Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piana PUR OK. jaki producent najlepszy?

Baka890

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hehe :) No comment

Głębokie stwierdzenie z Twojej strony...potwierdzasz swój poziom i wiedzę ;)

Trivet subiektywnie rzecz ujmując to polki sklasyfikowałbym tak :

1. Crossin

2. Izopianol

3. NG0810

Producentów sobie znajdziesz.

Piany zagraniczne analogicznie :

1. Quadfoam500 / Sealection500

2. Icynene

3. Togo

4. Bayer/Huntsman/Lapolla

Jest to moje subiektywne zdanie, nikt nie musi się z nim zgadzać ale forum służy wymianie zdań więc...

Mariano, głupoty, które wypisujesz świadczą o tym, że szukasz czegokolwiek, żeby tylko udowodnić swoje średniowieczne poglądy. My tu rozmawiamy o polskich pianach, które POSIADAJĄ ODPOWIEDNIE BADANIA I ATESTY wykonane przez niezależne jednostki (np. piany polychem czy prodex). jeżeli uważasz, że jakieś wynalazki, które przytoczyłeś świadczą o wszystkich polskich pianach to gratuluję myślenia.

Mariano, głupoty, które wypisujesz świadczą o tym, że szukasz czegokolwiek, żeby tylko udowodnić swoje średniowieczne poglądy. My tu rozmawiamy o polskich pianach, które POSIADAJĄ ODPOWIEDNIE BADANIA I ATESTY wykonane przez niezależne jednostki (np. piany polychem czy prodex). jeżeli uważasz, że jakieś wynalazki, które przytoczyłeś świadczą o wszystkich polskich pianach to gratuluję myślenia.

A ja mówię o wszystkich pianach dostępnych na rynku bo takie pytania padały w tym wątku.

Jakie wynalazki? rozwiń myśl...

Wszystkie piany o których mówię są dłużej na rynku niż te Twoje polskie cuda więc o czym Ty w ogóle gadasz ?

Poglądy zostaw na inną rozmowę...i nie narzucaj o czym mam pisać boś miałki...

Trivet. Ja u siebie zostawilem szczeline wentylacyjna mimo ze wykonawcy twierdza ze piana jest paroprzepuszczalna..ale mnie to jakos nie przekonuje..tak samo jak nie przekonuje mnie gdy wiekszosc twierdzi ze ocieplac do kalenicy a strop jetkowy zostawic nieocieplony.ja ocieplam do jetek i strop jetkowy a strych nieuzytkowy zostawiam nie ocieplony(poza scianami szczytowymi na strychu)..jak dla mnie szkoda kasy.

Niczym,. Prodex to producent pianki Crossin.

Odpowiedź: "niczym" jest myląca. Faktem jest że producentem CROSSIN'a jest PCC Prodex natomiast jest kilka różnic między piankami. Fizyczne to wyższa klasa ogniowa ( CROSSIN - E , Ekoprodur 0310 - F), sorbcja na korzyść 0310 ale różnica bardzo mała i dalej to Ekstraklasa. Pod względem klienckim i prawnie to CROSSIN ATTIC SOFT ma 10 lat gwarancji Prodex'u dla wykonań przez AWIN'a (Autoryzowany Wykonawca) a 0310, w zasadzie wyłącznie 3letnią rękojmię wykonawcy. No chyba, że ktoś większą wagę przykłada do gwarancji DOŻYWOTNIEJ Pana Józka na importowaną litewską piankę, spisaną na papierze śniadaniowym :)

A Mariano mnie nie prowokuj bo postawię publicznie zagadkę n/t podawanej przez Ciebie kolejności importowanych pianek.

Edytowane przez mat3006

Odpowiedź: "niczym" jest myląca. Faktem jest że producentem CROSSIN'a jest PCC Prodex natomiast jest kilka różnic między piankami. Fizyczne to wyższa klasa ogniowa ( CROSSIN - E , Ekoprodur 0310 - F), sorbcja na korzyść 0310 ale różnica bardzo mała i dalej to Ekstraklasa. Pod względem klienckim i prawnie to CROSSIN ATTIC SOFT ma 10 lat gwarancji Prodex'u dla wykonań przez AWIN'a (Autoryzowany Wykonawca) a 0310, w zasadzie wyłącznie 3letnią rękojmię wykonawcy. No chyba, że ktoś większą wagę przykłada do gwarancji DOŻYWOTNIEJ Pana Józka na importowaną litewską piankę, spisaną na papierze śniadaniowym :)

A Mariano mnie nie prowokuj bo postawię publicznie zagadkę n/t podawanej przez Ciebie kolejności importowanych pianek.

Nie strasz bo się ze...sz

Moja lista to moja lista...ja się Twoich polskich super pianek nie czepiam, zrób sobie polką i spoko...tylko nie mąć w głowie innych użytkownikom bo jeszcze Ci uwierzą ;)

Mariano, poprzez wypowiedzi pokazujesz duże prostactwo. No ale to standardowy wybieg kogoś komu brak merytorycznych argumentów.

Skoro nie pojąłeś moich argumentów to sam pokazujesz brak logicznego myślenia.

Narzucanie swoich racji jest domeną Polaków, czekam na odwet bo towarzystwo forumowej wzajemnej adoracji działa i musi mieć ostatnie zdanie ;)

posiada ktoś namiary na rzetelną firmę która wykonuję izolację poddaszy pianą quadfoam quantumm 500 (bo czytając wątek tylko tą pianę należy brać pod uwagę?) która wykona mi również regipsy i plyty osb na poddaszu (kompleksowo całość) ... w rejonie Górnego Śląska ??

Możecie też powiedzieć jak kształtują ceny wykonania izolacji pianami od m2 ?? dziękuję

szala18 - co do cen od 45 do 80 zależnie od piany, oraz wykonawcy. Co do wykonawców możesz jeszcze uderzyć do mat3006.

Ja również mam pytanie odnośnie aprobat technicznych ITB. Posiadam nową z Prodexu S0310 oraz Crossina oraz starą z 2013 "Aprobata Techniczna AT-15-9172/2013" w nowej brakuje mi kilku informacji: zmiana wymiarów liniowych, % po 48 h w temp. +70 C, zmiana wymiarów liniowych, % po 48 h w temp. -20 C, wytrzymałość na rozciąganie prostopadłe do powierzchni czołowych, emisja lotnych związków organicznych. Zastanawiam się na ile są to ważne informacje i czy im wyższe bądź niższe wartości są lepsze? w skrócie jak czytać te parametry?

hmmm - ciężka decyzja do podjęcia.

Mam ofertę na piany 2-ch producentów:

- Polychem PUREX NG-080NF-B2 (10 000 za 170m2 20cm natrysku)

- Icynene (13 600 za 170m2 20 cm natrysku)

Z jednej strony doświadczenie i tradycja, z drugiej strony 30% taniej i teoretycznie lepsza lambda (nowy PUREX ma 0,037, Icynene ma 0,038). Jakieś rady ?