mat3006 19.01.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Fleszu1, biorąc po uwagę oferty które masz, decydowałbym sie na Icynene, Crossin droższy z słabszymi parametrami (nasiąkliwość, gwarancja), Polychem bądź Ultrapur nieznacznie taniej lecz: - Polychem: bez względu jaka piana (mają kilka w ofercie), każda będzie znacznie słabsza parametrami, a i w wykonaniu zdarzają się z nią problemy (stabilność materiału zależy od wypuszczonej partii) -Ultrapur: można powiedzieć nowość na rynku, parametry dobre lecz bardzo ciężka w przetwórstwie (jeśli do dziś nic nie zmienili w formule, to regularnym problemem tej piany jest przyczepność międzywarstwowa - worki powietrzne itp.) ad 1. Nie jest to do końca prawda. Parametry Icynene są deklarowane na podstawie dużo wcześniej wydanej Aprobaty Europejskiej gdzie dopuszczoną metodą badania sorpcji wilgoci była tzw. metoda 1. Jest dużo korzystniejsza pod względem wyniku dla deklarowanego parametru. W przypadku Crossin Attic Soft parametr sorbcji, zawarty w Deklaracji Właściwości, został zbadany metodą 2, która jest znacznie mniej korzystna (z grubsza 3-4krotnie). Wyniki badań C.A.S. przeliczone w.g. metody pierwszej dają rekordowo niską sorpcję, na poziomie 0,20 kg/m2. Co do gwarancji to warto uważnie przestudiować zapisy szczegółowe oraz tzw. właściwość terytorialną sądów. Można się mocno zdziwić... Dla mnie solidna, polska gwarancja jest lepsza. ad 2. Problem z przyleganiem międzywarstwowym dotyczy również (dosyć często) ICY. Sądzę, że może to wynikać z zastosowanych dodatków hydrofobowych. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 ad 1. Nie jest to do końca prawda. Parametry Icynene są deklarowane na podstawie dużo wcześniej wydanej Aprobaty Europejskiej gdzie dopuszczoną metodą badania sorpcji wilgoci była tzw. metoda 1. Jest dużo korzystniejsza pod względem wyniku dla deklarowanego parametru. W przypadku Crossin Attic Soft parametr sorbcji, zawarty w Deklaracji Właściwości, został zbadany metodą 2, która jest znacznie mniej korzystna (z grubsza 3-4krotnie). Wyniki badań C.A.S. przeliczone w.g. metody pierwszej dają rekordowo niską sorpcję, na poziomie 0,20 kg/m2. Co do gwarancji to warto uważnie przestudiować zapisy szczegółowe oraz tzw. właściwość terytorialną sądów. Można się mocno zdziwić... Dla mnie solidna, polska gwarancja jest lepsza. ad 2. Problem z przyleganiem międzywarstwowym dotyczy również (dosyć często) ICY. Sądzę, że może to wynikać z zastosowanych dodatków hydrofobowych. Ciekawe, a czym to się objawia? Dosyć często, czyli co drugi natrysk, nie za bardzo rozumiem, chodzi o nieodpowiedni sprzęt natryskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 22.01.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Ciekawe, a czym to sięąć objawia? Dosyć często, czyli co drugi natrysk, nie za bardzo rozumiem, chodzi o nieodpowiedni sprzęt natryskowy? Nie można tego ująć dokładnie. Po prostu się zdarza. ICY nie lubi "dolewek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.01.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Chodzi o powtórny natrysk na wcześniej natryśniętej piany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 25.01.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Chodzi o natrysk uzupełniający grubość, w miejscach gdzie, z pierwszej warstwy, nie została osiągnięta kontraktowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 U mnie tak właśnie było, ciekaw jestem jak długo wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 25.01.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 U mnie tak właśnie było, ciekaw jestem jak długo wytrzyma? Do końca, no może nie świata, ale na pewno żywota budynku. To nie jest wielkie hallo. Może wystąpić punktowo lub nie. Jeżeli uzupełnienie jest wykonywane ze znacznym interwałem (1-2 godz) to z reguły jest OK. Nanoszenie jedna na drugą zbyt szybko może spowodować powstanie takich kieszeni. I nic się z tym nie stanie złego. Pod tym względem zachowanie CAS jest dużo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 06.02.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Ale czy takie kieszenie wpływają na parametry takiej piany? Bo rozumiem że powstaje bańka powietrza? Mam też pytanie jak to z tą nasiąkliwością wody - czy im niższa tym lepiej? Zastanawiam się między Icynene a Quadfoam, Icy niby od lat na rynku, Quadfoam ciężki do wygooglowania na amerykańskich forach. Z drugiej strony wykonawca Quadfoam straszy że nie da się nalać >25cm Icy, bo się nie lepi sama do siebie. Czyli chyba o tym problemie piszecie w ostatnich postach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 17.02.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Ale czy takie kieszenie wpływają na parametry takiej piany? Bo rozumiem że powstaje bańka powietrza? Mam też pytanie jak to z tą nasiąkliwością wody - czy im niższa tym lepiej? Zastanawiam się między Icynene a Quadfoam, Icy niby od lat na rynku, Quadfoam ciężki do wygooglowania na amerykańskich forach. Z drugiej strony wykonawca Quadfoam straszy że nie da się nalać >25cm Icy, bo się nie lepi sama do siebie. Czyli chyba o tym problemie piszecie w ostatnich postach? Problem jest znany ludziom z branży od kilku lat. Jeżeli "soczewka" ma kształt niewielkiej kieszeni równoległej do płaszczyzny izolacji a łączna grubość izolacji w tym miejscu nie odbiega zdecydowanie od kontraktowej to wpływ żaden lub niewielki. Co do znaczenia parametru sorbcji wilgoci. Wystarczy rozważyć która pianka lepiej się będzie spisywała za kilkanaście lat, kiedy membrana (o ile jest w układzie) zacznie tracić szczelność... Dlaczego nie polskie pianki? Niektóre nie ustępują najlepszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 17.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 No oki, lepsza w sumie nie wpijająca, jak coś to po elewacji poznam, że cieknie dach a nie po zalanym GK Dlaczego nie polskie? Oferta na Crossina 25cm, którą dostałem jest prawie identyczna do Icynene, a firma działa wiele więcej lat na rynku. Przy 30cm różnica jest większa, i wykonawcy Icy się tej grubości bardzo nie chcą się podjąć (wg. nich nie ma sensu). Z drugiej strony jak przeliczyłem to faktycznie opłacalność 30cm jest dyskusyjna (chociaż chciałbym wierzyć, że latem mnie te 30cm uchroni przed klimą na poddaszu, wtedy bym piany nie żałował) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 03.04.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witajcie, Jestem obecnie przed wyborem wykonawcy/produktu na ocieplenie poddasza domu (powierzchnia do ocieplenia 240m2). Ocieplał będę mniej więcej miesiąc po wylaniu posadzek i po dociepleniu elewacji styropianem (jeszcze się zastanawiam na grubością 15 czy 18, lambda 0,33 grafit). Grubość piany jaką chce zastosować na całej powierzchni dachu to 20 cm (poddasze użytkowe, na samej górze mały stryszek), w domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją BARTOSZ i dostałem poniższe oferty: Pianka litewska TOGO - 15000 zł/brutto za całość (62,50 zł za m2) Pianka SOUDAL SOUDAFOAM SPF o4 - 13850 z/brutto za całość (57,70 zł za m2) Pianka H2Foam Lite (ICYNENE LD-C-50) - 15400 zł/brutto za całość (64,16 zł za m2) im dłużej czytam na ten temat, im więcej wykonawców przyjeżdza tym większy mętlik mam w głowie. Szukam rozwiązania optymalnego które będzie sprawdzone, zastanawiałem się nad SOUDALEM (mało info o tym w PL) ale jako jedyna ma klasę palności F (zastanawiam się czy duże różnice są między E i F). Będę wdzięczny za pomoc w tym temacie, miałem instalować klimatyzację ale póki co odpuszczę, mam nadzieję, że chociaż w minimalnym stopniu piana i WM ograniczą temperaturę na poddaszu, jeśli nie to wtedy będziemy kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Jakieś okna połaciowe w domu są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 03.04.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Jakieś okna połaciowe w domu są? W sumie okien dachowych jest 11, dodatkowo dwie małe kukawki z oknami w kształcie trójkąta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 03.04.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W sumie okien dachowych jest 11, dodatkowo dwie małe kukawki z oknami w kształcie trójkąta) W 3 sypialniach są po dwa okna o wymiarach 78x140 dwuszybowe PCV, w łazience 78x160 dwuszybowe z PCV, nad schodami 78x160 dwuszybowe z PCV, w pokoju małym 1 okno 78x140 dwuszybowe z PCV, na korytarzu i okno 78x140 dwuszybowe z PCV, w pomieszczeniu gospodarczym 78x140 dwuszybowe z PCV. Dodatkowo w każdej sypialni jest nieduże okno w ksztłacie trójkąta (w kukawce). Okna fakro to te PTP-V. Chyba dą dwu szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 W sumie okien dachowych jest 11, dodatkowo dwie małe kukawki z oknami w kształcie trójkąta) Przy takiej ilości okien dachowych, w okresie letnim będzie Ci bardzo trudno utrzymać w miarę niską temperaturę w domu. Pianka zbytnio nie pomoże, klima na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 03.04.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Przy takiej ilości okien dachowych, w okresie letnim będzie Ci bardzo trudno utrzymać w miarę niską temperaturę w domu. Pianka zbytnio nie pomoże, klima na pewno. Właśnie tego się obawiałem, więc na spokojnie ogarnę podłączenie klimatyzacji do domu. A jesli chodzi o propozycje piany to na co się zdecydować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 03.04.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Przy takiej ilości okien dachowych, w okresie letnim będzie Ci bardzo trudno utrzymać w miarę niską temperaturę w domu. Pianka zbytnio nie pomoże, klima na pewno. To prawda, myśl od razu o klimie. P.S. 20cm pianki to trochę mało, no chyba, że chcesz dołożyć min. 10cm wełny pod to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Podpytaj o warunki gwarancji, o kontakt z poprzednimi inwestorami. Skontaktuj się z nimi, będzie Ci łatwiej podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 03.04.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ogólnie te dwie firmy sprawdzone... nie wiem tylko jak z pianami, stąd moje pytanie na tym forum w którym kierunku pójśc.Oczywiście cena/znajomość marki przemawia za Soudalem, litewska pianka to dla mnie znak zapytania, jeśli chodzi o Icynene to było o niej trochę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.04.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ja o Soudalu nic niestety nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts