Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR OK. jaki producent najlepszy?

Baka890

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sporą cene masz na NG 0808NF-B2 prawie 59zł. Na tą pianę mam oferty w okolicach 50zł (u mnie 200m2)

Może ze względu na cene bardziej do niej jestem przekonany.

Muszę jednak zonę przekabacić bo ona upiera się przy wełnie

Planowałem 25cm isovera 0,033 w skosy (15cm+10cm) co daje mniej wiecej U=0,14

i 36cm w strop poddasza (2x18cm) U=0,11

Każdy ze sprzedawców deklaruje ze jego 20-22cm pianki okolo U=0,037 będzie lepsze niż wybrane przeze mnie 25-30 wełny, a co do tego to jakoś nie jestem przekonany.

Jak trzeba by spartaczyć ułożenie wełny by tak było...

Edytowane przez link2jack

wielkie dzięki i piwo dla Ciebie, bo nie pomyślałem by o to pytać.

Kanadyjczycy dają 25 lat gwarancji na piśmie, reszta (polskie, hiszpańskie, etc) tylko to co kodeks cywilny. Czyli wyłania się zwycięzca.

Co do gwarancji to informacje Kolegi, odnośnie polskich pianek, są błędne. CROSSIN ATTIC SOFT wykonany przez AW ma 10 lat gwarancji producenta systemu. Jest to mniej niż 25 ale to dalej mniej niż DOŻYWOTNIO od P. Staszka :D Gwarancja to jedno a wykonawca jest zobligowany do przestrzegania aktualnej normy zharmonizowanej. To już inna para kaloszy.

Wierzcie lub nie ale bardzo niewiele firm natryskowych wie o tej normie a jeszcze mniej stosuje się do jej wymogów. Jakościowych i formalnych.

Edytowane przez mat3006

Możesz wrzucić jakiś link w którym jest zapisana lambda 0,037? na stronie polychem znalazłem tylko 0,0398

OK mam

Takie pytanie - ktoś kiedyś sprawdzał te parametry po natryśnięciu ? Gęstość i lambdę ?

Wiem, że lambdy nie zmierzymy - ale z "bombla" piany można wyciąć sześcian 100x100x100mm lub choć 50x50x50 i zważyć żeby otrzymać prawdziwą gęstość.

Nie obrażajcie się - ale jakoś nie mam przekonania, że gość z plecakiem-spryskiwaczem wchodzi do mnie na budowę wyglądając jak GhostBusters coś mi tam psika na poddaszu i na końcu mówi "ma Pan gęstość 8 kg/m3 i lambdę 0,037" jest wiarygodny. Szczególnie, że w jego interesie jest żeby tej piany - "cukru w cukrze" było mniej :>

My płacimy za cm natrysku a nie ilość zużytej piany. Ona rośnie sobie sama. Jaka jest tolerancja dla tak radośnie rozszerzającej się pianki ? Jak na proces rozszerzania wpływa wilgotność pomieszczenia ? Temperatura otoczenia ?

Poliuretan jest dość kapryśnym tematem i na maszynach kosztujących po parę milionów EUR przy produkcji płyt warstwowych czy też sztywnej pianki poliuretanowej paru ludzi ma co robić by trzymał parametry, a o gęstość na poziomie 30 kg/m3 (a nie 8 kg przy 15 kg dla styropianu) dba kolimat z naciskiem paru ton, a zamiast tego mamy tutaj scenę z filmu GhostBusters :>

I nie rzucajcie mi tutaj laboratoryjnymi aprobatami i kwitami z jednorazowych badań. Papier przyjmie wszystko - ale żyjemy w Polsce i pytam czy ktoś to sprawdza/waży po usłudze ?

Edytowane przez Stexxil

Przykładowe ceny znajdziesz na poprzednich stronach wątku. Co do pianki to pytaj Mariano. Wychodzi na to, że się tym zajmuje...

Kolego drogi, polecam również inne zachodnie piany, w tym Demilec i Icynene, więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi ?

Zresztą, róbcie na czym chcecie, moje zdanie już znacie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Kolego drogi, polecam również inne zachodnie piany, w tym Demilec i Icynene

Mogę potwierdzić, że pianka Icynene to dobra inwestycja, Z Demilec nie miałem styczności. Miałem ocieplane poddasze w lipcu 2013 roku, pianka była również dodatkowo przycinana nożem pneumatycznym. Dodatkowym jej atutem jest kwestii akustyki - efekty podobne, może nawet nieco lepsze niż w przypadku wełny. Ogólnie miałem wątpliwości co do toksyczności pianki, ale uspokojono mnie, że po zastygnięciu przyjmuje właściwości neutralne. [:spam:]

Edytowane przez joliska

• 3 weeks później...

Wracajac do tematu. jestem juz po pianowaniu dachu.Wybralem piane PCC. jak dla mnie wyglada to niezle. przed natryskiem wlasciwym sikneli mi placek na podloge. po zaschnieciu i przecieciu na pol struktora jednolita bez zadnych babelkow. zobaczymy jak sprawdzi sie to w pozniejszym uzytkowaniu. Pozdrawiam

P.S moj wykonawca mowil ze ostatnio robil tez na polychemie ale cos niebardzo by.l zadowolony.nie pamietam juz na co ale narzekal troche.

Wracajac do tematu. jestem juz po pianowaniu dachu.Wybralem piane PCC. jak dla mnie wyglada to niezle. przed natryskiem wlasciwym sikneli mi placek na podloge. po zaschnieciu i przecieciu na pol struktora jednolita bez zadnych babelkow. zobaczymy jak sprawdzi sie to w pozniejszym uzytkowaniu. Pozdrawiam

P.S moj wykonawca mowil ze ostatnio robil tez na polychemie ale cos niebardzo by.l zadowolony.nie pamietam juz na co ale narzekal troche.

byl nie zadowolony bo nie umial ustawic wlasciwych parametrow albo mial trochę zestawu z innej budowy i się już parametry natrysku nie zgadzały :)

prawda jest taka jak z samochodami - jest pianka premium i to sa pianki amerykańskie oraz pianki ekonom i to są pianki polskie.

My pracujemy na takich i takich i najlepiej ułożona wełna nie umywa się do najtańszej piany i można pisać różne rzeczy ale taka jest prawda - pianka to nowa technologia , szczelnia i bez łączeń , wełna to przestarzałą technologia , która pod wpływem wody wygdnie się jak majtki na śniegu :) nie ma co porównywać tych technologi .

Edytowane przez berm*

• 2 months później...

Panowie,

skad macie takie dobre ceny na te piany? :)

Mam do ocieplenia 230m2 i wyceny na 25cm warstwe:

1) Polychem Purex NG-0808 - 16500zl

2) Icynene LDC50 - 22450zl

3) izopianol 03/10 klasa et - 15500zl.

Jestem z woj zachodniopomorskiego.

Poradzcie cos co wybrac bo im wiecej czytam tym bardziej glupieje :)

Panowie,

skad macie takie dobre ceny na te piany? :)

Mam do ocieplenia 230m2 i wyceny na 25cm warstwe:

1) Polychem Purex NG-0808 - 16500zl

2) Icynene LDC50 - 22450zl

3) izopianol 03/10 klasa et - 15500zl.

Jestem z woj zachodniopomorskiego.

Poradzcie cos co wybrac bo im wiecej czytam tym bardziej glupieje :)

Minęło dwa lata od natrysku u mnie i jak narazie jestem zadowolony. Dlatego postawiłbym na pozycje numer dwa.

Ja tyle dwa lata temu nie płaciłem za ICY.

Wszystko zależy od kursu waluty. Niestety.

Jedno mogę powiedzieć, jestem zadowolony z piany jak i obsługi gwarancyjnej.

Różnica w cenie znaczna nie wiem co bym teraz na Twoim miejscu wybrał. Na dzień dzisiejszy, skreśliłbym Polychem.

Za dużo złego na FM słyszałem na temat ich podwykonawców.