Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z drzwiami wewnętrznymi

Recommended Posts

To moj pierwszy post na tym forum, wiec przy okazji wszystkich serdecznie witam.

Przy okazji proszę o pomoc z drzwiami. Mam z nimi dość duży kłopot, otóż pewnego dnia moja żona wraz z moją matką wybrały się na zakupy i kupiły drzwi, drzwi zostały przycięte na pewną długość i po moim powrocie miały zostać zainstalowane. Po włożeniu okazało się ,że wysokośc drzwi jest elegancka, ale nie zamykają się, ponieważ jest za duża szpara między zawiasem a futryną . Zawiasy są dokręcone na max, więc tu pytanie, co mi pozostaje? ucięcie starego zawiasu z futryny i przesunięcie go? O ile w pierwszym pokoju można to wykonać, to w drugim będzie już problem ponieważ zawias jest tuż przy ścianie. Może jest jakiś prostszy sposób doprowadzenia owych drzwi do porządku. Bardzo proszę o pomoc, w załączniku jest wiecej zdjęc

https://www.sendspace.com/file/fiie3v

IMG_1192.jpg

Nie wiem co jest dla Ciebie prostsze. To co napisałeś wydaje się być ok. Dla niektórych łatwiej może być "przefrezować/przefelcować" skrzydło, czyli zwęzić. Tym się zajmują co zdolniejsi stolarze.

Jak widzę po typie ościeżnicy to bezsensowne będzie bicie jej młotkiem. Nie wiem czy nie będzie konieczne przespawanie zawiasów z ościeżnicy w inne miejsce.

Na pewno nie polecam uderzać zawiasów w skrzydle.

P.S. Fin - po frezowaniu felca w skrzydle należałoby go ładnie okleić, a to u stolarza może wyglądać różnie.

Nie wiem czy dobrze widzę okleinę ale to chyba Voster - jakaś ramówka chyba?

Nie chcę zakładać nowego wątku, przyklejam się tutaj.

Problem z drzwiami następujący. Drzwi dzielące wiatrołap z hallem, po prostu opadły na podłogę. Przyczyną okazało się wypadnięcie zawiasów z ościeżnicy. Część zawiasu mocowana w ościeżnicy, posiada dwa gwintowane pręty średnicy ok 6mm, te pręty po prostu się wysunęły.

W jaki sposób mocowany jest zawias w futrynie? Czy w futrynie są wmontowane jakieś nakrętki, które trzymają ten zawias? Raczej chyba inaczej, bo wysunęłyby się razem z nakrętkami (czy raczej wyrwały). Nakrętki jakoś nie są narażone na odkręcenie samoistne.

Jak umocować solidnie te zawiasy, czy konieczny będzie demontaż futryny? Czy może wystarczy np. wcisnąć jakiś klej typu Distal razem z zawiasem.

Te drzwi to DRE typu nie pamiętam, ale są zbudowane jakby z 3 części-w środku pionowa szyba, a po bokach płyty w okleinie, dość ciężkie te drzwi. Ościeżnica regulowana, też DRE.

Ktoś pomoże, podpowie jak to naprawić?

Jeśli ościeżnica stoi na swoim miejscu, to zawias wypadł z gniazda. Był przykręcony za słabo (lub może ktoś coś próbował "regulować"?)

Zdejmij skrzydło (da się to zrobić też podsadzając pod nie klin.

Zawias ma pod uszczelką taki kapselek - jak go wyjmiesz - będzie dziurka. Tam jest śruba na imbus 4mm która odpowiada za trzymanie zawiasu.

• 2 weeks później...
Jeśli ościeżnica stoi na swoim miejscu, to zawias wypadł z gniazda. Był przykręcony za słabo (lub może ktoś coś próbował "regulować"?)

Zdejmij skrzydło (da się to zrobić też podsadzając pod nie klin.

Zawias ma pod uszczelką taki kapselek - jak go wyjmiesz - będzie dziurka. Tam jest śruba na imbus 4mm która odpowiada za trzymanie zawiasu.

Zdjąłem te drzwi, okazało się, że górna śruba na imbus ma zerwany gwint. Niestety, normalnie nie da się umocować tego zawiasu. Jak to naprawić? Trzeba demontować ościeżnicę czy może jakimś innym sposobem? Może jakimś distalem posmarować gwinty zawiasu i włożyć na miejsce? Choć raczej wątpię, chyba za duże obciążenie. Dodatkowo nie da się wykręcić śruby na imbus, obraca się w miejscu.

Niestety mieliśmy "fachoffcuf" od montażu drzwi wewnętrznych.