Ja nikogo nie będę namawiał do tego czy tamtego, pytacie Panowie na forum co lepsze to mówię, lepsze są piany zza oceanu i koniec kropka.

TomaszS131, dobra ekipa nie robi tego 2x ;)

Pozdrawiam